, ,

Φίλοι για μια ζωή!

Του Γιάννη Αραχωβίτη Όταν κάποιος μπαίνει σε μια σχέση με ένα σκυλί θα πρέπει να καταλάβει (από πριν) ότι είναι μια σχέση ζωής. Είναι

Του Γιάννη Αραχωβίτη

Όταν κάποιος μπαίνει σε μια σχέση με ένα σκυλί θα πρέπει να καταλάβει (από πριν) ότι είναι μια σχέση ζωής.
Είναι μια σχέση συνεχούς συμβίωσης, μια σχέση συνεχούς ευθύνης προς το «παιδί» σκυλί. Το σκυλί δεν μεγαλώνει ποτέ, ώστε να γίνει αυτάρκης και αυτοδύναμο. Το κατοικίδιο ζώο παραμένει εφόρου ζωής εξαρτώμενο μέλος της οικογενείας μας. Μας χρειάζεται στα καλά και στα δύσκολα.

Advertisment

Ιδιαίτερα στα δύσκολα οι απαιτήσεις αυξάνουν και θα πρέπει να είμαστε ψυχολογικά και οικονομικά έτοιμοι και για αυτό. Ένα σκυλί ασθενής, ένα υπερήλικο σκυλί χρειάζεται περισσότερη φροντίδα, έξοδα, χρόνο και μεγαλύτερη υπομονή και αγάπη.
Το βιώνω αυτό τους τελευταίους μήνες με το σκυλί μας, τη Σκάρλετ. Είναι 19 + χρονών και χρειάζεται συνεχώς ένα άτομο να την βοηθάει και να την επιβλέπει. Χρειάστηκε κάποια στιγμή να αναβάλλουμε τις διακοπές μας και μετά να πάμε σπαστά ώστε πάντα να υπάρχει άτομο διαθέσιμο.

Το σκυλί δεν είναι μόνο χάδια και παιχνίδια. Είναι χρέος και ευθύνη. Χρειάζεται φάρμακα, τροφή, εκπαίδευση. Και αυτό μόνο ο κηδεμόνας του μπορεί και πρέπει να του το δίνει. Αυτός είναι ο μοναδικός υπεύθυνος. Δεν γίνεται να βγαίνουμε στην γύρα μπας και μας βοηθήσει κάποια ζωοφιλική, μπας και τον θέλει κάποιος άλλος να το δώσουμε ή να το «στέλνουμε» μια ώρα αρχύτερα για να μην κουραστούμε.
Υπάρχει μια χρόνος για όλα. Αλλά η ευθύνη για το σκυλί μας διαρκεί για πάντα. Όπως και η αγάπη του. Η αγάπη που μας δίνει από το πρώτο μέχρι το στερνό κτύπο της καρδιάς του.

Advertisment

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

7 μαθήματα που μας διδάσκουν οι γάτες για την αγάπη
Αυτά είναι τα πιο επικίνδυνα έντομα για το κατοικίδιό σας που πρέπει να προσέχετε
Το πρώτο πάρκο σκύλων με ανακυκλώσιμα υλικά στον Δήμο Καλαμαριάς
Η ιστορία των δύο σκύλων που θα σας κάνει να δακρύσετε (βίντεο)

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση