Ζήλια: Οι επιπτώσεις της στις προσωπικές και επαγγελματικές σχέσεις

Πολλοί άνθρωποι νιώθουν λύπη, στεναχώρια, απογοήτευση, υποτίμηση, αντιπαλότητα και θυμό, όταν βλέπουν άλλους στην προσωπική ή επαγγελματική τους ζωή, να πετυχαίνουν αυτά που θέλουν

Πολλοί άνθρωποι νιώθουν λύπη, στεναχώρια, απογοήτευση, υποτίμηση, αντιπαλότητα και θυμό, όταν βλέπουν άλλους στην προσωπική ή επαγγελματική τους ζωή, να πετυχαίνουν αυτά που θέλουν ή να προοδεύουν.

Η ζήλια, που περιλαμβάνει το σύνολο των πιο πάνω αρνητικών συναισθημάτων, μπορεί ακόμη να επεκταθεί πιο πολύ με σαρκασμό, κριτική, δυσφήμιση, χαιρεκακία και άλλες συμπεριφορές, που στόχο έχουν να υποσκάψουν, να υποτιμήσουν ή να μειώσουν το άτομο που κάποιος ζηλεύει.

Advertisment

Σε ακραίες καταστάσεις υπερβολικής ζήλιας, η ζηλοφθονία με το μίσος που τη χαρακτηρίζει, δυνατόν να οδηγήσει σε ψυχαναγκαστικές ή καταστροφικές συμπεριφορές.

Η ζήλια είναι ένα γενικό συναίσθημα που υπάρχει σε όλους τους ανθρώπους. Ωστόσο, εάν ο κάθε άνθρωπος μάθει πως να την αναγνωρίζει και να τη διαχειρίζεται σωστά, μπορεί από αρνητικό συναίσθημα να τη μετατρέψει σε κινητήριο δύναμη για πρόοδο για τον εαυτό του, την οικογένεια, τους φίλους και τους συναδέλφους, στο επαγγελματικό του περιβάλλον.

Η ανεξέλεγκτη ζήλια φθείρει και καταστρέφει πολλά, τόσο σε αυτόν που τη βιώνει, όσο και σε αυτούς που συχνά, χωρίς να το καταλαβαίνουν, την προκαλούν. Βλάπτει τις διαπροσωπικές σχέσεις, προκαλεί δυσλειτουργίες σε ομάδες ανθρώπων που εργάζονται για ένα κοινό σκοπό και μειώνει την αποδοτικότητα.
Το άτομο που ζηλεύει υποφέρει και κινδυνεύει από την ανεξέλεγκτη ζήλια. Όσο πιο έντονη είναι, τόσο πιο πολύ μπορεί να βλάψει αυτόν που τη βιώνει αλλά και τους άλλους.

Advertisment

Το αίσθημα αυτοεκτίμησης μειώνεται, το “εγώ” πληγώνεται, η απογοήτευση και οι ψυχαναγκαστικές συμπεριφορές με εμμονές μπορεί να επικρατήσουν, με αποτέλεσμα να υποσκάπτεται η απόδοση, η εξέλιξη, οι σχέσεις και το επαγγελματικό μέλλον αυτού που ζηλεύει.

Αρκετοί που ζηλεύουν, απομακρύνονται από το άτομο που τους προκαλεί τη ζήλια. Το εν λόγω άτομο, συνήθως δεν γνωρίζει ότι προκαλεί ζήλια και δεν καταλαβαίνει γιατί κάποιος που ήταν φιλικός και κοντά του, σταδιακά ή ξαφνικά απομακρύνεται.

Γιατί οι άνθρωποι απομακρύνονται από άτομα που τους προκαλούν ζήλια; Είναι πιθανόν ότι οι άνθρωποι απομακρύνονται από αυτόν που τους προκαλεί ζήλια, διότι όταν βρίσκονται κοντά του, βιώνουν πολύ πιο έντονα τα αρνητικά συναισθήματα της ζήλιας και της ζηλοφθονίας.

Δεν είμαστε αβοήθητοι εναντίον της ζήλιας. Δεν μπορούμε να αποφεύγουμε να συναισθανόμαστε τη ζήλια, αλλά μπορούμε να την εκμεταλλευτούμε.

Δεν πρέπει να αρνούμαστε, ότι συναισθανόμαστε ζήλια έναντι κάποιου. Αντίθετα, εάν το παραδεχτούμε, μπορούμε να την εκλογικεύσουμε και να τη δαμάσουμε, έτσι ώστε η ενέργεια που δημιουργεί μέσα μας, να μην αναλώνεται σε αρνητικές συμπεριφορές, αλλά σε ευρηματικές και δημιουργικές πρωτοβουλίες για το καλό όλων.

Το κλειδί για την επιτυχή αντιμετώπιση της ζήλιας είναι να καταλαβαίνουμε τις καταστάσεις στις οποίες αυτή εκδηλώνεται και τις ικανότητες των άλλων, που την πυροδοτούν.

Εάν κατανοήσουμε τους εν λόγω παράγοντες μπορούμε να λάβουμε μέτρα για να βελτιωθούμε εμείς οι ίδιοι στους τομείς αυτούς.

Δεν πρέπει ποτέ να ξεχνούμε ότι ο κάθε άνθρωπος έχει τα δικά τους ξεχωριστά χαρίσματα και ικανότητες. Η καρποφόρα χρήση της ζήλιας είναι να ψάχνουμε μέσα μας, τους τομείς εκείνους στους οποίους είμαστε ιδιαίτερα δυνατοί και ικανοί.

Επενδύοντας την ενέργεια που δημιουργεί η ζήλια, στο να αναπτύσσουμε και να ενδυναμώνουμε τις δικές μας ξεχωριστές ισχυρές δυνατότητες, θα μπορούμε πολύ πιθανόν να πετυχαίνουμε περισσότερα. Σίγουρα οι νέες προσπάθειες που θα καταβάλλουμε με αυτό το σκεπτικό, μόνο καλό μπορούν να μας προσφέρουν και να προφυλάσσουν από τις αρνητικές συνέπειες της ζήλιας.

medlook.net

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Γιατί μένουμε σε βαρετές σχέσεις;
Πώς να καταλάβετε αν ο/η φίλος/η σας είναι κρυφο-drama queen!
Η ειλικρίνεια χτίζει την εμπιστοσύνη και δημιουργεί αυθεντικές σχέσεις
Η φράση που καταστρέφει τις σχέσεις, σύμφωνα με ψυχολόγο του Χάρβαρντ

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση