,

Διώξτε την αρθρίτιδα με δίαιτα

Δεκάδες χιλιάδες ασθενείς με αρθρίτιδα θα γλίτωναν από αρθροπλαστικές γόνατος ακολουθώντας ένα εύκολο πρόγραμμα διατροφής. Οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που έχασαν μόλις

Δεκάδες χιλιάδες ασθενείς με αρθρίτιδα θα γλίτωναν από αρθροπλαστικές γόνατος ακολουθώντας ένα εύκολο πρόγραμμα διατροφής. Οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που έχασαν μόλις το 10% του σωματικού τους βάρους είχαν 30% αύξηση στην ποιότητα της ζωής τους και στην ικανότητα να κινηθούν, αλλά και 30% μείωση του πόνου.

Τώρα ένας από τους κορυφαίους ερευνητές κατά της παχυσαρκίας, ο οποίος προώθησε το πρόγραμμα διατροφής σε πάσχοντες από αρθρίτιδα στη Δανία, δηλώνει ότι πρέπει να προτείνεται ως θεραπεία για τους παχύσαρκους ασθενείς με οστεοαρθρίτιδα στο γόνατο στην Ευρώπη. Η παχυσαρκία τροφοδοτεί άμεσα την τεράστια αύξηση των περιστατικών οστεοαρθρίτιδας και των 60.000 αντικαταστάσεων γονάτων, οι οποίες πραγματοποιούνται κάθε χρόνο.

Advertisment

«Να βοηθήσουμε τους ανθρώπους που δεν ασκούνται»

Το πρόγραμμα διατροφής τριών μηνών όχι μόνο θα μείωνε το κόστος στα ευρωπαϊκά συστήματα υγείας, αλλά και μεταμόρφωνε προς το καλύτερο τις ζωές χιλιάδων ανθρώπων, σύμφωνα με τον καθηγητή Anthony Λιντς από το πανεπιστήμιο του Surrey. «Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η οστεοαρθρίτιδα πρόκειται να προκαλέσει μεγάλη προσωπική ταλαιπωρία, καθώς και αύξηση του κόστους της υγειονομικής περίθαλψης. Μια απλή δίαιτα μπορεί να έχει απαντήσεις για αυτά τα 2 σημεία».

Ο καθηγητής Λιντς έχει δοκιμάσει το σχέδιο διατροφής με τον καθηγητή ρευματολογίας Henning Bliddal, ο οποίος είναι διευθυντής σε ινστιτούτο αρθρίτιδας σε νοσοκομείο της Κοπεγχάγης, με ασθενείς με αρθρίτιδα. «Φαίνεται ότι το πρόβλημα έχει να κάνει με την παχυσαρκία και πως επιβαρύνει τα γόνατα καθώς ο άνθρωπος γερνάει. Στόχος είναι να ωθήσουμε τους ανθρώπους με κακά γόνατα και χωρίς όρεξη για άσκηση, να υιοθετήσουν ένα απλό πρόγραμμα διατροφής για να βελτιώσουν την ποιότητα της ζωής τους».

Advertisment

Η δίαιτα του Cambridge

Η μελέτη χρησιμοποίησε την Cambridge Weight Plan, η οποία αναπτύχθηκε από τον Δρ Αλαν Χάουαρντ στο πανεπιστήμιο του Cambridge, ως μέθοδος για ταχεία αποβολή του βάρους. Είναι μια χαμηλών θερμίδων ή εξαιρετικά χαμηλή σε θερμίδες δίαιτα

Τα προϊόντα χρησιμοποιούνται και ανεξάρτητα για την απώλεια βάρους αλλά και σε συνδυασμό με άλλα τρόφιμα. Τα προγράμματα κυμαίνονται από 415 θερμίδες την ημέρα μέχρι και περισσότερες από 1500. Οι ερευνητές επέλεξαν 192 ηλικιωμένους ασθενείς με προβλήματα στο γόνατο που τους καθιστούσαν ανίκανους να γυμναστούν.

Όλοι έλαβαν είτε 810 θερμίδες είτε λιγότερες, σε μια «υγρού τύπου» δίαιτα για οκτώ εβδομάδες, ακολουθούμενη από μια δίαιτα 1200 θερμίδων για άλλες οκτώ εβδομάδες. Οι ασθενείς είδαν ταχεία απώλεια βάρους και ανακούφιση από τους πόνους στο γόνατο.

Ένα 10% στην απώλεια βάρους παρήγαγε μία 30% βελτίωση στην ποιότητα ζωής. Αλλά ο καθηγητής Bliddal είπε ότι επειδή αυτό το 30% ανακούφισε ορισμένους από τους χειρότερους πόνους, η επίδραση της ήταν ακόμα πιο σημαντική. Οι εθελοντές κατάφεραν να περπατήσουν άνετα, να ανέβουν σκάλες και να πηγαίνουν για ψώνια. Πριν την έρευνα ήταν καθηλωμένοι στο σπίτι τους. Ένας ασθενής που ήταν σε αναπηρικό καροτσάκι, κατάφερε να περπατήσει ξανά.

Καθυστερεί την εγχείρηση ακόμη και 4 χρόνια!

Ένα ακόμη πολύ ενδιαφέρον σημείο είναι ότι οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι ενώ πιστεύουμε ότι η χειρουργική επέμβαση βοηθά τους ανθρώπους να ασκηθούν, να χάσουν βάρος και να αλλάξουν τη ζωή τους, στην πραγματικότητα συμβαίνει μάλλον το αντίθετο. Μετά την εγχείρηση, οι ασθενείς πήραν περισσότερο βάρος και έτσι χρειάζεται και άλλη αρθροπλαστική γόνατος!

Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι η δίαιτα των 16 εβδομάδων και το 3χρονο πρόγραμμα συντήρησης της απώλειας βάρους είτε μας γλυτώνει από την αντικατάσταση του γόνατος, είτε την καθυστερεί για τουλάχιστον 3 χρόνια.

Ο καθ Bliddal δήλωσε: «Στη χειρότερη περίπτωση, ορισμένοι ασθενείς μπορεί να χρειαστεί να υποβληθούν σε αρθροπλαστική γόνατος στο μέλλον. Το να χάσουν βάρος σίγουρα θα καθυστερήσει την εγχείρηση τουλάχιστον τρία με τέσσερα χρόνια και θα βοηθήσει τη λειτουργία των νέων γονάτων».

www.typosthes.gr

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ο γλυκός χυμός – ελιξίριο για οστά, άμυνα, καρδιά και πεπτικό σύστημα
Αντιγήρανση: Η διατροφή που αναστρέφει τα σημάδια του χρόνου
Έντερο: Τα συντηρητικά που το απειλούν | Τα αγαπημένα τρόφιμα που τα περιέχουν
Το σούπερ φρούτο που απογειώνει τις αθλητικές επιδόσεις | Ιδανικό για όσους τρέχουν

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση