, ,

Έρευνα: Οι αναμνήσεις της μουσικής δεν χάνονται στη νόσο του Αλτσχάιμερ και στην άνοια

Κάποια μουσικά κομμάτια μας εμπνέουν να κουνηθούμε στους ρυθμούς τους, κάποια άλλα μας κινητοποιούν να βγούμε εκεί έξω και να αλλάξουμε τον κόσμο. Σε

Έρευνα: Οι αναμνήσεις της μουσικής δεν χάνονται στη νόσο του Αλσχάιμερ και στην άνοια

Κάποια μουσικά κομμάτια μας εμπνέουν να κουνηθούμε στους ρυθμούς τους, κάποια άλλα μας κινητοποιούν να βγούμε εκεί έξω και να αλλάξουμε τον κόσμο. Σε κάθε περίπτωση, η μουσική «κινεί« τους ανθρώπους με διάφορους τρόπους και αποτελεί κομμάτι της ίδιας της ιστορίας της ζωής μας.

Αν σας αρέσει ιδιαίτερα ένα τραγούδι, ο εγκέφαλός σας κάνει κάτι που ονομάζεται Αυτόνομη Αισθητηριακή Απόκριση του Μεσημβρινού (ASMR) και το οποίο νιώθουμε σαν γαργάλημα στον εγκέφαλο ή στο κρανίο. Είναι η μικρή «ανταμοιβή» της φύσης που περιγράφεται από κάποιους ως «εγκεφαλικός οργασμός».

Advertisment

Ορισμένοι ακόμα πιστεύουν ότι εξηγεί γιατί οι άνθρωποι πηγαίνουν στην εκκλησία, για παράδειγμα, αλλά εδώ η ουσία βρίσκεται στη μαγική δύναμη της μουσικής. Αποδεικνύεται λοιπόν ότι η Αυτόνομη Αισθητηριακή Απόκριση του Μεσημβρινού (ASMR) είναι αρκετά ξεχωριστή. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα δημοσιευμένη στο The Journal of Prevention of Alzheimer’s Disease, το μέρος του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνο για το ASMR δεν χάνεται ή απορρυθμίζετε στη νόσο του Αλτσχάιμερ.

Η νόσος αυτή βυθίζει τον ασθενή σε πολλαπλά στρώματα σύγχυσης και η μελέτη επιβεβαιώνει ότι η μουσική μπορεί ορισμένες φορές να βγάλει αυτούς τους ανθρώπους έξω από την ομίχλη που προκαλεί το Αλτσχάιμερ και να τους επαναφέρει έστω και για λίγο στην «πραγματικότητα».

Αυτό το φαινόμενο έχει παρατηρηθεί πολλές φορές, αλλά σπάνια είχε μελετηθεί σωστά. O Jeff Anderson, M.D., Ph.D., από το Πανεπιστήμιο της Utah και κύριος συγγραφέας της έρευνας αναφέρει ότι: «Στην κοινωνία μας, η διάγνωσης της άνοιας φέρνει μια σειρά αρνητικών επιπτώσεων και. Κανείς δεν λέει ούτε υπονοεί ότι η μουσική μπορεί να είναι η θεραπεία για τη νόσο Αλτσχάιμερ, αλλά μπορεί να κάνει τα συμπτώματα περισσότερο διαχειρίσιμα, να μειώσει το κόστος της φροντίδας και να βελτιώσει την ποιότητα ζωής του ασθενή».

Advertisment

[toggle title="Πηγές"]

https://www.jpreventionalzheimer.com/h

[/toggle]

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Έρευνα: Η επιβράδυνση της ομιλίας μπορεί να αποτελεί μεγαλύτερη πρώιμη ένδειξη άνοιας
Ελκώδης κολίτιδα: Πώς επηρεάζει την ψυχική ευεξία
Αλτσχάιμερ: Το σημείο του σώματος που μαρτυρά πρόωρα τον κίνδυνο
Υπουργείο Υγείας: Ανακοίνωσε την αποστολή ακριβών φαρμάκων στο σπίτι | Ποιες παθήσεις αφορά

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση