, ,

5 έξυπνοι τρόποι να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις της ζωής

Ας το παραδεχτούμε, όλοι ερχόμαστε αντιμέτωποι με προκλήσεις στη ζωή, είτε είναι μια προσωρινή αποτυχία στα επαγγελματικά μας, είτε μια μακροχρόνια σχέση που έχει

5 έξυπνοι τρόποι να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις της ζωής

Ας το παραδεχτούμε, όλοι ερχόμαστε αντιμέτωποι με προκλήσεις στη ζωή, είτε είναι μια προσωρινή αποτυχία στα επαγγελματικά μας, είτε μια μακροχρόνια σχέση που έχει οδηγήσει στο χωρισμό.

Ως άνθρωποι, συχνά τείνουμε να δρούμε όταν πιστεύουμε ότι τα πράγματα είναι σίγουρα, όταν νιώθουμε ασφάλεια και όταν είμαστε πεπεισμένοι ότι αυτό που θα κάνουμε, θα λειτουργήσει. Αλλά από ένα σημείο και μετά η ζωή απαιτεί από εμάς ριψοκίνδυνες κινήσεις.

Advertisment

Έτσι, όταν αυτό συμβεί, όταν η ζωή το απαιτήσει, πώς μπορούμε να ανταποκριθούμε με τον καλύτερο τρόπο σε όσες προκλήσεις έρθουν στο διάβα μας; Πώς προχωράμε χωρίς να σαμποτάρουμε τον εαυτό μας ή τους άλλους γύρω μας;

5 έξυπνοι τρόποι να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις της ζωής

1. Συμφιλιωνόμαστε με την αβεβαιότητα

Τον περισσότερο χρόνο, φοβόμαστε για το τι θα συμβεί αύριο, φοβόμαστε πως ό,τι συμβεί αύριο μπορεί να μας πονέσει κι εμείς δεν θα έχουμε το κουράγιο να επιβιώσουμε. Αυτές οι σκέψεις μας στερούν τη δράση, μας στερούν την μελλοντική εξέλιξη. Όχι η ίδια η αβεβαιότητα.

Η λύση; Αφήστε τα σενάρια και μάθετε να αντλείτε χαρά μέσα από την ιστορία που ζείτε στο τώρα. Μάθετε δηλαδή πώς να συμφιλιώνεστε με την αβεβαιότητα. Γιατί το μόνο βέβαιο είναι ότι η ζωή δεν ακολουθεί σχέδια.

Advertisment

2. Χρυσός κανόνας: Κάθε νόμισμα έχει δύο πλευρές

Αυτό απλά σημαίνει ότι τα πάντα στη ζωή έχουν θετικές ή αρνητικές επιδράσεις και ότι κάθε φορά που στρίβετε το νόμισμα, δεν εγγυάται ένα βέβαιο αποτέλεσμα. Κάποιες μέρες θα βιώσουμε νίκες ενώ άλλες απογοητεύσεις. Διορθώστε ό,τι έχετε τον έλεγχο να διορθώσετε και αφήστε πίσω σας ό,τι δεν ελέγχετε.

3. Δεν το παίρνουμε προσωπικά

Οι περισσότεροι απογοητευόμαστε και τα παραιτούμαστε όταν βρεθούμε στη δίνη προκλήσεων. Και το κάνουμε αφού έχουμε κλειστεί στον εαυτό μας, νομίζοντας ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε μόνοι μας. Όταν αντιμετωπίζουμε προκλήσεις, χρειάζεται να μάθουμε πώς να μοιραζόμαστε τις δυσκολίες που ζούμε με κάποιον που εμπιστευόμαστε και να είμαστε ανοιχτοί σε προτάσεις. Δεν χρειάζεται να το περάσουμε μόνοι μας.

4. Σκεφτόμαστε με στόχο την επίλυση

Αυτό σημαίνει ότι κάθε φορά που ερχόμαστε αντιμέτωποι με προβλήματα, είναι η ώρα να αρχίζουμε να σκεφτόμαστε τις πιθανές λύσεις σε τέτοιες προκλήσεις ή προβλήματα. Μην αφήνεστε στην αρνητικότητα που φέρνουν τα προβλήματα, αλλά αναρωτηθείτε αντιθέτως πώς μπορώ να το λύσω; Με αυτό τον τρόπο, δεν χάνεται πολύτιμος για εσάς χρόνο.

5. Συνεχίζουμε να προχωράμε μπροστά

Μην μένετε κολλημένοι, μην επιβραδύνετε το βήμα σας, επειδή αυτό θα φέρει νέες προκλήσεις. «Προχωράω μπροστά» μπορεί να σημαίνει ότι διαβάζουμε ένα θετικό βιβλίο για να μάθουμε περισσότερα για το πρόβλημα και για το πώς να το επιλύσουμε. Καταλάβετε ότι το πρόβλημα δεν είναι κάτι καινούριο. Κι άλλοι άνθρωποι το έχουν βιώσει και έχουν κερδίσει.

Cephas Tope

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Μοναξιά: Καθημερινός εφιάλτης και βαρίδι για 1 στους 5 ανθρώπους
Αυτοαμφιβολία: 12 βήματα – οδηγοί που θα σας βοηθήσουν να την ξεπεράσετε
4 σημάδια συναισθηματικής κακοποίησης - Πώς μπορούμε να τα αναγνωρίσουμε (βίντεο)
Θετικές δηλώσεις και αυτοπεποίθηση: Μια ψυχολογική προσέγγιση

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση