Τελειομανία: Πως να μην γίνει αρρώστια

Αναρωτήθηκες ποτέ γιατί προσπαθείς για όλα τόσο σκληρά, υπερβαίνοντας πολλές φορές τις δυνάμεις αλλά και τις αντοχές σου; Υψηλοί στόχοι, στρες, πίεση, ένταση, μεγάλες

Αναρωτήθηκες ποτέ γιατί προσπαθείς για όλα τόσο σκληρά, υπερβαίνοντας πολλές φορές τις δυνάμεις αλλά και τις αντοχές σου; Υψηλοί στόχοι, στρες, πίεση, ένταση, μεγάλες προσδοκίες, υπέρμετρη φιλοδοξία, τρόμος στη σκέψη και μόνο της αποτυχίας, του λάθους, αμυντική στάση στην κριτική των άλλων, αναβλητικότητα, έλλειψη ικανοποίησης, εμμονή με την πρωτιά. Αυτά είναι μόνο κάποια από τα συμπτώματα που παρουσιάζουν άτομα που πάσχουν από τελειοθηρία.

Υπερβολικά απαιτητικοί γονείς, ανασφάλεια, χαμηλή αυτοεκτίμηση, απελπιστική ανάγκη για κοινωνική αποδοχή, για επιτυχία είναι κάποια από τα τα αίτια, που μας ωθούν στο ψυχοφθόρο αυτο κυνήγι της τελειότητας. Οσο για το απότελεσμα; Μια ζωή γεμάτη εμμονές, απογοήτευση και ψυχαναγκασμό! Η τελειοθηρία είναι μια ασθένεια που αντί να μας πηγαίνει μπροστά, μας ακινητοποιεί, μας κραταέι πίσω, Κάποιες φορές, απλά είναι καλό να μην είσαι τέλεια.. Δώσε την ευκαιρία στον εαυτό σου να αναπνεύσει ακολουθώντας τις συμβουλές μας!

Advertisment

1. Ξέχνα τη λέξη «πρέπει». Είναι γνωστό ότι η λέξη «πρέπει» δε συμβαδίζει με την απόλαυση. Ηρθε η ώρα, να προσαρμόσεις τα «πρέπει» στους δικούς σου ρυθμούς και στις δικές σου επιθυμίες, ώστε να γίνουν πιο ευχάριστα. Π.χ. μια οικογενειακή υποχρέωση. Αν πρέπει να περάσεις τη μέρα με κάποιο συγγενικό σου πρόσωπο, φρόντισε να επιλέξεις ένα μέρος της αρεσκείας σου και να διαθέσεις όσο χρόνο εσύ επιθυμείς, ώστε να μην καταπιεστείς. Βάλε προτεραιότητες και ξεχώρισε ποια από τα «πρέπει» που κατακλύζουν τη ζωή σου έχουν πραγματικά σημασία.

2. Nα είσαι πάντα ο εαυτός σου. Μην αλλοιώνεις τον χαρακτήρα, το στυλ και την προσωπικότητα σου, προκειμένου να είσαι αρεστή στον κοινωνικό σου περίγυρο. Η αγωνία της αποδοχής, μόνο άγχος προσθέτει στη ζωή σου.

3. Προσπάθησε να μετριάσεις τις απαιτήσεις σου (και από τον εαυτό σου και από τους άλλους). Ως γνωστόν, οι τελειομανείς άνθρωποι έχουν εμμονές με την τάξη και την καθαριότητα, γεγονός που ίσως να προκαλεί εκνευρισμό στο σπίτι. Μάθε να δίνεις βαρύτητα στα σημαντικά και να παραβλέπεις τα ασήμαντα.

Advertisment

4. Κάνε την αυτοκριτική σου και ανάλαβε το μερίδιο της ευθύνης που σου αναλογεί. Είναι μέγαλο προσόν, να μπορείς να αναγνωρίζεις τα λάθη σου και να προσπαθείς να τα διορθώσεις. Ο δυνατός άνθρωπος είναι αυτός που αναγνωρίζει οτι δεν είναι τέλειος και δε φοβάται να το παραδεχτεί.

5. Συμφιλιώσου με τον χρόνο! Τα νιάτα και η ομορφιά αναπόφευκτα με τα χρόνια ξεθωριάζουν. Το ίδιο όμως δεν συμβαίνει με την αυτόεκτίμηση. Μάθε να εστιάζεις στη σοφία που σου έχουν χαρίσει οι εμπειρίες και μη σταματάς ποτέ να καλλιεργείς τα ταλέντα σου. Μη χάνεις την όρεξη σου για ζωή, επειδή π.χ ανακάλυψες το πρωί μια ρυτίδα παραπάνω. Κάθε μέρα είναι μοναδική και πολύτιμη· μην παραιτείσαι και μη στέκεσαι στα σχόλια των άλλων…

6. Προσπάθησε να σκέφτεσαι πάντα θετικά. Μην αφήνεις τα κακόβουλα σχόλια να σε καταβάλλουν και να σε αποσυντονίζουν. Π.χ. πριν αντιδράσεις σε μια προσβλητική συμπεριφορά, σκέψου το δικό σου ώφελος ποιο είναι. Αν δεν μπορεί να βγει κάτι θετικό από μία λεκτική σύγκρουση, δεν υπάρχει κανένας λόγος να ασχοληθείς. Μάθε να ξεπερνάς τα δυσάρεστα γεγονότα ή τις αρνητικές κριτικές, κάνοντας μόνο θετικές σκέψεις. Ελέγχοντας τις σκέψεις σου, μπορείς να αλλάξεις τη ζωή σου.

7. Μάθε να αυτοσαρκάζεσαι. Ο αυτοσαρκασμός γενικότερα, εκτός του ότι προσδίδει έξτρα γοητεία, σίγουρα κάνει τη ζωή πιο χαρούμενη. Οι άνθρωποι που αυτοσαρκάζονται έχουν μάθει να αγαπούν τον εαυτό τους, με όλα τα μειονεκτήματα και τις ατέλειές τους.

8. Μάθε να αγαπάς τα λάθη σου. Μην αυτομαστιγώνεσαι όταν βιώνεις μια αποτυχία, μέσα από τα λάθη, αντλείς γνώση για να προχωρήσεις και να εξελιχθείς.

9. Μην ξεπερνάς τα όρια σου! Μην υποβάλλεις τον εαυτό σου διαρκώς σε δοκιμασίες, προκειμένου να καταφέρεις να αγγίξεις την τελειότητα. Η μάχη αυτή δεν έχει όυτε νικητή ούτε τέλος. Π.χ. ο διαρκής αγώνας με τη ζυγαριά, η εμμονή με την εμφάνιση ή μια υπερβολικά απαιτητική δουλειά που ναι μεν συνεπάγεται κύρος και χρήμα, αλλά μπορεί να έχει ψυχικό κόστος τεράστιο.

Ξέχνα τις απαιτήσεις και τα όνειρα που μπορεί να είχαν οι γονείς σου όταν ήσουν παιδί, απελευθερώσου από το παρελθόν, ψάξε τον εαυτό σου, ανακάλυψε τις δικές σου ισορροπίες και βρες που πραγματικά είναι για σενα ευτυχία.

Ράνια Αλευρά – kathimerini.gr

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

6 φράσεις που ενισχύουν την αυτοεκτίμηση του παιδιού σας
Πώς μπορείτε να ωθήσετε το έφηβο παιδί σας στην προσωπική ανάπτυξη;
Πώς να επηρεάζεις τους ανθρώπους
Φροντίδα σημαίνει να περιποιούμαστε τον εαυτό μας... να τον κανακεύουμε και να του κάνουμε τα χατίρια

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση