Το γέλιο λειτουργεί στον εγκέφαλο όπως ο διαλογισμός

Σύμφωνα με μια καινούρια μικρή μελέτη, το γέλιο ενεργοποιεί παρόμοια εγκεφαλικά κύματα με αυτά που ενεργοποιούνται με τον διαλογισμό. Επίσης, διαπιστώθηκε ότι διαφορετικά ερεθίσματα

Σύμφωνα με μια καινούρια μικρή μελέτη, το γέλιο ενεργοποιεί παρόμοια εγκεφαλικά κύματα με αυτά που ενεργοποιούνται με τον διαλογισμό. Επίσης, διαπιστώθηκε ότι διαφορετικά ερεθίσματα παράγουν διαφορετικούς τύπους εγκεφαλικών κυμάτων.

Η μελέτη περιελάμβανε 31 άτομα των οποίων τα εγκεφαλικά κύματα παρακολουθούνταν ενώ έβλεπαν βίντεο με περιεχόμενο χιουμοριστικό, λυπητερό ή πνευματικό. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όταν οι συμμετέχοντες παρακολουθούσαν τα χιουμοριστικά βίντεο, ο εγκέφαλός τους παρουσίαζε υψηλά επίπεδα κυμάτων γάμμα, τα οποία είναι ίδια με αυτά που παράγονται κατά τη διάρκεια του διαλογισμού.

Advertisment

Όταν παρακολουθούσαν βίντεο πνευματικού περιεχομένου, ο εγκέφαλος παρουσίαζε υψηλότερα επίπεδα κυμάτων άλφα, δηλαδή παρόμοια με αυτά που παράγονται σε κατάσταση ηρεμίας. Τα βίντεο με το δυσάρεστο περιεχόμενο προκάλεσαν ζώνες επίπεδων κυμάτων στον εγκέφαλο, παρόμοιες με εκείνες που εμφανίζονται όταν ένα άτομο αισθάνεται απομονωμένο κι απαθές ή δεν θέλει να βρίσκεται σε μια συγκεκριμένη κατάσταση.

Επικεφαλής των ερευνών ήταν ο δρ Lee Berk, αναπληρωτής καθηγητής στη Σχολή Επαγγελμάτων Υγείας και αναπληρωτής καθηγητής έρευνας στην παθολογία και ανατομία στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Λόμα Λίντα της Καλιφόρνια.

Η μελέτη είχε προγραμματιστεί να παρουσιαστεί στη συνάντηση Πειραματικής Βιολογίας που πραγματοποιήθηκε στο Σαν Ντιέγκο. Τα δεδομένα και τα συμπεράσματα θεωρούνται προκαταρκτικά μέχρι να δημοσιευτούν σε ένα περιοδικό ομότιμης αξιολόγησης.

Advertisment

Ο δρ Berk αναφέρει τα εξής: «Ανακαλύψαμε ότι το χιούμορ και το γέλιο διατηρούν ταλαντώσεις γάμμα υψηλού εύρους. Τα κύματα γάμμα είναι η μόνη συχνότητα που βρίσκεται σε όλα τα μέρη του εγκεφάλου. Αυτό σημαίνει ότι το χιούμορ εμπλέκει ολόκληρο τον εγκέφαλο. Πρόκειται δηλαδή για μια ολοκληρωτική εγκεφαλική εμπειρία με τα γάμμα κύματα και το χιούμορ να λειτουργούν με τρόπο παρόμοιο με τον διαλογισμό. Το γέλιο αποτελεί μια μορφή άσκησης για τον εγκέφαλο. Η επίδραση αυτή είναι σημαντική, διότι επιτρέπει στο άτομο να σκέφτεται πιο καθαρά και να έχει πιο ολοκληρωμένες σκέψεις. Αποτελεί σημαντική αξία για όσους πρέπει ή θέλουν να επανεξετάσουν, να αναδιοργανώσουν ή να αλλάξουν διάφορες πτυχές της ζωής και των εμπειριών τους, κι αυτό θα τους κάνει να αισθάνονται περισσότερο συγκεντρωμένοι».

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Μόλις 20 λεπτά άσκησης την ημέρα μειώνουν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου για άτομα άνω των 50
Αλκοόλ στην παραλία: Πόσο επικίνδυνο είναι να πίνουμε ποτά κάτω από τον ήλιο
6 κρυφά σημάδια στο σώμα που μαρτυρούν φλεγμονή στο έντερο
Πώς τα αντικαταθλιπτικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης επηρεάζουν την ανάπτυξη του εγκεφάλου

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση