,

4 φυσικοί τρόποι αντιμετώπισης για την εκφυλιστική δισκοπάθεια

Η εκφυλιστική δισκοπάθεια ή σπονδύλωση είναι μια πάθηση που περιλαμβάνει χρόνιο πόνο και δυσφορία η οποία σχετίζεται με τον συνεχιζόμενο εκφυλισμό ενός δίσκου της

Η εκφυλιστική δισκοπάθεια ή σπονδύλωση είναι μια πάθηση που περιλαμβάνει χρόνιο πόνο και δυσφορία η οποία σχετίζεται με τον συνεχιζόμενο εκφυλισμό ενός δίσκου της σπονδυλικής στήλης. Η λανθασμένη αντίληψη που κυριαρχεί είναι η αίσθηση ότι πρόκειται για μια προοδευτική ασθένεια που συνεχώς χειροτερεύει. Ο όρος «εκφυλιστική» όμως δεν χρησιμοποιείται για να περιγράψει την επιδείνωση του πόνου, αλλά την επιδείνωση του δίσκου της σπονδυλικής στήλης.

Ωστόσο, υπάρχουν καλά νέα για τη συγκεκριμένη πάθηση. Ο πόνος που σχετίζεται με την εκφυλιστική δισκοπάθεια μπορεί να μειωθεί σημαντικά με την πάροδο του χρόνου με τη σωστή θεραπευτική μέθοδο. Στην πραγματικότητα, μπορείτε να δείτε τον πόνο και τα συμπτώματα να εξαφανίζονται μέσα σε μόλις 3 μήνες (1). Ίσως νομίζετε ότι ο απλούστερος τρόπος για να απαλλαγείτε από τον πόνο είναι η χειρουργική επέμβαση, υπάρχουν όμως κάποιες φυσικές μέθοδοι θεραπείας που θα κάνουν τη ζωή σας ευκολότερη.

Advertisment

1. Βαθύ μασάζ ιστού (Deep Tissue Massage)

Σύμφωνα με μια μελέτη (2) που δημοσιεύτηκε από το περιοδικό «Annals of Internal Medicine» το 2011, το συνεχές βαθύ μασάζ είναι μια αποτελεσματική μέθοδος για την καταπολέμηση του πόνου στη μέση. Οι συμμετέχοντες σε αυτή τη μελέτη υπέφεραν από χρόνιο πόνο στη μέση. Μετά από 10 εβδομάδες μασάζ ιστών, όλοι οι ασθενείς ανέφεραν ότι τα συμπτώματα είχαν μειωθεί σημαντικά. Οι θεραπείες μασάζ είναι επίσης αποτελεσματικές για τη χαλάρωση και τη μείωση του στρες.

2. Καυτερές πιπεριές καγιέν ή καψαϊκίνη

Advertisment

Οι πιπεριές καγιέν αποτελούν μια δημοφιλή φυσική θεραπεία διαφόρων παθήσεων (3), συμπεριλαμβανομένου του πόνου στη μέση και τις αρθρώσεις. Η ανακούφιση οφείλεται σε μια ουσία που βρίσκεται στην πιπεριά καγιέν και ονομάζεται καψαϊκίνη. Όταν εφαρμόζεται τοπικά, η καψαϊκίνη ή τα τρόφιμα που την περιέχουν, όπως οι πιπεριές καγιέν, ανακουφίζει από τον πόνο.

3. Ασκήσεις για τη μέση

Ενώ το βαθύ μασάζ θεωρείται παθητική προσέγγιση για τη μείωση του πόνου στη μέση, η άσκηση είναι αναμφισβήτητα μια πιο δυναμική μέθοδος. Οι σωστές ασκήσεις(4) είναι επίσης ιδιαίτερα αποτελεσματικές στην καταπολέμηση των χρόνιων συμπτωμάτων. Επίσης, οι ασθενείς μπορούν να εφαρμόσουν ήπιες ασκήσεις γιόγκα για τον πόνο στη μέση.

4. Βελονισμός & μασάζ

Ο βελονισμός, δηλαδή η τοποθέτηση λεπτών βελόνων σε συγκεκριμένα σημεία του σώματος, έχει αποτελέσει αντικείμενο πολυάριθμων ερευνών τις τελευταίες δεκαετίες. Αν και υπάρχουν ακόμα πολλά που δεν γνωρίζουμε γι’ αυτή τη μέθοδο, τα αποτελέσματα δείχνουν ότι μπορεί να ωφελήσει τους ασθενείς με εκφυλιστική δισκοπάθεια. Μια ανάλυση (5) που πραγματοποιήθηκε το 2010 από τον Οργανισμό Έρευνας της Υγείας και Ελέγχου Ποιότητας έδειξε ότι ο βελονισμός είναι μια καλή μέθοδος για την ανακούφιση του πόνου στη μέση.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η έρευνα αυτή επεσήμανε την άμεση ανακούφιση των χρόνιων συμπτωμάτων για ένα σύντομο χρονικό διάστημα. Δεν υπήρχαν αποδείξεις που να υποδηλώνουν μακροπρόθεσμη ανακούφιση από τον πόνο. Με άλλα λόγια, ο βελονισμός είναι μια μέθοδος θεραπείας που θα πρέπει να εφαρμόζεται τακτικά. Επίσης, είναι πιθανόν να λειτουργήσει καλύτερα σε συνδυασμό με μια θεραπεία μασάζ.

Οι ασθενείς δυσκολεύονται να αντιμετωπίσουν τον πόνο της εκφυλιστικής δισκοπάθειας, ιδιαίτερα όταν γίνεται η αρχική διάγνωση. Μπορεί να αισθάνονται φόβο και να έχουν διάφορα αναπάντητα ερωτήματα. Τα άτομα που πάσχουν από τη συγκεκριμένη πάθηση, ενδέχεται να μην μπορούν να εργαστούν ή να μετακινηθούν χωρίς πόνο.

Η σωστή έρευνα μπορεί να οδηγήσει τους ασθενείς σε λύσεις που θα τους απαλλάξουν από τον πόνο και σιγά-σιγά θα βελτιώσουν τη συνολική ποιότητα ζωής τους. Αυτές οι εναλλακτικές θεραπείες αποτελούν επιλογές που επιτρέπουν τη βελτίωση της υγείας χωρίς χειρουργική επέμβαση.

Χρήσιμες πληροφορίες για μελέτη:

Μάθετε περισσότερα για τον βελονισμό

Μάθετε περισσότερα για τη Χειροπρακτική

Το θαυματουργό πιπέρι καγιέν

Θεραπεύστε τη μέση σας μόνοι σας

Πηγές:

1) https://www.spine-health.com/conditions/degenerative-disc-disease/living-degenerative-disc-disease

2) https://annals.org/article.aspx?articleid=747008

3) https://preventdisease.com/news/12/032812_Research-Shows-Hot-Peppers-Also-Prevent-The-Number-One-Cause-of-Death.shtml

4) https://www.mayoclinic.org/healthy-living/adult-health/multimedia/back-pain/sls-20076265

5) https://www.ahrq.gov/research/findings/evidence-based-reports/backcam2tp.html

6) https://preventdisease.com/news/14/102114_4-Natural-Treatments-for-Degenerative-Disc-Disease.shtml?

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν γνωρίζουν ότι έχουν ήπια γνωστική εξασθένιση: Τα κοινά συμπτώματα
Ευερέθιστο έντερο… το σύνδρομο του σύγχρονου τρόπου ζωής | Οι τροφές που ανακουφίζουν από τα συμπτώματα
Το σπίτι έχει το δικό του μικροβίωμα και μας επηρεάζει άμεσα. Πώς μπορούμε να το ενισχύσουμε;
Έρευνα: Η επιβράδυνση της ομιλίας μπορεί να αποτελεί μεγαλύτερη πρώιμη ένδειξη άνοιας

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση