Το πιο απλό και σύντομο τεστ όλων των εποχών. Πόσο νάρκισος είσαι;

Αμερικανοί ψυχολόγοι υποστηρίζουν ότι ανέπτυξαν ένα νέο τεστ για την αξιόπιστη μέτρηση του ναρκισσισμού: απλά ρώτησαν τους εξεταζόμενους αν είναι νάρκισσοι. Σε μια σειρά

Αμερικανοί ψυχολόγοι υποστηρίζουν ότι ανέπτυξαν ένα νέο τεστ για την αξιόπιστη μέτρηση του ναρκισσισμού: απλά ρώτησαν τους εξεταζόμενους αν είναι νάρκισσοι.

Σε μια σειρά 11 πειραμάτων στα οποία συμμετείχαν πάνω από 2.200 άτομα όλων των ηλικιών, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μπορούσαν να αναγνωρίσουν τα ναρκισσιστικά άτομα υποβάλλοντάς τους την παρακάτω ερώτηση, συμπεριλαμβανομένης της υποσημείωσης:

Advertisment

«Σε ποιο βαθμό συμφωνείτε με την εξής δήλωση: «Είμαι ναρκισσιστής» (Σημείωση: Η λέξη «ναρκισσιστής» σημαίνει εγωιστής, εγωκεντρικός και ματαιόδοξος).

Μπορείτε κι εσείς να κάνετε το τεστ εδώ.

Οι εθελοντές της μελέτης βαθμολόγησαν τον εαυτό τους σε μια κλίμακα από το 1 (χαμηλός ναρκισσισμός) μέχρι το 7.

Advertisment

Όπως αναφέρει η ερευνητική ομάδα στην ηλεκτρονική επιθεώρηση PLoS ONE, η ανάλυση έδειξε ότι οι βαθμολογίες βρίσκονταν σε συμφωνία με τα αποτελέσματα που έδωσαν διάφορα καθιερωμένα τεστ ναρκισσισμού, συμπεριλαμβανομένου του λεγόμενου Ευρετηρίου Ναρκισσιστικής Προσωπικότητας (NPI).

Η διαφορά είναι ότι το νέο τεστ αποτελείται από μία μόνο ερώτηση, ενώ το NPI περιλαμβάνει 40.

«Οι άνθρωποι που είναι πρόθυμοι να παραδεχτούν ότι είναι πιο ναρκισσιστές από άλλους πιθανότατα είναι πιο ναρκισσιστές και στην πραγματικότητα» λέει ο Μπραντ Μπούσμαν, καθηγητής Επικοινωνίας και Ψυχολογίας στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Οχάιο, μέλος της ερευνητικής ομάδας.

«Οι ναρκισσιστές είναι σχεδόν περήφανοι για αυτή την ιδιότητά τους» εξηγεί. «Μπορείς να τους ρωτήσεις ευθέως επειδή δεν βλέπουν το ναρκισσισμό ως αρνητικό χαρακτηριστικό. Πιστεύουν ότι είναι ανώτεροι από τους άλλους ανθρώπους και δεν έχουν πρόβλημα να το πουν αυτό δημόσια».

Οι ερευνητές τονίζουν πάντως ότι η απλή ερώτηση που διατύπωσαν δεν μπορεί να υποκαταστήσει τα λεπτομερή τεστ ναρκισσισμού και προσωπικότητας.

in.gr

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Τεστ: Μήπως ζεις ανάμεσα σε ηλίθιους;
5 κορυφαία Πανεπιστημιακά Τεστ που αξίζει να κάνετε
Κουίζ: Πόσο καλά γνωρίζετε τα 7 Θαύματα της Αρχαιότητας;
6 κορυφαία τεστ προσωπικότητας που αξίζει να κάνετε

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση