, ,

Τα μωρά είναι πιο έξυπνα από ότι φανταζόμαστε

Επιστημονικές έρευνες αποκαλύπτουν ότι τα μωρά, από μικρή ηλικία, αντιλαμβάνονται πολύ περισσότερα από όσα νομίζουμε. Ξέρουν να μοιράζονται Στην ηλικία των 15 μηνών τα

Επιστημονικές έρευνες αποκαλύπτουν ότι τα μωρά, από μικρή ηλικία, αντιλαμβάνονται πολύ περισσότερα από όσα νομίζουμε.

Ξέρουν να μοιράζονται
Στην ηλικία των 15 μηνών τα μωρά έχουν την τάση να συμπεριφέρονται δίκαια –ανεξάρτητα από το πόσες φορές μπορεί να ακούσετε αργότερα τη φράση «δικό μου». Επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον, σε μια έρευνά τους, παρουσίασαν σε 47 μωρά ένα βίντεο που έδειχνε δύο ανθρώπους να μοιράζονται γάλα και μπισκότα. Όταν ο ένας έπαιρνε περισσότερα από τον άλλο, τα μωρά εστίαζαν την προσοχή τους, κάτι το οποίο σημαίνει –σύμφωνα με τους ειδικούς- ότι είχαν την προσδοκία η μοιρασιά να γίνει με δίκαιο τρόπο. Επιπλέον, όσα έδειξαν να προσέχουν την αδικία, μοιράζονται πιο εύκολα και τα δικά τους παιχνίδια με άλλα παιδάκια.

Advertisment

Μπορούν να καταλάβουν τον τρόπο που σκέφτεστε!
Πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστημίου του Μιζούρι έδειξε ότι ήδη από το 10ο μήνα της ζωής τους τα μωρά έχουν την ικανότητα να ακολουθούν τη σκέψη των άλλων και δείχνουν έκπληξη όταν συμβαίνει κάτι αναπάντεχο. Στη συγκεκριμένη έρευνα, τα μωρά παρακολούθησαν ηθοποιούς να επιλέγουν ανάμεσα από δύο διαφορετικά αντικείμενα (π.χ. έναν κύβο και έναν κύλινδρο). Κατά τη διάρκεια του πειράματος, οι ηθοποιοί επέλεγαν συστηματικά το ίδιο αντικείμενο. Όταν κάποια στιγμή ένας επέλεγε διαφορετικό, τα μωρά παρακολουθούσαν τις κινήσεις του για πέντε-έξι δευτερόλεπτα περισσότερο, που σημαίνει ότι αναγνώρισαν και εντυπωσιάστηκαν από το γεγονός ότι η συμπεριφορά του ήταν διαφορετική από αυτό που περίμεναν.

Είναι λίγο «ρατσιστές»
Έρευνα του Πανεπιστημίου του Σέφιλντ στη Μεγάλη Βρετανία έδειξε ότι τα μωρά ηλικίας τριών μηνών δείχνουν μια προτίμηση στα πρόσωπα των ατόμων που ανήκουν στην ίδια φυλή με εκείνα. Ωστόσο, η ίδια έρευνα έδειξε ότι στις περιπτώσεις που τα μωρά έχουν στο περιβάλλον τους ανθρώπους από διαφορετικές φυλές, τότε είναι λιγότερο πιθανό να δείχνουν τέτοιου είδους προτίμηση.

Μπορούν να ξεχωρίσουν τους «καλούς» από τους «κακούς»
Για τις ανάγκες μιας έρευνας του Πανεπιστημίου Γέιλ, κάποια μωρά ηλικίας έξι μηνών παρακολούθησαν σε κουκλοθέατρο μια φιγούρα να προσπαθεί να ανέβει σε ένα ανηφορικό σημείο ξανά και ξανά. Σε κάποιες από τις προσπάθειες μια άλλη κούκλα το βοηθούσε να ανέβει και σε κάποιες άλλες μια τρίτη κούκλα το έσπρωχνε προς τα πίσω. Αφού τελείωσε η «παράσταση» οι ερευνητές έδωσαν τις κούκλες στα μωρά για να τις περιεργαστούν και όλα προτίμησαν να παίξουν με την «καλή» κούκλα που πρόσφερε τη βοήθειά της και όχι με την «κακιά» που έβαζε εμπόδια στον πρωταγωνιστή.

Advertisment

Μπορούν να αναγνωρίσουν τη μητρική τους γλώσσα
Έρευνα που έγινε ταυτόχρονα στην Ουάσινγκτον των ΗΠΑ και στη Στοκχόλμη της Σουηδίας, μελέτησε το ενδιαφέρον που έδειχναν νεογνά σε συγκεκριμένους ήχους, μετρώντας για πόσο χρόνο ρουφούσαν μια πιπίλα που ήταν συνδεδεμένη με ηλεκτρονικό υπολογιστή. Και στις δύο χώρες, τα μωρά ήδη από την ηλικία των 30 ωρών, αντιδρούσαν διαφορετικά όταν οι ήχοι που άκουγαν ανήκαν στη μητρική γλώσσα τους. Μάλιστα άλλη έρευνα του Πανεπιστημίου της British Columbia έδειξε ότι στην περίπτωση που η μητέρα είναι δίγλωσση, το μωρό ήδη από τη βρεφική ηλικία μπορεί να αναγνωρίσει ότι τη διαφορά ανάμεσα στις δύο γλώσσες.

www.imommy.gr

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πώς να καταλάβετε αν ο/η φίλος/η σας είναι κρυφο-drama queen!
Η ειλικρίνεια χτίζει την εμπιστοσύνη και δημιουργεί αυθεντικές σχέσεις
Η φράση που καταστρέφει τις σχέσεις, σύμφωνα με ψυχολόγο του Χάρβαρντ
4 χαρακτηριστικά σημάδια που δείχνουν ότι είσαι σε τοξική σχέση

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση