Η Ζωή είναι ένα Υπέροχο Θαλασσινό Ταξίδι

Γράφει ο Αντώνης Καλογήρου Το πλοίο σου, είτε είναι κρουαζιερόπλοιο, είτε σκούνα, είτε γκαζάδικο, είτε σαπιοκάραβο, είτε πολυτελές γιότ, καλείται να ταξιδέψει σ’ άγνωστα

Γράφει ο Αντώνης Καλογήρου

Το πλοίο σου, είτε είναι κρουαζιερόπλοιο, είτε σκούνα, είτε γκαζάδικο, είτε σαπιοκάραβο, είτε πολυτελές γιότ, καλείται να ταξιδέψει σ’ άγνωστα νερά.
Όταν ξεκινάς, συνήθως, πατρικές και μητρικές αγκάλες, σε οδηγούν σε απάνεμες ρότες και ασφαλή λιμάνια. Γρήγορα όμως έρχεται η στιγμή που ανοίγεσαι μόνος σου στο πέλαγος.

Advertisment

Η αλήθεια είναι πως κάποιοι από μας, επιλέγουν να μην το κάνουν ποτέ αυτό και αναζητούν συνεχώς την ασφάλεια του αταξίδευτου. Όμως τι αξία έχει ένα καράβι μόνιμα δεμένο στο μουράγιο; Κι ο καπετάνιος του, τι σόι καπετάνιος είναι; Υπάρχει αταξίδευτος καπετάνιος;

Φαντάζεσαι, αδελφέ μου, να περάσεις όλη σου τη ζωή στο μουράγιο; ΝΑΙ, δε θα κινδυνεύσεις ποτέ να ναυαγήσεις. ΝΑΙ, δε θα ρισκάρεις ποτέ να περάσεις ανάμεσα από υφάλους και ξέρες. ΝΑΙ, δε θα πιεις ποτέ το φαρμάκι της μοναξιάς, δε θα νιώσεις ποτέ το αβάστακτο σφίξιμο του στομαχιού που προκαλεί ο φόβος, δε θα χρειαστεί ποτέ να αμφισβητήσεις τις καπετάνικες χάρες σου. Ε, ΚΑΙ ΛΟΙΠΟΝ;

Εσύ λοιπόν, ο φτηνός εμποράκος της ασφάλειας, θα έχεις πληρώσει με την ίδια σου τη ζωή, με ό,τι πιο πολύτιμο έχεις, το ασήμαντο κέρδος του να νιώθεις ασφαλής και βολεμένος. Και η χαρά της κατάκτησης των ονείρων σου; Η χαρά της νίκης; Η χαρά της μάθησης, της εξέλιξης, η χαρά της αγάπης που θα νιώθεις για τον εαυτό σου κάθε φορά που θα αναγνωρίζεις και μια καινούρια καπετάνικη χάρη του, η αγάπη για τη ζωή, για σένα, για τους άλλους, για τη γνώση και τη σοφία που κατέκτησες; Η λεβεντιά με την οποία κάποτε θα διηγείσαι ιστορίες στα μικρά παιδιά ή θα μεταφέρεις τη σοφία σου σ’ αυτούς που αγαπάς; Οι αγάπες που θα ζήσεις; Οι αγκαλιές που θα σε κρατήσουν στον ώμο τους όταν θα νιώσεις την ανάγκη να κλάψεις; Δεν αξίζουν όλα αυτά; Είναι για σένα τόσο λίγα, που να επιλέγεις να αγοράσεις την ασφάλεια με τίμημα τη ζωή σου; Κι αν ναι, μετά από χρόνια, θα μπορείς να κοιτάς όλους όσους σ’ αγάπησαν ή αγάπησες στα μάτια ή θα τους μιλάς με σκυφτό το κεφάλι;
Αδελφέ μου, πίστεψε με σε παρακαλώ. Γεννήθηκες για να ταξιδέψεις. Η θάλασσα υπάρχει για σένα. ΜΠΟΡΕΙΣ. Όσο κι αν αυτή τη στιγμή το αμφισβητείς, η αλήθεια είναι, ότι απλά δεν έχεις ακόμα αναγνωρίσει τις καπετάνικες χάρες σου. Ίσως, γιατί δεν στις έδειξε κανείς. Ίσως, γιατί δεν αναγνώρισες τις ευκαιρίες που σου παρουσιάστηκαν. Ίσως, γιατί απλά φοβήθηκες. Τι σημασία έχει ποιος είναι ο λόγος; Σημασία έχει μόνο η αλήθεια που σου φωνάζει από τα βάθη της καρδιάς σου ΜΠΟΡΕΙΣ. ΚΑΝ’ΤΟ!!!

Advertisment

Λύσε αδελφέ μου τους κάβους. Άσε το σκαρί σου να ορθοπλωρίσει και να ξεκινήσει το πανέμορφο ταξίδι της ζωής. Δεν σου υπόσχομαι μια κρουαζιέρα. Θα περάσεις από ξέρες, θα αντιμετωπίσεις τεράστια κύματα, θα φοβηθείς, θα κλάψεις, θα λυγίσεις… αλλά μαζί με όλα αυτά, θα απολαύσεις απάνεμα ακρογιάλια, ονειρεμένες αγκαλιές, μεγάλες αγάπες, τεράστια γνώση που θα σε γαληνέψει, απέραντες χαρές, μα πάνω απ’ όλα, θα νιώθεις ΠΕΡΗΦΑΝΟΣ για τη στιγμή που αποφάσισες να λύσεις τους κάβους. Θα είσαι περήφανος γιατί ΕΖΗΣΕΣ τη ζωή που σου χαρίστηκε και δεν την πέταξες στα σκουπίδια της ασφάλειας.

Πιστεύω σε σένα. Όλοι είμαστε ίδιοι. Όλοι μπορούμε. Θα ανέβαινα αδίστακτα στο σκαρί σου, αλλά μόνο αν λύσεις τους κάβους. Πάμε, λοιπόν, αδέλφια μου να ταξιδέψουμε. Τα πλοία μας μπορεί να είναι ασφαλή στα λιμάνια, αλλά δεν φτιάχτηκαν γι’ αυτό!!!

Αντώνης ΚαλογήρουΟ Αντώνης Καλογήρου είναι δημιουργός και εμπνευστής της Μεθόδου Καλογήρου και βασικός ομιλητής των σεμιναρίων του ΑποφασίΖω, διδάσκει επί 40 χρόνια τις στρατηγικές της αυτογνωσίας, της αυτοβελτίωσης και της επιτυχίας.

 

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ο Σκαντζόχοιρος που ήθελε | Ένα βιβλίο για την ανακάλυψη του εαυτού και την αναμέτρηση με τη μοναξιά
Ανάμεσα σε βαμπίρ: Ποιοι σας κλέβουν την ενέργεια; Αναγνωρίστε τους και νικήστε τους
Να ακούτε δύο φορές περισσότερο απ’ ό,τι μιλάτε
Τι είναι τελικά οι πεποιθήσεις και πως επηρεάζουν τη ζωή μας;

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση