Τα πολλά λιπαρά καταστρέφουν την όσφρηση

Τα πλούσια σε λίπη φαγητά δεν απειλούν μόνο την καρδιά και την σιλουέτα μας, αλλά και την αίσθηση της όσφρησης, σύμφωνα με μία νέα

Τα πλούσια σε λίπη φαγητά δεν απειλούν μόνο την καρδιά και την σιλουέτα μας, αλλά και την αίσθηση της όσφρησης, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Επιστήμονες από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Φλόριντα (FSU) ανακάλυψαν ότι η ακολούθηση μιας διατροφής πλούσιας σε λίπη σχετίζεται με σοβαρές δομικές και λειτουργικές αλλοιώσεις του ρινικού συστήματος.

Advertisment

Πειράματα σε ποντίκια έδειξαν πως όσα έτρωγαν πολλά λιπαρά είχαν πολύ λιγότερες πιθανότητες να αναγνωρίζουν συγκεκριμένες μυρωδιές, διότι με τον καιρό έχασαν το 50% των εγκεφαλικών κυττάρων που αναγνωρίζουν τα οσφρητικά ερεθίσματα.

Είναι η πρώτη φορά που αποκαλύπτεται ισχυρή σχέση ανάμεσα στην κακή διατροφή και την απώλεια της όσφρησης, αλλά οι ειδικοί εκτιμούν ότι πιθανότατα το ίδιο συμβαίνει και στους ανθρώπους.

Όπως γράφουν οι ερευνητές στην «Επιθεώρηση Νευροεπιστήμης» που εκδίδει η αμερικανική Εταιρεία Νευροεπιστήμης (SFN), χώρισαν τα ποντίκια σε δύο ομάδες, η μία εκ των οποίων τρεφόταν με πολλά λιπαρά και η άλλη όχι.

Advertisment

Οι ερευνητές άρχισαν να εκπαιδεύουν τα ποντίκια να συσχετίζουν μία συγκεκριμένη μυρωδιά με μία επιβράβευση (όταν αναγνώριζαν τη μυρωδιά, τους έδιναν νερό), διαπιστώνοντας κατ’ αρχήν πως η εκπαίδευση αυτή ήταν πιο δύσκολη σε εκείνα που έτρωγαν τα πολλά λιπαρά.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές άλλαξαν τη μυρωδιά, για να αξιολογήσουν την προσαρμοστική ικανότητα των ζώων. Και πάλι, τα ποντίκια που έτρωγαν πολλά λιπαρά δυσκολεύτηκαν να μάθουν τη νέα μυρωδιά.

Όταν, εξάλλου, οι ερευνητές άλλαξαν τη διατροφή των ζώων, ώστε όλα να τρέφονται φυσιολογικά, δεν βελτιώθηκε η όσφρηση εκείνων που είχαν ταϊστεί επί μήνες με πολλά λιπαρά.

Όπως ανακάλυψαν οι ερευνητές, αυτό οφειλόταν στο ότι τα ποντίκια αυτά διέθεταν 50% λιγότερα εγκεφαλικά κύτταρα κωδικοποίησης των οσφρητικών μηνυμάτων.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Νικολά Τιμπό, μεταδιδακτορικό ερευνητή στο Πρόγραμμα Νευροεπιστήμης του FSU, συνεχίζουν τις έρευνές τους για να εξακριβώσουν εάν η γυμναστική μπορεί να επιβραδύνει τις αρνητικές συνέπειες της κακής διατροφής στην όσφρηση.

Πηγή: tanea.gr

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Τελικά, είναι καλό το ανθόμελο; Η διατροφική αξία και τα οφέλη του στην υγεία
Τρία Αμερικανικά πανεπιστήμια ερευνούν ελαιόλαδο των ελαιώνων Σακελλαρόπουλου για το Αλτσχάιμερ
Έντερο: Τα συντηρητικά που το απειλούν | Τα αγαπημένα τρόφιμα που τα περιέχουν
Το κορεάτικο μυστικό που ρίχνει την κοιλιά και μειώνει τον κίνδυνο παχυσαρκίας και διαβήτη

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση