Μεγάλη βρετανική μελέτη συμπεραίνει ότι ο διαβήτης τύπου 2 αναστρέφεται πλήρως με ειδική διατροφή

Μία ειδική διατροφή που βασίζεται μπορεί να αναστρέψει μόνιμα τον διαβήτη τύπου 2, σύμφωνα με νέα βρετανική μελέτη.

Μεγάλη βρετανική μελέτη συμπεραίνει ότι ο διαβήτης τύπου 2 αντιμετωπίζεται πλήρως με ειδική διατροφή

Εκτός του ότι οι ασθενείς που συμμετείχαν στη μελέτη διέκοψαν τη φαρμακευτική αγωγή, απέφυγαν επικίνδυνες επιπλοκές, όπως καρδιοπάθειες, εγκεφαλικά, τύφλωση, ακρωτηριασμό κ.ά. Το βρετανικό ΕΣΥ θα συνταγογραφεί σαν φάρμακο τη δίαιτα.

Μία ειδική διατροφή που βασίζεται κυρίως σε υγρά ή ημιστερεά τρόφιμα (σούπες και ροφήματα) μπορεί να αναστρέψει μόνιμα τον διαβήτη τύπου 2, σύμφωνα με νέα βρετανική μελέτη.

Advertisment

Η διατροφή μπορεί να μην είναι η πιο ευχάριστη γευστικά, όταν όμως πρόκειται για πλήρη και μόνιμη θεραπεία του διαβήτη τύπου 2, τότε μπορεί να αποτελέσει σημαντικό κίνητρο για εκατομμύρια ασθενείς ανά τον κόσμο.

Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο της μεγάλης βρετανικής μελέτης, οι ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 που αδυνάτισαν ακολουθώντας αυστηρή δίαιτα 800 θερμίδων την ημέρα και για τρεις μήνες, και στη συνέχεια διατήρησαν σε χαμηλά επίπεδα το βάρος τους, δεν είχαν συμπτώματα της νόσου, ακόμα και πέντε χρόνια αργότερα.

Το πιο σημαντικό, όμως, από όλα, είναι ότι δεν χρειάζονταν πλέον τη φαρμακευτική τους αγωγή, όπως γράφουν οι Times του Λονδίνου.

Advertisment

Για την ακρίβεια, οι συμμετέχοντες στη μελέτη κατανάλωναν τρία γεύματα την ημέρα. Το ένα αποτελούνταν μόνο από σούπα και τα άλλα δύο αποκλειστικά από ροφήματα.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, όποιος ακολουθεί αυτή τη δίαιτα λαμβάνει μέσω των τριών γευμάτων όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για τον οργανισμό.

«Απίστευτα» αποτελέσματα – Αναστρέψιμος ο διαβήτης

Τα ευρήματα, που χαρακτηρίστηκαν «απίστευτα» από τους ερευνητές, αποδεικνύουν ότι ο διαβήτης Τύπου 2 είναι αναστρέψιμος.

Είναι η πρώτη φορά στην Ιστορία, που αποδεικνύεται ότι τα οφέλη από την απώλεια βάρους έχουν μακροχρόνια διάρκεια.

Έτσι, οι ασθενείς μπορούν να ελπίζουν ότι θα αυξήσουν το προσδόκιμο ζωής τους και θα αποφύγουν επικίνδυνες επιπλοκές του διαβήτη, όπως καρδιοπάθειες, εγκεφαλικά, τύφλωση, ακρωτηριασμό, νευρολογικές βλάβες και νεφρική ανεπάρκεια.

Η κλινική δοκιμή ονομάζεται DiRECT και χρηματοδοτήθηκε από το Βρετανικό Εθνικό Ίδρυμα για τον Διαβήτη.

Το Εθνικό Σύστημα Υγείας θα συνταγογραφεί τη δίαιτα

Τα αποτελέσματα της μελέτης ήταν τόσο εντυπωσιακά, που το Εθνικό Σύστημα Υγείας (NSH) της χώρας αποφάσισε να συνταγογραφεί στους ασθενείς την ειδική διατροφή, στο πλαίσιο ενός καινούργιου, επαναστατικού πανεθνικού προγράμματος.

Το κόστος της είναι περίπου 1.100 λίρες ανά ασθενή τον μήνα και δικαιούχοι είναι χιλιάδες βρετανοί ασθενείς. Η διάρκεια του προγράμματος είναι 13 μήνες.

Η δίαιτα θα εφαρμόζεται τους τρεις πρώτους μήνες και ακολούθως ο ασθενής τίθεται υπό ιατρική παρακολούθηση για έναν χρόνο.

Τα τελευταία 15 χρόνια ο αριθμός των ασθενών στη Βρετανία διπλασιάστηκε, φθάνοντας τα πέντε εκατομμύρια ανθρώπους και πλέον η διαχείριση του διαβήτη κοστίζει στο κράτος 10 δισ. λίρες ετησίως.

Στην Ελλάδα, υπολογίζεται ότι 973.806 άτομα πάσχουν από διαβήτη τύπου 2.

Υπό πλήρη έλεγχο το σάκχαρο

Με βάση αυτή την αυστηρή δίαιτα και την επακόλουθη απώλεια βάρους, η νόσος εισέρχεται σε φάση «ύπνωσης» και το σάκχαρο τίθεται υπό έλεγχο.

Οι ασθενείς δεν χρειάζονται πια να λαμβάνουν φάρμακα, όπως χάπια μετφορμίνης ή ενέσεις ινσουλίνης για να διαχειριστούν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

«Τα αποτελέσματα μετά από πέντε χρόνια δείχνουν ότι τα οφέλη της απώλειας βάρους θα μπορούσαν να είναι μόνιμα και για όλη τη διάρκεια ζωής των ασθενών», τόνισε ο Ρόι Τέιλορ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Νιούκαστλ και επικεφαλής της έρευνας.

«Τα ευρήματα είναι τρομερά σημαντικά. Είχαμε δείξει ότι η απώλεια βάρους είναι πολύ αποτελεσματική, αλλά το ερώτημα ήταν πόσο θα διαρκούσε. Η νέα έρευνα μάς έδειξε ότι ο διαβήτης Τύπου 2 είναι αναστρέψιμος για μεγάλη χρονική διάρκεια. Χάνοντας βάρος, το σώμα μπορεί να διατηρήσει τα φυσιολογικά επίπεδα γλυκόζης», συμπληρώνει ο ίδιος.

Και αυτό διαρκεί για ολόκληρη τη ζωή των ασθενών, σύμφωνα με τη μελέτη, καθώς αν οι ασθενείς καταφέρουν να κρατήσουν χαμηλά το βάρος τους, παραμένουν και χωρίς διαβήτη.

Ο δρ Τέιλορ ανέφερε επίσης ότι δεν χρησιμοποιεί τον όρο «θεραπεύτηκε» γιατί η νόσος δεν εξαφανίζεται, απλά μπαίνει «σε ύπνωση».

«Αν ξαναπάρουν το βάρος, ο διαβήτης θα επιστρέψει» εξήγησε ο ίδιος.

Πέντε χρόνια χωρίς συμπτώματα, όμως, θεωρείται πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα στην Ιατρική, καθώς η πιθανότητα επιστροφής ασθενειών όπως ο καρκίνος μειώνεται δραματικά.

Τι ακριβώς έδειξε η έρευνα για τη θεραπεία του διαβήτη τύπου 2

Για τον σκοπό της έρευνας, οι επιστήμονες μελέτησαν 298 ασθενείς με διαβήτη Τύπου 2.

Τα πρώτα συμπεράσματα δημοσιεύθηκαν το 2017 και σύμφωνα με αυτά το 46% των ασθενών που ακολουθούσαν τη δίαιτα για τρεις με πέντε μήνες δεν είχαν συμπτώματα τον επόμενο χρόνο, και αντίστοιχα, το 36% των ασθενών δεν είχαν συμπτώματα για τα επόμενα δύο χρόνια.

Η νέα έρευνα κατέδειξε, επίσης, ότι το 23% όσων δεν είχαν συμπτώματα τα πρώτα δύο χρόνια εξακολουθούσαν να είναι υγιείς μετά από πέντε χρόνια.

Μάλιστα, η συγκεκριμένη ομάδα ασθενών, είχε κατά μέσο όρο απώλεια βάρους εννέα κιλών, πέντε χρόνια μετά την πρώτη έρευνα.

Ακόμα και αυτοί που πήραν αρκετά από τα κιλά ξανά είχαν λιγότερες πιθανότητες για σοβαρές επιπλοκές και νοσηλεία, σε σχέση με όσους δεν είχαν κάνει τη δίαιτα των τριών μηνών.

Ένας από τους συμμετέχοντες στην έρευνα δεν είχε συμπτώματα επί οκτώ χρόνια. Είχε χάσει 22 κιλά στη διάρκεια της δίαιτας και δεν τα πήρε ξανά.

Άλλος ασθενής δήλωσε ότι οι μήνες της δίαιτας ήταν δύσκολοι, αλλά τα οφέλη τεράστια και ότι θα την έκανε ξανά αν χρειαζόταν, χωρίς δισταγμό.

Κατά μέσο όρο, οι συμμετέχοντες είχαν χάσει 12 κιλά στους τρεις μήνες της δίαιτας.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ο γλυκός χυμός – ελιξίριο για οστά, άμυνα, καρδιά και πεπτικό σύστημα
Αντιγήρανση: Η διατροφή που αναστρέφει τα σημάδια του χρόνου
Έντερο: Τα συντηρητικά που το απειλούν | Τα αγαπημένα τρόφιμα που τα περιέχουν
Το σούπερ φρούτο που απογειώνει τις αθλητικές επιδόσεις | Ιδανικό για όσους τρέχουν

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση