Καθαρίστε τα πατώματά σας χωρίς χημικά

Καθαρίστε το πάτωμά σας χωρίς χημικά – συνταγές καθαρισμού χωρίς τοξίνες Το πάτωμα αποτελεί τη μεγαλύτερη επιφάνεια του σπιτιού μας και απαιτεί τακτικό καθαρισμό.

Εικόνα για το άρθρο που αφορά τις οικοκοινότητες και την φιλοσοφία τους

Καθαρίστε το πάτωμά σας χωρίς χημικά – συνταγές καθαρισμού χωρίς τοξίνες

Το πάτωμα αποτελεί τη μεγαλύτερη επιφάνεια του σπιτιού μας και απαιτεί τακτικό καθαρισμό. Αν χρησιμοποιούμε χημικά καθαριστικά, τα εισπνέουμε καθημερινά μέχρι να διαλυθούν. Δεν υπάρχει όμως κανένας λόγος να μολύνουμε την ατμόσφαιρα όταν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε απλές κι εύχρηστες λύσεις.

Advertisment

Οδηγίες καθαρισμού για πάτωμα από ξύλο, μπαμπού και laminate

Θα ήταν πολύ εύκολο να καθαρίσετε κάθε πάτωμα του σπιτιού σας με έναν ατμοκαθαριστή, χωρίς κόπο και φασαρία, με τίποτα παραπάνω από νερό σε μορφή ατμού. Ανεξαρτήτως όμως από τους ισχυρισμούς των κατασκευαστών, ο ατμοκαθαριστής μπορεί να βλάψει τα δάπεδα από ξύλο, μπαμπού και laminate.

Τα δάπεδα laminate αποτελούνται από στρώσεις υλικών κολλημένα μεταξύ τους. Το νερό, αλλά κυρίως ο ατμός, χαλαρώνει το δέσιμο μεταξύ των στρωμάτων με αποτέλεσμα να λυγίζουν και να σπάνε. Επίσης, ο ατμός μπορεί να αφαιρέσει το φινίρισμα που προστατεύει το ξύλινο πάτωμα. Η υγρασία που εισχωρεί στο ξύλο το κάνει να φουσκώσει και να παραμορφωθεί.

Advertisment

Ο βασικός κανόνας για πατώματα από μπαμπού, laminate και ξύλο είναι ο ίδιος: μην τα περνάτε με βρεγμένη σφουγγαρίστρα. Αφού τα καθαρίσετε προσεκτικά με μια σκούπα ή ηλεκτρική σκούπα, χρησιμοποιήστε ένα καλά στυμμένο σφουγγάρι ή πανί με σκέτο νερό ή νερό και λίγες σταγόνες από αιθέρια έλαια ή νερό και 1/4 του φλιτζανιού ξίδι (σε 7 λίτρα νερού). Χρησιμοποιήστε ζεστό νερό, διότι θα εξατμιστεί πιο γρήγορα από το κρύο. Στεγνώστε το πάτωμα με ένα μαλακό πανί ή πετσέτα.

Ψάχνοντας στο διαδίκτυο θα βρείτε και άλλες λύσεις, όπως νερό και 1/2 φλιτζάνι χυμό λεμονιού. Ωστόσο, μια ιστοσελίδα κατασκευαστών πατωμάτων αναφέρει ότι το λεμόνι καταστρέφει το φινίρισμα των laminate δαπέδων ύστερα από επαναλαμβανόμενη χρήση. Πολλές ιστοσελίδες, συμπεριλαμβανομένων και ιστοσελίδων από κατασκευαστές πατωμάτων, προτείνουν τη χρήση νερού με 1/4 του φλιτζανιού απορρυπαντικό πιάτων για να καθαρίσετε το ξύλινο πάτωμα χωρίς να το ξεπλύνετε. Το πρόβλημα είναι ότι με την πάροδο του χρόνου θα συσσωρευτούν υπολείμματα σαπουνιού. Αν το ξεπλύνετε, αναγκαστικά θα χρησιμοποιείτε περισσότερο νερό. Δεδομένου ότι ο σκοπός είναι να καθαρίσετε το πάτωμα με όσο το δυνατόν λιγότερο νερό, η μέθοδος αυτή δεν είναι ιδιαίτερα χρήσιμη.

Ένας κατασκευαστής δαπέδου laminate προτείνει να αναμείξετε ξύδι και νερό σε ένα μπουκάλι ψεκασμού κι αντί να ψεκάσετε το υγρό κατευθείαν στο πάτωμα να βρέξετε με αυτό τη σκούπα σας.

Μια άλλη λύση που θεωρείται ακόμα καλύτερη από το ξύδι για τον καθαρισμό των ξύλινων πατωμάτων είναι η χρήση τσαγιού. Βράστε λίγο μαύρο τσάι (1 φακελάκι ανά 1 φλιτζάνι νερό), ψεκάστε το πάτωμα ανά περιοχές με ένα μπουκάλι ψεκασμού και συνεχίστε με μια βρεγμένη σφουγγαρίστρα. Αν θέλετε, φτιάξτε αρκετό τσάι και βυθίστε τη σφουγγαρίστρα σας σε έναν κουβά. Φροντίστε βέβαια να τη στύψετε ώστε να είναι όσο το δυνατόν πιο στεγνή.

Οδηγίες καθαρισμού για πατώματα linoleum, με πλακάκια και πέτρα

Τα δάπεδα με πλακάκια και linoleum μπορούν να καθαριστούν επίσης με ξύδι και νερό. Οι αναλογίες ποικίλουν από 1/4 του φλιτζανιού ξύδι μέχρι αναλογία ξύδι και νερό ένα προς ένα. Για πολύ βρώμικο πάτωμα, δοκιμάστε την παρακάτω συνταγή:

• 1/4 φλιτζανιού λευκό ξίδι

• 1/4 φλιτζανιού μαγειρική σόδα

• 1 κουταλιά της σούπας υγρό σαπούνι πιάτων (είναι προτιμότερο να επιλέξετε κάποιο φυσικό σαπούνι)

• 7 λίτρα ζεστό νερό

• αν θέλετε, προσθέστε λίγες σταγόνες από αιθέρια έλαια

Το ξέπλυμα δεν είναι απαραίτητο, αλλά αν εμφανιστούν ραβδώσεις, ξεπλύνετε.

Μην χρησιμοποιείτε χυμό λεμονιού, ξύδι ή άλλα οξέα σε μάρμαρο, ασβεστόλιθο ή τραβερτίνη. Για να πλύνετε αυτά τα δάπεδα, χρησιμοποιήστε λίγο υγρό σαπούνι (σαπούνι Καστίλης ή σαπούνι πιάτων, όχι απορρυπαντικό), νερό και βρεγμένη σφουγγαρίστρα. Στη συνέχεια ξεπλύνετε. Να θυμάστε ότι το πολύ σαπούνι προκαλεί ραβδώσεις.

Αυτά τα πατώματα καθαρίζονται καλά με ατμοκαθαριστή, αλλά καλύτερα ρωτήστε πρώτα τον κατασκευαστή για να βεβαιωθείτε.

Όλα τα είδη δαπέδων χαράσσονται και μαζεύουν βρωμιά. Τα χαλάκια μέσα κι έξω από κάθε είσοδο βοηθούν να περιοριστεί η ποσότητα βρωμιάς. Aν καταφέρετε να περπατάτε μέσα στο σπίτι ξυπόλυτοι, θα δείτε τεράστια διαφορά. Να θυμάστε, η συχνότητα με την οποία σκουπίζετε καθώς και τα καθαριστικά που χρησιμοποιείτε καθορίζουν τη διάρκεια του φινιρίσματος στο πάτωμά σας, καθώς και το επίπεδο μόλυνσης στην ατμόσφαιρα του σπιτιού σας.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Φλούδες λεμονιού: Πώς μπορούμε να τις μετατρέψουμε σε zero waste μπαχαρικό
Φασκόμηλο: Πώς να το καλλιεργήσετε μόνοι σας στο σπίτι
Πώς να καλλιεργήσετε τη δική σας ρίγανη και τι χρειάζεται να προσέξετε
Πώς μπορούμε να καλλιεργήσουμε φύτρα στην κουζίνα μας

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση