Διατροφή – Άσκηση και το μυστικό υγείας των χωριών της Α. Αφρικής

Dr Bernard Jensen Απόσπασμα από το βιβλίο Τροφές που Θεραπεύουν – Εκδόσεις ΔιόπτραAdvertisment Μια τετραετής μελέτη που δημοσιεύτηκε το 1988 αποκάλυψε ότι το κόστος

Dr Bernard Jensen

Απόσπασμα από το βιβλίο Τροφές που Θεραπεύουν – Εκδόσεις Διόπτρα

Advertisment

Μια τετραετής μελέτη που δημοσιεύτηκε το 1988 αποκάλυψε ότι το κόστος της φροντίδας της υγείας των παχύσαρκων ατόμων ήταν κατά 11% υψηλότερο από εκείνων που έχουν κανονικό βάρος. Τα άτομα που περπατούν λιγότερο από ένα χιλιόμετρο την εβδομάδα παρουσιάζουν 14% περισσότερα προβλήματα υγείας από εκείνα που περπατούν τουλάχιστον τρία χιλιόμετρα την εβδομάδα. Μια άλλη μελέτη έδειξε ότι δύο οτους δέκα Αμερικανούς (20%) που δήλωναν ότι αισθάνονταν καλά, στην πραγματικότητα έπασχαν από μία τουλάχιστον χρόνια πάθηση.

Η Εθνική Ακαδημία Επιστημών συσχετίζει τη διατροφή, την άσκηση και | άλλες συνιστώσες του τρόπου ζωής (όπως το κάπνισμα) με τον καρκίνο και τις καρδιοπάθειες. Αυτές οι παθήσεις κοστίζουν χι- λιάδες ζωές κάθε χρόνο. Τι πρέπει να διδαχτούμε από αυτές τις μελέτες;

Το σίγουρο που μπορούμε να συμπεράνουμε είναι ότι θα πρέπει να μάθουμε περισσότερα πράγματα για τις τροφές και την υγεία. Εξάλλου θα πρέπει να αρχίσουμε να μαθαίνουμε πώς να πείσουμε τον εαυτό μας να διατηρεί μια υγιεινισπκή πειθαρχία, ιδιαίτερα όσον αφορά στην τροφή και την άσκηση. Κάποτε, στο τέλος μιας διάλεξης μου, μια ηλικιωμένη κυρία ήρθε και μου είπε, “… μα έφαγα σαλάτα την περασμένη βδομάδα και δεν αισθάνομαι διόλου καλ ύτερα “. Αυτό που θα πρέπει να κατα-[ λάβουμε όλοι μας είναι ότι δεν πρόκειται να βγει τίποτα αν κάνουμε κάτι καλό μια φορά κάθε τόσο, αλλά θα πρέπει να διατρεφόμαστε σωστά και να ασκούμαστε καθημερινά.

Advertisment

Κάτι άλλο που μπορούμε να συμπεράνουμε είναι ότι η διατροφή έχει άμεση επίδραση στην υγεία μας. Τα τελευταία σαράντα χρόνια παρατηρείται μια αυξημένη τάση να καταναλώνουμε περισσότερο κρέας και γαλακτοκομικά προϊόντα, παρά φρούτα [ και λαχανικά. Επίσης τρώμε έξω από το σπίτι περισσότερο συχνά από παλιά —κατά κανόνα σε εστιατόρια φαστ-φουντ. Αντί για μια διατροφή με πολλά κρέατα και γαλακτοκομικά, θα πρέπει να αρχίσουμε να τρώμε περισσότερα φρούτα και λαχανικά. Τότε μονάχα θα βελτιωθεί η υγεία μας.

Αν και τον τελευταίο καιρό καταναλώνω λίγο κρέας, επί δεκαεφτά χρόνια ήμουν χορτοφάγος. Πιστεύω στη χορτοφαγία. Η χορ-τοφαγική δίαιτα αποτελείται από αγνές και καθαρές τροφές, αλλά δεν είναι κατάλληλη για τον καθένα. Δεν ενδείκνυται για αυτούς που η εργασία τους είναι σκληρή και με μεγάλο στρες ή για εκείνους που ασκούν ιδιαίτερα ανταγωνιστικά επαγγέλματα. Αν ξοδεύετε πολλή αδρεναλίνη με τον τρόπο που ζείτε, τότε η χορ-τοφαγία δεν καλύπτει τις διατροφικές σας ανάγκες.
Άτομα και κοινωνικές ομάδες που τρώνε άφθονα φρούτα και λαχανικά παρουσιάζουν ενδιαφέρουσες διαφορές από άλλες ομάδες ατόμων, ιδιαίτερα όσον αφορά την κατάσταση της υγείας τους. Για παράδειγμα, τα μέλη της Εκκλησίας των Αντβεντιστών δίνουν ασυνήθιστα μεγάλη σημασία στην υγιεινή διατροφή.

Μια μεγάλη μερίδα τους ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις της εκκλησίας τους. Καταναλώνουν πιο πολλά φρούτα, λαχανικά, πλήρη δημητριακά, ξηρούς καρπούς και σπόρους από τον περισσότερο κόσμο. Ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι Αντβενπστές αυτοί παρουσιάζουν πολύ λιγότερα κρούσματα καρδιοπαθειών, καρκίνου και πολλών άλλων χρόνιων νοσημάτων, από τα άτομα που ακολουθούν το σύνηθες αμερικανικό διαιτολόγιο.

Οι κάτοικοι χωριών της Ανατολικής Αφρικής

Ο δρ Ντένις Π. Μπέρκιτ, Αγγλος στρατιωτικός γιατρός, μελέτησε για πολλά χρόνια τους κατοίκους των αγροτικών οικισμών της Ανατολικής Αφρικής. Ανακάλυψε, έτσι, ότι προβλήματα όπως η παχυσαρκία, ο διαβήτης, η διαφραγματοκήλη, η σκωληκοειδίτιδα, η εκκολπωμάτωση εντέρου, η κολίτιδα, οι πολύποδες και ο καρκίνος του παχέως εντέρου είναι τελείως άγνωστα σ’ αυτούς τους ανθρώπους. Αρχισε, λοιπόν, να ερευνά τα αίτια.

Ο δρ Μπέρκιτ διαπίστωσε ότι η διατροφή αυτών των Ανατολι-κοαφρικανών χωρικών περιλάμβανε πολλά φρέσκα φρούτα, λαχανικά και χοντροαλεσμένα δημητριακά. Το πίτουρο παρουσιάζει μεγάλη απορροφητικότητα υγρών και έτσι αυξάνει τη μάζα στα κόπρανα και συντομεύει τη διάρκεια της αφόδευσης. Επίσης, τα φρούτα και τα λαχανικά, που περιέχουν άφθονες ίνες, υποβοηθούν αυτή τη λειτουργία.

Η ελάττωση του χρόνου παραμονής της τροφής στα έντερα παρουσιάζει ορισμένα πλεονεκτήματα. Ελαττώνονται τα αέρια και η σήψη. Αποβάλλονται από το σώμα περισσότερη χοληστερίνη και λίπη. Μειώνεται σημαντικά το ποσοστό τοξινών που απορροφάται από τα τοιχώματα των εντέρων. Τα τοιχώματα των εντέρων διατηρούνται καθαρότερα, οι μύες τους δυναμώνουν κι έχουν καλύτερο τόνο.

Ο δρ Μπέρκιτ ανακάλυψε ότι η διάρκεια παραμονής της τροφής στα έντερα ενός ιθαγενούς Μπαντού ήταν ο μισός ή και λιγότερος από εκείνον του μέσου Αγγλου. Η διάρκεια παραμονής των τροφικών καταλοίπων στα έντερα καθορίζει τρία πράγματα:

1. Το ποσοστό της σήψης τους.
2. Το βαθμό πολλαπλασιασμού των επιβλαβών βακτηριδίων.
3. Το χρόνο που οι τοξίνες θα βρίσκονται σε επαφή με τα τοιχώματα των εντέρων.

Από τα παραπάνω, είναι φανεροί οι αυξημένοι κίνδυνοι για την υγεία. Εξάλλου, ο ιθαγενής Μπαντού θα απορροφούσε χοληστερίνη λιγότερη από τη μισή εκείνης που απορροφάται από τα εντερικά τοιχώματα ενός Αγγλου.

Ο δρ Μπέρκιτ υποστηρίζει ότι η καλή υγεία των Ανατολικοα-φρικανών χωρικών οφείλεται στην απουσία από το διαιτολόγιο τους τροφών όπως η άσπρη ζάχαρη, το άσπρο αλεύρι και άλλοι εξευγενισμένοι υδατάνθρακες. Αντίθετα, όσοι από αυτούς εγκαθίστανται σε πόλεις όπου αναζητούν δουλειά, συνήθως υιοθετούν την αστική διατροφή και σύντομα αρχίζουν να παρουσιάζουν τα προβλήματα υγείας που είναι τόσο συνηθισμένα στις “πολιτισμένες” κοινωνίες.

Εδώ θα πρέπει να κάνω και μερικές άλλες παρατηρήσεις. Πιθανότατα δεν χρησιμοποιούνται φυτοφάρμακα στα φρούτα, τα λαχανικά και τα δημητριακά που καλλιεργούν οι Ανατολικοαφρικανοί αγρότες. Τα χωράφια τους δεν έχουν καταστραφεί με την προσθήκη πετροχημικών λιπασμάτων. Σ’ εκείνα τα μέρη του κόσμου δεν υπάρχει σοβαρό πρόβλημα όξινης βροχής. Οι περισσότεροι χωρικοί γυμνάζονται πολύ με το περπάτημα ή το τρέξιμο. Όλοι αυτοί οι παράγοντες επιδρούν θετικά στην υγεία τους.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

4 «αθώες» τροφές που δεν γνωρίζατε ότι σας παχαίνουν
Οι top 16 πιο υγιεινοί σπόροι ή κόκκοι δημητριακών
Berliner Wine Trophy | Το καλύτερο κρασί στον κόσμο είναι ελληνικό και είναι από τη Σάμο!
Νηστεία: Αποφύγετε 6 παγίδες που παχαίνουν και μειώστε χοληστερόλη και τριγλυκερίδια

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση