, ,

7 επικίνδυνα μαθήματα ζωής που δίνουμε στα παιδιά μας

Άρθρο της Δρος Suzanne Gelb Μετάφραση/Επιμέλεια Σωτηρία ΚακαγιάAdvertisment Ως γονιός, αποτελείτε πρότυπο για τα παιδιά σας. Τι είδους συμβουλές τους δίνετε όμως; Όλοι έχουν

Άρθρο της Δρος Suzanne Gelb

Μετάφραση/Επιμέλεια Σωτηρία Κακαγιά

Advertisment

Ως γονιός, αποτελείτε πρότυπο για τα παιδιά σας. Τι είδους συμβουλές τους δίνετε όμως; Όλοι έχουν τα αδύνατα σημεία τους κι ακόμη και οι πιο υπεύθυνοι γονείς μπορεί μερικές φορές να αγνοούν ορισμένα πράγματα που περνούν στα παιδιά τους μέσα από τα λόγια και τις πράξεις τους καθημερινά.

Παρακάτω περιγράφονται 7 επικίνδυνα μαθήματα ζωής που πρέπει να σταματήσετε να δίνετε στα παιδιά σας το συντομότερο.

1. Είναι φυσιολογικό να μην αγαπάς το σώμα σου.

Μήπως καταπονείτε το σώμα σας τρώγοντας υπερβολικά ή κάνοντας εξαντλητικές δίαιτες; Μήπως πίνετε πολύ αλκοόλ ή είστε επικριτικοί με την εμφάνισή σας όταν κοιτάζεστε στον καθρέφτη;

Advertisment

Το παιδί σας μαθαίνει να αξιολογεί το σώμα του ακολουθώντας το δικό σας παράδειγμα. Τι είδους παράδειγμα λοιπόν θέλετε να αποτελείτε;

2. Οι ηλεκτρονικές συσκευές είναι πιο σημαντικές από τις ανθρώπινες σχέσεις.

Είστε από τα άτομα που κοιμούνται στην κυριολεξία έχοντας το κινητό τους τηλέφωνο κάτω από το μαξιλάρι; Στέλνετε e-mail από το iPad σας την ώρα που ο σύντροφός σας διηγείται ένα περιστατικό όταν κάθεστε στο τραπέζι για το δείπνο;

Αν ναι, τότε μαθαίνετε στα παιδιά σας ότι η ενασχόληση με τις ηλεκτρονικές συσκευές είναι πιο σημαντική από τον ποιοτικό χρόνο που μοιράζονται οι άνθρωποι μεταξύ τους.

3. Το επιδόρπιο είναι μια ανταμοιβή για το «καλό παιδί».

Έχετε πει ποτέ στο παιδί σας: «Αν είσαι καλό κορίτσι όταν πάμε στη γιαγιά, μόλις γυρίσουμε στο σπίτι μπορείς να φας μπισκότα».

Πολλοί καλοπροαίρετοι γονείς στην ουσία δωροδοκούν τα παιδιά τους με λιχουδιές. Είναι δελεαστικό να τους τις προσφέρουν ως ανταμοιβή για την καλή τους συμπεριφορά. Επίσης, είναι ένας εύκολος και γρήγορος τρόπος για να κάνουν τα παιδιά τους πιο συνεργάσιμα μαζί τους, τουλάχιστον για λίγο.

Ταυτόχρονα όμως είναι επικίνδυνο, διότι τα οδηγούν σε ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες που είναι δύσκολο να αλλάξουν αργότερα ως ενήλικες.

4. Δεν πειράζει αν εξαπατήσεις κάποιον, αρκεί να μην υπάρξουν συνέπειες.

Πάρτε για παράδειγμα την εξής σκηνή στο εστιατόριο:

«Ο σερβιτόρος ξέχασε να μας φέρει τον λογαριασμό. Τέλεια, δωρεάν δείπνο γι’ απόψε! Πάμε τώρα να φύγουμε, γρήγορα!».

Αν περάσετε στο παιδί σας την έννοια ότι η εξαπάτηση δεν είναι κάτι κακό (εφ’ όσον δεν το καταλάβει κανείς), του κάνετε τεράστιο κακό. Αργότερα, έχει πολύ περισσότερες πιθανότητες να αντιγράψει στα τεστ του σχολείου, να παραβιάσει τον νόμο ή να είναι άπιστος απέναντι στον/στην σύντροφό του. Κι όλα αυτά επειδή του περάσατε το μήνυμα ότι δεν υπάρχουν συνέπειες εφ’ όσον καταφέρει να καλύψει τα ίχνη του.

5. Δεν πειράζει να αναιρούμε τον λόγο μας.

Λέτε συχνά στους άλλους ότι θα τους πάρετε τηλέφωνο και δεν το κάνετε;
Υπόσχεστε να τελειώσετε μια εργασία σε ένα ορισμένο χρονικό διάστημα αλλά δεν κρατάτε τον λόγο σας;

Όταν δεν είστε συνεπείς με τις υποσχέσεις που δίνετε, διδάσκετε στο παιδί σας ότι η εντιμότητα και η αξιοπιστία δεν έχουν ιδιαίτερη σημασία.

6. Το σεξ μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μέσο διαπραγμάτευσης.

Μήπως απέχετε από το σεξ για να «τιμωρήσετε» τον/την σύντροφό σας; Μήπως είστε υπερβολικά διαχυτικοί όταν αυτός (ή αυτή) σας κάνει τα χατίρια;

Το παιδί σας ίσως είναι πολύ μικρό για να καταλάβει τι ακριβώς συμβαίνει, μπορεί όμως να πάρει το κρυφό μήνυμα που υπάρχει σε αυτή τη συμπεριφορά: το σεξ μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να ασκήσουμε έλεγχο πάνω στους ανθρώπους και να πάρουμε αυτό που θέλουμε.

7. Οι ανάγκες και οι επιθυμίες των άλλων ανθρώπων είναι πιο σημαντικές από τις δικές μας.

Εκφράζετε στους γύρω σας αυτό που πραγματικά είστε; Μήπως δεν μιλάτε καθόλου, αντί να ζητήσετε εκείνα που πραγματικά επιθυμείτε;

Είναι φυσικό να θέλετε να είστε αρεστοί και αποδεκτοί από τους άλλους. Όταν όμως δεν ακολουθείτε όσα σας λέει η καρδιά σας, στέλνετε στο παιδί το μήνυμα ότι οι πραγματικές σας επιθυμίες δεν έχουν τόση σημασία.

Όταν πρόκειται για την μελλοντική ευτυχία του παιδιού σας, αυτό αποτελεί μια από τις πιο επικίνδυνες παγίδες.

Αν διαβάζοντας αυτό το άρθρο νιώθετε ένοχοι επειδή έχετε κάνει πράγματα που δεν έπρεπε, μην είστε αυστηροί με τον εαυτό σας! Η τιμωρία που οι ίδιοι δίνετε στον εαυτό σας όταν κάνετε λάθη είναι κάτι που επίσης δεν πρέπει να διδάξετε στα παιδιά σας.

Αντί γ’ αυτό, δεσμευτείτε να κατανοήσετε καλύτερα τον τρόπο συμπεριφοράς σας και να είστε θετικοί απέναντι στις σημαντικές αλλαγές που πρόκειται να κάνετε. Το παιδί σας μαθαίνει από εσάς κάθε μέρα μέσα από τα λόγια και τις πράξεις σας, από την παρουσία και την απουσία σας κι από τον τρόπο που φέρεστε στον εαυτό σας και στους άλλους.

Είναι στο χέρι σας να καθορίσετε και να αλλάξετε τις αξίες που δίνετε στα παιδιά σας και μπορείτε να ξεκινήσετε τώρα κιόλας!

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Η φράση που καταστρέφει τις σχέσεις, σύμφωνα με ψυχολόγο του Χάρβαρντ
Πενθώντας μία σχέση, πενθώντας για μία σχέση ή πενθώντας σε μία σχέση;
Οικογένεια... ένας θεσμός με πολλές δομές
Soft ghosting | Τι είναι και τα σημάδια για να καταλάβετε ότι το έχετε πάθει

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση