Άρθρο του δρος Becker
Οι πιο συνηθισμένοι τύποι καρκίνου που προσβάλλουν τους καλούς μας φίλους είναι οι εξής:
Advertisment
Μαστικός καρκίνος. Ο μαστικός καρκίνος (ή στήθους) είναι συνηθισμένος σε σκύλους και γάτες. Είναι ο πιο συνηθισμένος όγκος στα θηλυκά σκυλιά και ο τρίτος πιο κοινός στις γάτες.
Ένα από τα υποτιθέμενα οφέλη της έγκαιρης στείρωσης των θηλυκών ζώων είναι ο μειωμένος κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του μαστού. Ωστόσο, μια μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2012 στο περιοδικό «Journal of Small Animal Practice» αποκάλυπτε ότι τα στοιχεία που δείχνουν ότι η στείρωση σε οποιαδήποτε ηλικία μειώνει αυτόν τον κίνδυνο είναι ανεπαρκή.
Λέμφωμα. Το λέμφωμα είναι ένας ανίατος καρκίνος του λεμφικού συστήματος, το οποίο αποτελεί μέρος του ανοσοποιητικού συστήματος. Στις γάτες, 1 στους 3 καρκίνους είναι λέμφωμα και τις περισσότερες φορές του γαστρεντερικού συστήματος. Τα σκυλιά εμφανίζουν επίσης λέμφωμα.
Advertisment
Για να μειώσετε τον κίνδυνο λεμφώματος, βεβαιωθείτε ότι το κατοικίδιό σας δεν εκτίθεται στον καπνό του τσιγάρου ή τα φυτοφάρμακα, ειδικά εκείνα που χρησιμοποιούν οι εταιρείες για τη φροντίδα του χλοοτάπητα.
Μαστοκύττωμα. Είναι ο πιο συνηθισμένος τύπος καρκίνου του δέρματος στα κατοικίδια (MCT). Το μαστοκύττωμα είναι πολύ πιο διαδεδομένο στους σκύλους απ’ ό,τι στις γάτες. Στις γάτες εμφανίζεται πιο συχνά στο δέρμα του κεφαλιού ή του λαιμού, αλλά μπορεί να εμφανιστεί οπουδήποτε στο σώμα. Οι γάτες που παρουσιάζουν αυτούς τους όγκους είναι συνήθως μέσης ηλικίας ή μεγαλύτερες. Δυστυχώς, τα μικρά γατάκια με μαστοκύττωμα στο εσωτερικό του σώματός τους – συνήθως στο γαστρεντερικό σύστημα ή τη σπλήνα – έχουν πολύ χειρότερη πρόγνωση συγκριτικά με τους όγκους που εμφανίζονται στο δέρμα.
Στους σκύλους, το μαστοκύττωμα εμφανίζεται πιο συχνά στον κορμό, τα άκρα και ανάμεσα στα δάχτυλα. Η πρόγνωση εξαρτάται από τη θέση του όγκου, την έκτασή του καθώς και τον βαθμό και το είδος θεραπευτικής αγωγής που παρέχεται. Το μαστοκύττωμα του δέρματος διαφέρει πολύ στους σκύλους και τις γάτες. Η χειρουργική αφαίρεση του όγκου είναι λιγότερο επεμβατική στις γάτες και η πρόγνωση για πλήρη ίαση είναι πολύ καλύτερη απ’ ό,τι στους σκύλους.
Το μαστοκύττωμα έχει γενικά κακή πρόγνωση όταν εμφανίζεται στους μυς, γύρω από το στόμα ή σε εσωτερικά όργανα, στην κυκλοφορία του αίματος ή τον μυελό των οστών καθώς και σε εξελκωμένους όγκους. Το μαστοκύττωμα που προκαλεί εξέλκωση του γαστρεντερικού συστήματος ή είναι μεγάλο, ταχέως αναπτυσσόμενο ή επανεμφανιζόμενο έχει επίσης πολύ κακή πρόγνωση.
Καρκίνος των οστών (οστεοσάρκωμα). Το οστεοσάρκωμα είναι μια συνηθισμένη και επιθετική μορφή καρκίνου των οστών που προσβάλλει τα μακρά οστά των μεγαλόσωμων και γιγαντιαίων σκυλιών. Ακόμη και με τον ακρωτηριασμό του προσβεβλημένου μέλους και τη χημειοθεραπεία, τα οποία αποτελούν την τρέχουσα θεραπευτική αγωγή, το μέσο ποσοστό επιβίωσης είναι μόνο περίπου 1 χρόνος.
10 προειδοποιητικά σημάδια καρκίνου στα κατοικίδια
Σύμφωνα με το Κέντρο Καρκίνου των Ζώων του Πανεπιστημίου του Κολοράντο, τα κυριότερα 10 προειδοποιητικά σημάδια είναι τα εξής:
1. Οιδήματα που δεν υποχωρούν ή που μεγαλώνουν. Ο καλύτερος τρόπος για να ανακαλύψετε διογκώσεις, οιδήματα ή πρήξιμο στο σκύλο ή τη γάτα σας είναι να τα χαϊδέψετε.
2. Πληγές που δεν επουλώνονται. Αυτό μπορεί να αποτελεί σημάδι μόλυνσης ή καρκίνου και θα πρέπει να αξιολογηθεί από τον κτηνίατρό σας.
3. Απώλεια βάρους. Ο λόγος που το κατοικίδιό σας χάνει βάρος χωρίς να βρίσκεται σε δίαιτα ίσως είναι κάποια σοβαρή ασθένεια.
4. Απώλεια όρεξης. Η απροθυμία ή άρνηση φαγητού είναι ένα άλλο σημάδι πιθανής ασθένειας.
5. Αιμορραγία ή κενώσεις. Η αιμορραγία μπορεί να συμβαίνει για διάφορους λόγους, οι περισσότεροι από τους οποίους υποδηλώνουν κάποιο πρόβλημα. Οι ανεξήγητοι εμετοί και διάρροιες μπορεί επίσης να οφείλονται σε παθολογικά προβλήματα.
6. Δυσάρεστη μυρωδιά. Μια δυσάρεστη οσμή είναι ένα συνηθισμένο σημάδι σε όγκους του πρωκτού, του στόματος ή της μύτης.
7. Δυσκολία στην κατάποση. Αυτό είναι ένα συνηθισμένο σημάδι του καρκίνου του στόματος ή του λαιμού.
8. Απροθυμία για άσκηση ή χαμηλά επίπεδα ενέργειας. Αυτό αποτελεί συχνά ένα από τα πρώτα σημάδια ότι το ζώο δεν νιώθει καλά.
9. Χωλότητα. Μπορεί να υπάρχουν πολλές αιτίες χωλότητας, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου των νεύρων, των μυών ή των οστών.
10. Δυσκολία στην αναπνοή, την ούρηση ή την αφόδευση. Αυτά τα συμπτώματα θα πρέπει να αξιολογούνται από τον κτηνίατρό σας το συντομότερο δυνατόν.