Πως τα προβιοτικά μειώνουν σε 30 μέρες τη συσσώρευση λίπους στο ήπαρ

Ισπανοί επιστήμονες απέδειξαν μέσω πειραμάτων σε παχύσαρκους αρουραίους ότι η κατανάλωση προβιοτικών για 30 ημέρες βοηθά στη μείωση της συσσώρευσης λίπους στο ήπαρ. Αυτή

Ισπανοί επιστήμονες απέδειξαν μέσω πειραμάτων σε παχύσαρκους αρουραίους ότι η κατανάλωση προβιοτικών για 30 ημέρες βοηθά στη μείωση της συσσώρευσης λίπους στο ήπαρ. Αυτή η νέα ανακάλυψη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «PLOS ONE», αποτελεί ένα μεγάλο βήμα για την καταπολέμηση της μη αλκοολικής λιπώδους νόσου του ήπατος (NAFLD), η οποία συνδέεται με την παχυσαρκία και τον διαβήτη.

Ερευνητές από την ομάδα «Διατροφική Βιοχημεία: Θεραπευτικές Εφαρμογές» (CTS-461) και το Ινστιτούτο Διατροφής και Τεχνολογίας Τροφίμων José Mataix του Πανεπιστημίου της Γρανάδας απέδειξαν ότι η χορήγηση 3 προβιοτικών στελεχών μειώνει τη συσσώρευση λίπους στο ήπαρ των παχύσαρκων αρουραίων.

Η συσσώρευση λίπους στο ήπαρ ονομάζεται στεάτωση και αποτελεί το πρώτο στάδιο της νόσου NAFLD, η οποία συνδέεται με την παχυσαρκία και τον διαβήτη. Δεδομένου ότι η συχνότητα αυτών των 2 παθήσεων αυξάνεται συνεχώς, η NAFLD αποτελεί επίσης ένα πρόβλημα υγείας που επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο.

Ζωντανοί ή νεκροί μικροοργανισμοί

Τα προβιοτικά είναι μικροοργανισμοί (βακτήρια ή ζύμες) με θετικά αποτελέσματα σε όσους τα καταναλώνουν σε επαρκείς δόσεις. Παραδοσιακά θεωρούνται ζωντανοί μικροοργανισμοί, αλλά η έννοια αυτή μεταβλήθηκε αφού και ορισμένοι νεκροί μικροοργανισμοί ή τα συστατικά τους εμφανίζουν τις ιδιότητες των προβιοτικών.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Γρανάδας μελέτησαν 3 στελέχη, τα οποία βρίσκονταν υπό την επιμέλεια της Συλλογής Καλλιεργειών Μικροοργανισμών του Ινστιτούτου Παστέρ: το Lactobacillus paracasei CNCM I-4034, το Bifidobacterium breve CNCM I-4035 και το Lactobacillus rhamnosus CNCM I-4036. Στο πρώτο πείραμά τους που πραγματοποιήθηκε σε υγιείς εθελοντές, οι ερευνητές απέδειξαν ότι και τα 3 είναι απολύτως ανεκτά και ασφαλή για κατανάλωση από τον άνθρωπο.

Στην τρέχουσα μελέτη, τα στελέχη χορηγήθηκαν για 30 ημέρες στη διατροφή γενετικά μεταλλαγμένων αρουραίων. Οι συγκεκριμένοι αρουραίοι εμφανίζουν παχυσαρκία εξαιτίας μιας μετάλλαξης στο γονίδιο που κωδικοποιεί τον υποδοχέα ή τη λεπτίνη, μια ορμόνη που μεταδίδει την αίσθηση κορεσμού στον οργανισμό. Οι αρουραίοι αυτοί αποτελούν τα πιο επιτυχημένα γενετικά μοντέλα.

Στο άρθρο τους, οι συγγραφείς αναφέρουν ότι η χορήγηση προβιοτικών οδήγησε σε σημαντικά χαμηλότερη συσσώρευση λιπιδίων (κυρίως τριγλυκεριδίων) στο ήπαρ συγκριτικά με εκείνη που υπήρξε σε αρουραίους στους οποίους χορηγούνταν εικονικό φάρμακο.

«Εκτός από τα νέα αυτά ευρήματα υπήρχαν και χαμηλότερες τιμές σε προφλεγμονώδη μόρια (παράγοντας νέκρωσης όγκου, ιντερλευκίνη 6 και λιποσακχαρίτης) στον ορό των αρουραίων που τρέφονταν με προβιοτικά».

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η ηπατική νόσος δεν θεραπεύεται με προβιοτικά, αλλά αυτοί οι μικροοργανισμοί μπορούν ασφαλώς να χρησιμοποιηθούν ως υποστηρικτική θεραπεία σε συνδυασμό με άλλες θεραπευτικές μεθόδους.

Η μελέτη χρηματοδοτήθηκε από την ιδιωτική εταιρία «HERO SPAIN SA».

Διαβάστε περισσότερα για τα προβιοτικά και πρεβιοτικά προϊόντα

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πρόσφατα Άρθρα

Έχω κάνει ήδη LIKE. Μην μου το ξαναδείξετε