Γεια σας φίλοι μου,
Εδώ θα δούμε μερικά πράγματα για το free camping που αποτελούν τους τυπικούς “άγραφους κανόνες” και όχι μόνο, που πρέπει να γνωρίζουμε καλά και όχι να τα προσπερνάμε σαν άχρηστες πληροφορίες.
Advertisment
Ειδικά για κάποιον που ξεκινάει τώρα, θα διαβάσει για αρκετά από τα προβλήματα που θα αντιμετωπίσει. Δυστυχώς για κάποιον που είναι κιόλας “μέλος” της κοινότητας αυτής κατά πάσα πιθανότητα θα του φανούν βαρετά λόγω του ότι ή τα κάνει ο ίδιος και δεν θέλει να αλλάξει συμπεριφορά ή τα γνωρίζει λόγω πείρας και προσπαθεί να διορθώσει κάποιους όσο βρίσκεται εντός πεδίου ή δεν ασχολείται.
Καλό πάντως θα ήταν το κείμενο αυτό να το διαβάσουνε όλοι, γιατί ίσως μερικοί αποκτήσουν κάποιο ερέθισμα επί του θέματος που δεν το είχανε εκ των προτέρων.
Καταρχάς να αναφέρω πως επειδή είναι τυπικοί δεν σημαίνει ότι πρέπει να τους ακολουθούμε, αλλά πόσους τέτοιους άγραφους “κανόνες” έχουμε στην καθημερινή μας ζωή, που όταν δε τους τηρούμε δεν είναι ότι μας περιμένει κάποια ποινή με τη μορφή της τιμωρίας από την εκάστοτε αρχή, αλλά αντιμετωπίζουμε τη γενική κατακραυγή του κόσμου!
Με αυτούς τους “κανόνες” θέλοντας και μη, αν τους τηρούμε ή όχι, ουσιαστικά η κοινή γνώμη των γύρω μας διαμορφώνει-ολοκληρώνει την εικόνα που έχει για εμάς.
Γενικά πολλοί θα πούνε <δε με απασχολεί το τι λέει ο περίγυρος για εμένα> και θα συμφωνήσω μαζί τους, αλλά αυτό θα το κάνω ως έναν βαθμό, γιατί όταν δε τηρούμε κάποιους από αυτούς τους “κανόνες” με αποτέλεσμα να επηρεάζουν ή να θίγουν τον δίπλα σου, δεν είναι ότι απλώς δεν σε νοιάζει η γνώμη του συνανθρώπου σου αλλά δεν σε απασχολεί γενικά ο συνάνθρωπος σου, οπότε το φιλελεύθερο πνεύμα που προσπαθείς να παρουσιάσεις ή πιστεύεις ότι έχεις ουσιαστικά δεν είναι τίποτα παραπάνω από ένα πνεύμα ενός χαρακτήρα που κοιτάει τη πάρτη του.
Advertisment
Βέβαια και από την αντίθετη πλευρά υπάρχουν κάποιοι που με τα πολλά “κόμπλεξ” τους, ότι και να κάνει κάποιος αυτοί θίγονται γιατί νιώθουν ότι επηρεάζονται αρνητικά, αλλά ουσιαστικά και αυτοί ανήκουν στην ίδια κατηγορία με τους άνωθεν ή απλά με αυτόν τον τρόπο νιώθουν ότι προστατεύουν τα συμφέροντα της ομάδας των “κομπλεξικών”.
Κατά την άποψη μου θα έλεγα ότι η λογική των δύο παραπάνω χαρακτήρων είναι αποδεκτή και σωστή αλλά αυτό δε σημαίνει ότι την υποστηρίζω στο βαθμό της υπερβολής που την τη χρησιμοποιούν, σημασία έχει η συμβίωση και αυτό επιτυγχάνετε μόνο αν και οι δύο μεριές συμβιβαστούν.
Για αυτό το λόγο θα πρέπει να έχουμε στο νου μας ότι ναι μεν είμαστε σε free camping, αλλά δεν είμαστε και ελεύθεροι να κάνουμε ότι θέλουμε – άσχετα αν υπάρχει κόσμος γύρω μας ή όχι-. Επίσης για τους υπόλοιπους θα ήθελα να πω ότι δε πρέπει να ξεχνάτε ότι είστε σε free camping όπου σε κάποια πράγματα πρέπει να είσαστε πιο χαλαροί γιατί ούτε σε εσάς ανήκουν όλα, επίσης μην απαιτείτε τα πράγματα να γίνονται με τον τρόπο που εσείς επιθυμείτε ντε και καλά.
Όπως καταλαβαίνατε οι γραμμές είναι πολύ λεπτές σε αυτό και μόνο με ορθή κριτική ικανότητα μπορούμε να ισορροπήσουμε σε αυτήν τη λεπτή κλωστή.
Αφού ξεκαθαρίσαμε με την εισαγωγή ότι πρέπει να είμαστε κάπως ελαστικοί, ας δούμε τους τυπικούς αυτούς κανόνες και μερικά παραδείγματα αυτών.
Φασαρία και free camping
Αν θέλουμε να κάνουμε φασαρία ή θα πρέπει να είμαστε μόνοι μας ή να επιλέγουμε κάποιο μέρος που οι πλειοψηφία του κόσμου κινείτε σε αυτούς τους ρυθμούς και το μέρος ενδείκνυται για αυτό, βέβαια πάντα με μέτρο, δεν κάνουμε διαγωνισμό ποιος θα ακουστεί περισσότερο. Αντίστοιχα αυτοί που θέλουν ηρεμία θα πρέπει να επιλέγουν προορισμούς που ο κόσμος είναι ήπιων τόνων ή ερημικές παραλίες. Επίσης πολλές φορές ένα χαμηλόφωνο τραγούδι σε συνοδεία με μία απαλή κιθάρα χωρίς ουρλιαχτά μπορεί να είναι ιδανικό για νανούρισμα.
Μην ξεχνάμε όμως ότι αυτό είναι και κάτι το μεταβλητό, καθώς ένας προορισμός αδειάζει και γεμίζει κάθε φορά με διαφορετικό κόσμο, έτσι λοιπόν καλό είναι να προσαρμοζόμαστε και εμείς.
Πέρα από αυτά όμως πρέπει αποφεύγουμε να πηγαίνουμε κάπου βράδυ και χωρίς να είναι απαραίτητο να καρφώσουμε την σκηνή εμείς να το κάνουμε, να κάνουμε φασαρία με ρακέτες μπροστά από σκηνή άλλου ενώ δεν τον έχουμε ρωτήσει ευγενικά από πριν αν τον ενοχλούμε, να φέρνουμε τον πανικό για μερικές παρτίδες τάβλι, να μαρσάρουμε ή να μετακινούμε όλοι την ώρα το όχημα μας χωρίς σκοπό προκαλώντας φασαρία, να εκτελούμε εργασίες πολύ νωρίς ή σε ώρες που ενοχλούμε τους άλλους (σκάψιμο- τρύπημα κτλπ).
Χώρος και free camping
Μπορεί να φτάσαμε πρώτοι σε ένα σημείο αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να πιάσουμε ολόκληρο τον τόπο με τα συμπράγκαλα μας δυσκολεύοντας κάποιον άλλο να βρει μέρος να κατασκηνώσει, έτσι μιας και δεν μας ανήκει το μέρος δεν πρέπει να συμπεριφερόμαστε κατ΄ αυτόν τον τρόπο. Δεν πρέπει όμως να μας πειράζει αν κάποιος έχει το καρεκλάκι ή το τραπεζάκι του σε διακριτική απόσταση από την σκηνή του. Από την άλλη όταν φτάνουμε σε ένα σημείο που είναι σχετικά άδειο δεν πάμε να στήσουμε κοντά στον άλλο γιατί μπορεί πολύ απλά να μην θέλει.
Από εκεί και πέρα αποφεύγουμε όσο είναι δυνατόν να στήνουμε σε σημεία που κόβουν τον αέρα ή την θέα κάποιου, σε σημεία που δυσκολεύουμε την πρόσβαση στην ακρογιαλιά, σε σημεία που μπορεί να είναι επικίνδυνα για εμάς και τους γύρω μας, όπως επίσης δεν προσπαθούμε να πιάσουμε όλοι την σκιά ενός μέρους, αν δεν υπάρχει η δυνατότητα να έχουμε όλα μας τα πράγματα στην σκιά θα πρέπει να επιλέξουμε τι δεν θα το βλέπει ο ήλιος π.χ την σκηνή μας ή τον εξοπλισμό μας.
Σκύλος και free camping
Το ότι αγαπάμε εμείς τα ζωάκια, δεν είναι όλοι υποχρεωμένοι να έχουν το ίδιο συναίσθημα για τους τετράποδους φίλους μας, γι αυτό καλό είναι να τα έχουμε πάντα υπό τον έλεγχο μας και αν βλέπουμε ότι κάποιος να είναι δυσανασχετημένος με την παρουσία του σκύλου μας προσπαθούμε να μην προκαλούμε.
Βέβαια και για αυτούς που δεν τους αρέσει να έχουνε κάποιον σκύλο δίπλα τους και ο ιδιοκτήτης είναι προβλεπόμενος, δυστυχώς θα πρέπει να κάνετε υπομονή γιατί δεν μπορείτε να απαιτείτε και να κάνετε υποδείξεις όταν βάση νόμου επιτρέπετε σε μη οργανωμένες παραλίες κάποιος να έχει τον σκύλο κοντά του, αλλά και να κάνει μπάνιο μαζί του, αν σας ενοχλεί τόσο πολύ που είστε έτοιμος να εκραγείτε καλύτερα να μετακινηθείτε εσείς καθώς είναι καθαρά δικό σας θέμα.
Αν όμως θέλουμε να έχουμε τον σκύλο μας μαζί αποφεύγουμε, να είναι λητός και να ενοχλεί τους πάντες, να γαυγίζει, να ουρεί σε κοντινά σημεία που υπάρχει κάποια σκηνή, να είναι επιθετικός με ανθρώπους ή με άλλα ζώα και ενώ έχουμε την άνεση του χώρου να πηγαίνουμε κοντά σε άλλους. Θα πρέπει να μαζεύουμε ή να θάβουμε τα περιττώματα του, να έχουμε το βιβλιάριο του μαζί ώστε να μπορούμε να επιδεικνύουμε ότι είναι εμβολιασμένος.
Παιδιά και free camping
Αγαπητοί γονείς, για εσάς το παιδάκι σας μπορεί να είναι αξιολάτρευτο αλλά δεν συμβαίνει το ίδιο για όλους, έτσι λοιπόν το παιδί δεν πρέπει να μένει χωρίς την επίβλεψη ενός γονέα πέρα από τους λόγους ασφαλείας του ίδιου αλλά και για να μην ενοχλεί τον κόσμο.
Όμως να πούμε και για αυτούς που “μισούνε” τα παιδιά, ίσως θα έπρεπε να χαλαρώσετε λίγο, γιατί παιδί είναι και δεν αντιλαμβάνεται κάποια πράγματα, γι αυτό εξάλλου υπάρχουν και οι γονείς που προσπαθούν να περιορίσουν κάποια πράγματα.
Αν τελικά αποφασίσετε να πάρετε μαζί το παιδί σας γενικά θα πρέπει, να μην το αφήνετε να τσιρίζει ή να κλαίει, καταλαβαίνουμε είναι παιδί αλλά αυτό δεν δικαιολογεί ένα παιδί να φωνάζει ή να κλαίει όλη την ώρα αν δεν μπορείτε να του δώσετε να το καταλάβει αυτό τότε μην το πάρετε μαζί μας, να μην κάνει φασαρία με πράγματα, να μην περιεργάζεται τα αντικείμενα κάποιου άλλου χωρίς την άδεια του, να μην “ενοχλεί” κάποιον που δεν το θέλει, να μην λερώνει το μέρος με οποιονδήποτε τρόπο ή αν το κάνει θα πρέπει να τα μαζεύετε. Γενικά δηλαδή αν δεν έχει μάθει ή δεν μπορεί ακόμα να ακολουθήσει τους βασικούς τρόπους συμπεριφοράς που πρέπει να ξέρει ένα παιδί, νομίζω ότι δεν είναι σωστό να το πάρουμε μαζί μας ή τουλάχιστον θα πρέπει να επιλέγουμε μία ερημική παραλία.
Γυμνισμός και free camping
Σε αυτούς που τους αρέσει ο γυμνισμός μπορούνε να διαλέξουνε μία κατάλληλη παραλία, το να πάνε σε ένα μέρος όπου δεν είναι για γυμνιστές και αυτοί να βγάλουν όλα τους τα ρούχα είναι προκλητικό και δεν πρέπει να γίνετε γιατί, δεν αρέσει σε όλους αυτή η αντίληψη που έχετε, βέβαια αν είστε σε ένα σημείο που ξέρετε ότι μαζεύει κόσμο αλλά έτυχε εκείνη την στιγμή να είναι έρημο τότε μπορείτε να κάνετε γυμνισμό μέχρι να έρθει κάποιος άλλος μετά δεν δικαιολογήστε, αν όμως είστε σε ένα απόμερο μέρος και τύχη κάποιος να βρεθεί εκεί πάλι θα πρέπει να είστε ποιο διακριτική και να μην προκαλείτε με την γυμνή παρουσία σας ώστε να μπορεί να δείξει και ο άλλος κάποια ανοχή. Στην αντίπερα όχθη όταν κάποιος κάνει γυμνισμό στην άλλη άκρη ενός σημείου και ο μόνος τρόπος για να τον δούμε είναι να καθίσουμε να τον παρατηρούμε είναι αστείο να τσαντιζόμαστε με αυτόν καθώς πολύ απλά δεν είναι ανάγκη να εστιάζουμε για να καταφέρουμε να τον δούμε τα απόκρυφα σημεία του.
Μεταφορικά μέσα – Βάρκες στο free camping
Μπορεί να θέλουμε το αμάξι κοντά μας, αλλά πρέπει να σκεφτούμε λίγο και τον δίπλα μας που έχει έρθει στην φύση και τελικά κατέληξε να μυρίζει το λάδι-λάστιχα-καύσιμο από το μεταφορικό μας μέσο, αλλά ακόμα και να μην μυρίζει κάτι από αυτά και μόνο η παρουσία αυτού του όγκου χαλάει την αρμονία του χώρου, βέβαια να πούμε και σε αυτούς που το αμάξι δεν τους εμποδίζει πουθενά ή βρίσκετε στην άλλη άκρη της παραλίας ή γενικά του τοπίου δεν υπάρχει λόγος γκρίνιας καθώς θα μπορούσε πολύ απλά να διαλέξει μία παραλία ή ένα σημείο που να μην πηγαίνει αμάξι, αλλά ακόμα και φωτογραφία του τοπίου να θέλουμε να βγάλουμε και να μας ενοχλεί μπορούμε να ζητήσουμε ευγενικά από τον κάτοχο του να το μετακινήσει προσωρινά, νομίζω ότι θα δείξει κατανόηση.
Γενικά όμως πρέπει να αποφεύγουμε να τοποθετούμε τα οχήματα μας πάνω στην παραλία ή σε κάποιο άλλο μέρος(π.χ στην άκρη μια λίμνης) χωρίς λόγο ειδικά όταν υπάρχει και άλλος κόσμος, δηλαδή δεν πρέπει να τα παρκάρουμε απλώς για να το έχουμε δίπλα μας, για να το χρησιμοποιούμε σαν ντουλάπα, να διασχίζουμε την παραλία ή κάποιο μέρος που θα προξενήσουμε “ζημιά” με σκοπό να κατεβάσουμε πράγματα που σχετικά εύκολα θα μπορούσαμε να τα πάμε με τα πόδια. Αποφεύγουμε να βάζουμε συναγερμό αν αυτός είναι ευαίσθητος και από την απόσταση που είμαστε δεν μπορούμε να τον απενεργοποιήσουμε άμεσα.
Επίσης για τις βάρκες καλό είναι να μην εμποδίζουμε- ενοχλούμε τον κόσμο στο σημείο που τις αφήνουμε ή να κόβουμε τον αέρα – θέα κάποιου
Φωτιά στο free camping
Είναι ωραία να ανάβουμε την φωτιά μας, είτε για ψήσιμο είτε για παρέα, αλλά επειδή μπορεί να μην προσφέρει την διασκέδαση που προσφέρει σε εμάς κ στους άλλους πρέπει να είμαστε λίγο προσεκτικοί, πέρα από την ασφάλεια και στο να μην ενοχλούμε κάποιον. Θα ήθελα να πω όμως και σε αυτούς που βλέπουν την φωτιά όπως ένας ταύρος βλέπει το κόκκινο πανί ότι πολλές φορές είναι υπερβολικοί και δεν το καταλαβαίνουν, το ότι άναψε κάποιος φωτιά δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα λαμπαδιάσει ολόκληρο το μέρος ή επειδή άλλαξε κατεύθυνση για λίγο το αεράκι και μας ήρθε στιγμιαία η κάπνα να βρούμε την ευκαιρία για σαματά.
Βέβαια θα πρέπει να αποφεύγουμε να ανάβουμε φωτιές σε επικίνδυνα σημεία (σχετικές πληροφορίες εδώ) και αν υπάρχει η δυνατότητα να ανάψουμε μία κοινή φωτιά καλό είναι να το προτιμάμε, επίσης αν ενοχλούμε κάποιον με την κάπνα μπορούμε απλά να μετακινηθούμε λίγο ποιο πέρα και να την ανάψουμε σε σημείο που δεν θα ενοχλούμε, καθώς ακόμα θα πρέπει να επιλέγουμε να ανάβουμε μία μικρή διακριτική φωτιά παρά μία τεράστια και να μην προκαλούμε με τα αντικείμενα που καίμε μέσα σε αυτή( πλαστικά, χλωρά, πράγματα που εκρήγνυνται κτλπ ). Να αναφέρω όμως ότι ξύλα που μάζεψε άλλος δεν θα πρέπει να τα παίρνουμε χωρίς πρώτα να ρωτάμε ευγενικά.
Υγιεινή- καθαριότητα χώρου – μόλυνση περιβάλλοντος και free camping
Άλλο ένα παρεξηγημένο σημείο για αυτούς που κάνουν free camping, θα έλεγα ότι είναι αρκετοί αυτοί που δεν σέβονται τον συνάνθρωπο αλλά ταυτόχρονα δεν σέβονται και την φύση που μάλιστα τους προσφέρει αυτόν τον χώρο για να ξεγνοιάσουν. Αν θέλουμε να κάνουμε free camping τότε πρέπει να έχουμε προνοήσει τι θα κάνουμε και με τα απορρίμματα που δημιουργούνται αναπόφευκτα. Θα πρέπει να καταλάβουμε ότι για τα σκουπίδια μας δεν είναι κανείς άλλος υποχρεωμένος να τα μαζέψει πέρα από εμάς και όπως άσχημο θα μας φαινόταν να πάμε σε ένα μέρος που θα η αρμονία του χαλάει από τα σκουπίδια το ίδιο άσχημο συναίσθημα θα αντιμετωπίσει κάποιος όταν εμείς σκεφτόμαστε ότι αφού φύγουμε δεν μας νοιάζει για το τι έχουμε αφήσει πίσω μας μιας και δεν θα τα έχουμε μπροστά μας. Το να λέμε ότι θα εξαφανιστούν επειδή θα τα πάρει το κύμα, το ποτάμι, ο αέρας ή θα θαφτούνε (αν δεν το κάνουμε και εμείς) είναι αστείο, καθώς το μόνο που ουσιαστικά γίνετε είναι ότι απλά μεταφέρονται λίγο ποιο πέρα με αποτέλεσμα να μολύνουνε έναν χώρο που θα μπορούσε να μείνει ανεπηρέαστος.
Γενικά δεν θα πρέπει, να πετάμε τις γόπες από τα τσιγάρα μας κάτω, να έχουμε διάσπαρτα και όχι συγκεντρωμένα τα σκουπίδια σε ένα σημείο μέσα σε μία σακούλα με αποτέλεσμα να τα παίρνει ο αέρας, να παίρνουμε μαζί μας υλικά που μπορούμε να τα πετάξουμε εξ αρχής (συσκευασίες κτλπ), να χρησιμοποιούμε προϊόντα τα οποία είναι βλαβερά για ένα ”παρθένο” περιβάλλον, να καίμε τα σκουπίδια, να έχουμε τα σκουπίδια μας σε σημείο που ενοχλούν κάποιον άλλο με διάφορους τρόπους( μυρωδιά, έντομα, αισθητική κτλπ).
Επίσης όταν κάνουμε την φυσική μας ανάγκη θα πρέπει να μαζεύουμε τα χαρτιά και να τα πετάμε στα σκουπίδια, γιατί ακόμα και αν λιώνουνε σχετικά εύκολα προκαλούν δυσωδία και κίνδυνους μόλυνσης(π.χ μέσω από μεταφορά εντομών), τα περιττώματα μας θα πρέπει να τα θάβουμε για τον ίδιο ακριβώς λόγο (σε λάκκο 15 εκ ή αν δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα να τα σκεπάζουμε με πέτρες), πέρα από αυτά είναι και αισθητικά άσχημο να βλέπεις ένα τοπίο “βομβαρδισμένο”, στα μάτια του καθενός πρέπει να μοιάζει αηδιαστικό.
Τέλος καλό θα ήτανε στην περίπτωση που κάποιος ανεγκέφαλος άφησε τους ρύπους του, αν έχουμε την δυνατότητα να τα μαζέψουμε εμείς.
Υπάρχουν αρκετά σκουπίδια που ξεβράζει η θάλασσα ή που κατεβάζει ένα ποτάμι, μην επιβαρύνουμε και άλλο το περιβάλλον αφού είναι κάτι που μπορούμε να το αποφύγουμε και είναι καθαρά στο χέρι μας!
Κοινωνικότητα και free camping
Τι ποιο ωραίο από το να γνωρίζουμε καινούργιους ανθρώπους που δεν αποσκοπούμε να “κερδίσουμε ” τίποτα παραπάνω από μία ωραία συζήτηση περί ανέμων και υδάτων, να μοιραστούμε τον άπλετο χρόνο που έχουμε μαζί τους και να νιώσουμε σα να είναι δική μας άνθρωποι, όμως και αυτό έχει κάποια όρια γιατί όπως είπαμε, νιώθουμε αλλά δεν είναι δικοί μας άνθρωποι, οπότε καλό είναι να μην το παρακάνουμε και να μην ξεπερνάμε τα όρια του άλλου, πρέπει να φερόμαστε κόσμια και να μην προσβάλουμε κανέναν γιατί δεν πρέπει να προκαλέσουμε αντιδράσεις με την συμπεριφορά μας, εξάλλου με άλλους ταιριάζουμε καλύτερα και με άλλους όχι, δεν πρέπει να είναι αυτοσκοπός μας να το προσπαθούμε αυτό.
Από την άλλη όμως πολλές φορές συναντάμε και το ακριβώς αντίθετο, δηλαδή ανθρώπους που είναι τόσο “βαριοί” που και την καλημέρα την λένε με το ζόρι, περνάει κάποιος από δίπλα τους επιδιώκοντας να συναντηθούν τα βλέμματα απλώς για να ανταλλάξει μία καλημέρα μία απλή κουβέντα και με περίσσια μαεστρία το αποφεύγουν, είναι κατανοητό ότι μπορεί να μην τους αρέσει να είναι τόσο κοινωνικοί ή ενδεχομένως να μην “το έχουν”, αλλά σκεφτείτε λίγο και να ανταλλάξετε μία απλή κουβέντα δεν χάλασε ο κόσμος, αν σας πειράζει τόσο πολύ αυτό μπορείτε απλά να βρείτε ένα μέρος το οποίο δεν θα υπάρχει άνθρωπος δίπλα σας και έτσι δεν θα έρχεστε σε δυσάρεστη θέση, το free camping είναι η χαρά της επικοινωνίας, για αυτό καλό είναι να έχουμε και την κατάλληλη διάθεση, εξάλλου δεν ξέρουμε ποτέ τι γνωριμία μπορεί να προκύψει μέσο αυτού καθώς μπορεί να μοιραζόμαστε το ίδιο μέρος και το ίδιο στυλ αποδράσεις αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι όσοι το κάνουν είναι απαραίτητα ίδιοι με κάποιους άλλους, βέβαια το ίδιο ισχύει και για τις δύο μεριές. Στην τελική σκέψου να τύχει να χρειαστείς μία απλή βοήθεια από κάποιον που σου είπε μια καλημέρα και εσύ τον στραβοκοιτάξες, δεν θα νιώσεις ποιο κομπλαρισμένος μετά να του ζητήσεις κάτι το οποίο χρειάζεσαι?
Γενικά θα έλεγα ότι καλό είναι να ψυχολογούμε τον άλλο και να δίνουμε κάποιον χρόνο ώστε να καταλάβουμε καλύτερα τι χαρακτήρας είναι ο άλλος αλλά παράλληλα να καταλαβαίνει και αυτός ποιοι είμαστε εμείς. Το free camping είναι ωραίο γιατί υπάρχει αυτή η κοινωνικότητα με αγνώστους ανθρώπους, για πολλούς είναι και αυτό κατι που λείπει από την καθημερινότητα, πρέπει να προσπαθούμε βγαίνουμε από το καβούκι μας και τους “φραγμούς” της πόλης, μιας και αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του free camping.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο σεβασμός είναι μεγάλο πράγμα και όπως τον απαιτούμε εμείς έτσι πρέπει να τον δείχνουμε κιόλας.
Αυτά είναι μερικά παραδείγματα που πρέπει να μας βάλουνε στην λογική να σκεφτούμε κάποια πράγματα από τα οποία κάνουμε, σίγουρα υπάρχουν πολλά παραδείγματα τέτοια αλλά νομίζω δεν χρειάζεται να αναφερθούν καθώς είναι τα ποιο βασικά και είναι αρκετά για να καταλάβουμε την “ιδέα’ που κρύβετε πίσω από αυτούς τους άτυπους “κανόνες” που αναφέραμε και στην αρχή.
Οποιοσδήποτε διαβάσει το κείμενο αυτό και συνεχίζει να δρα κατά των τρόπο που έγραψα στην εισαγωγή, δεν έχει μόνο πρόβλημα στο free camping αλλά γενικό και ίσως θα έπρεπε να αναθεωρήσει κάποιες απόψεις του, μιας και σε αυτή την ζωή είμαστε όλοι το ίδιο, πρέπει κάποια στιγμή όλοι αυτοί που χαλάνε την κοινωνία να εκλείψουν και για να γίνει αυτό πρέπει να διορθώσουμε πρώτα εμάς, το να περιμένουμε να το κάνουνε οι άλλοι σημαίνει ότι δεν έχουμε κάνει κανένα βήμα προόδου στο να αντιμετωπίσουμε αυτήν την αρρώστια που μαστίζει τον άνθρωπό από αρχαιοτάτων χρόνων. Και το ποιο πιθανό είναι να εξακολουθήσει να υπάρχει για χιλιετίες ακόμα, αλλά αυτό δεν πρέπει να μας αποθαρρύνει και να το βάζουμε κάτω.
Μην ξεχνάτε σεβασμός στην φύση σημαίνει σεβασμός στον συνάνθρωπό και σε όλη την πλάση, αφού τα πάντα αποτελούνε μέρος της φύσης.
Krikispou