Η Φύση αποτελεί τη μεγαλύτερη πηγή ζωτικότητας

Η αυξημένη ζωτικότητα συνδέεται με τη φύση Αν φέτος σκοπεύετε να πλησιάσετε κάτι περισσότερο, πλησιάστε τη φύση. Θα σας δώσει την ευκαιρία να συνδεθείτε

Η αυξημένη ζωτικότητα συνδέεται με τη φύση

Αν φέτος σκοπεύετε να πλησιάσετε κάτι περισσότερο, πλησιάστε τη φύση. Θα σας δώσει την ευκαιρία να συνδεθείτε περισσότερο όχι μόνο με τον εαυτό σας αλλά και με τους άλλους γύρω σας. Αποτελεί βάλσαμο για την ψυχή. Η αυξημένη ζωτικότητα υπάρχει πάνω και πέρα από τις επιδράσεις της φυσικής δραστηριότητας και της κοινωνικής αλληλεπίδρασης που συνδέονται συχνά με τις εξορμήσεις μας στη φύση.

Advertisment

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να έρθουμε πιο κοντά με τον εαυτό μας και τους άλλους, αλλά η φύση είναι σίγουρα ένας από τους πιο αποτελεσματικούς.

Ο Richard Ryan, επικεφαλής συγγραφέας και καθηγητής της Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Ρότσεστερ, αναφέρει τα εξής: «Η φύση αναζωογονεί την ψυχή. Συχνά, όταν αισθανόμαστε εξαντλημένοι, φτιάχνουμε ένα φλιτζάνι καφέ, αλλά η έρευνα δείχνει ότι ο καλύτερος τρόπος για να γεμίσουμε ενέργεια είναι να έρθουμε σε επαφή με τη φύση.

Επίσης, η έρευνα έδειξε ότι τα άτομα με μεγαλύτερη ζωτικότητα δεν έχουν μόνο περισσότερη ενέργεια για πράγματα που θέλουν να κάνουν, αλλά είναι πιο ανθεκτικά στις σωματικές ασθένειες. Μία αιτία μπορεί να είναι το γεγονός ότι περνούν περισσότερο χρόνο στο φυσικό περιβάλλον».

Advertisment

Σύμφωνα με την ερευνήτρια στον τομέα περιβάλλοντος και συμπεριφοράς Frances “Ming” Kuo από το Πανεπιστήμιο του Ιλινόις, αποτελεί έναν ουσιαστικό παράγοντα για τη διατήρηση της καλής υγείας.

Η ίδια αναφέρει τα εξής: «Κατά τη διάρκεια των δεκαετιών που πέρασαν, υπήρξαν διάφοροι δικηγόροι, αρχιτέκτονες, καθώς και δημοφιλείς συγγραφείς που υποστήριξαν ότι η φύση διαθέτει θεραπευτικές ιδιότητες. Μέχρι και πρόσφατα όμως, οι ισχυρισμοί τους δεν έχουν υποβληθεί σε αυστηρή επιστημονική αξιολόγηση».

Η ενέργεια που προέρχεται από τη φύση – τη γη, τον ήλιο, τον ουρανό, το τοπίο, το χρώμα και τον χρόνο επηρεάζει τους ανθρώπους, τα ζώα και πιθανόν κάποιες καταστάσεις. Αυτό προωθεί την αρμονία και βοηθά την αντιμετώπιση ή μερικές φορές την παρεμπόδιση φυσικών και ανθρωπογενών καταστροφών.

Ελευθερία από τις κοινωνικές επιρροές

Αν κάποια στιγμή μπορούσατε να βρεθείτε ξαφνικά σε ένα δάσος με τίποτα άλλο γύρω σας εκτός από τη φύση, πιθανόν δεν θα ξέρατε σε ποιό έτος ή ακόμη και αιώνα βρίσκεστε. Μπορεί να μην γνωρίζατε καν σε ποιά ήπειρο βρίσκεστε! Δεδομένου ότι το φαινόμενο της τηλεμεταφοράς είναι απίθανο να εφαρμοστεί σύντομα, δοκιμάστε να λάβετε υπόψη σας το φαινόμενο αυτό την επόμενη φορά που θα πάτε για πεζοπορία ή βόλτα στη φύση. Εκεί δεν υπάρχουν κανόνες, επιρροές ή προσδοκίες, και είστε ελεύθεροι να μελετήσετε τη ζωή στην πιο αγνή της μορφή. Το να περάσετε λίγο χρόνο μακριά από οτιδήποτε τεχνητό αποτελεί μια ιδιαίτερα πνευματική εμπειρία. Μάθετε πώς να αξιοποιήσετε αυτό που διαθέτατε πάντοτε: τη δύναμη να κάνετε δεσμούς.

Εκατοντάδες είδη φυτών και ζώων μπορούν να συμβιώσουν σε μια μικρή περιοχή. Αυτός είναι ο τρόπος που το οικοσύστημα λειτουργεί – κάθε μέρος συμβάλλει στη διατήρηση μιας μεγαλύτερης ισορροπίας δεδομένου ότι συνυπάρχουν. Οι άνθρωποι θα μπορούσαν σίγουρα να το λάβουν αυτό υπόψη τους.

Αύξηση της κοινωνικότητας

Η Kuo σημειώνει: «Σε ένα περιβάλλον με περισσότερο πράσινο, θα διαπιστώσετε ότι οι άνθρωποι είναι πιο γενναιόδωροι και πιο κοινωνικοί. Εκεί βρίσκουμε ισχυρότερους κοινωνικούς δεσμούς και μεγαλύτερη αίσθηση της κοινότητας, αμοιβαία εμπιστοσύνη και προθυμία να βοηθήσουμε τους άλλους.

Σε ένα περιβάλλον με λιγότερο πράσινο, βρίσκουμε υψηλότερα ποσοστά επιθετικότητας και βίας, βίαιων εγκλημάτων και εγκλημάτων κατά της ιδιοκτησίας – ακόμη και μετά τους ελέγχους που αφορούν το εισόδημα και τις άλλες διαφορές. Διαπιστώνουμε επίσης περισσότερη μοναξιά ενώ περισσότερα άτομα αναφέρουν ανεπαρκή κοινωνική υποστήριξη».

Η σύγκριση φαίνεται πολύ απλή για να είναι αληθινή.

• Η επαφή με τη φύση και το πράσινο ενισχύει τη γνωστική λειτουργία, την αυτοπειθαρχία και τον έλεγχο των παρορμήσεων και συνολικά βοηθά στην καλύτερη ψυχική υγεία.
• Η λιγότερο συχνή επαφή με τη φύση συνδέεται με επιδείνωση των συμπτωμάτων της διαταραχής ελλειμματικής προσοχής / υπερκινητικότητας, υψηλότερα ποσοστά αγχωδών διαταραχών και υψηλότερα ποσοστά κλινικής κατάθλιψης.

Οι άνθρωποι νιώθουν πιο ζωντανοί

Μια σειρά από μελέτες που δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό «Journal of Environmental Psychology» έδειξε ότι η φύση κάνει τους ανθρώπους να αισθάνονται πιο ζωντανοί. Αυτή η αίσθηση της αυξημένης ζωτικότητας υπάρχει πάνω και πέρα από τις επιπτώσεις της φυσικής δραστηριότητας και της κοινωνικής αλληλεπίδρασης που συνδέονται συχνά με τις εξορμήσεις μας στη φύση.

Η φύση μας υπενθυμίζει συνεχώς διάφορα σημαντικά πράγματα

Βγείτε έξω και θα δείτε ότι ο κύκλος ζωής βρίσκεται γύρω σας. Τα φυτά και τα ζώα ζουν και πεθαίνουν για να δημιουργηθεί χώρος για την επόμενη γενιά. Αν και οι άνθρωποι είναι μια εντελώς διαφορετική μορφή ζωής, δεν αποτελούν εξαίρεση σε αυτόν τον κανόνα. Όταν περνάμε χρόνο στη φύση, ξαναθυμόμαστε ότι η ζωή είναι εφήμερη. Μερικές φορές χρειαζόμαστε αυτή την προοπτική για να καταλάβουμε τι πραγματικά έχει σημασία, αλλά και για να συνειδητοποιήσουμε πόσο μικροί είμαστε μπροστά στο μεγάλο σχέδιο της ζωής. Μπορεί να είναι τρομακτικό να συνειδητοποιούμε ότι τίποτα δεν κρατάει για πάντα, αλλά ίσως αυτό είναι τελικά που κάνει τη ζωή τόσο πολύτιμη.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

6 συνήθειες πριν τον ύπνο που βοηθούν στην σωστή λειτουργία του θυρεοειδούς
Καθιστική ζωή: 6 επιστημονικά αποδεδειγμένες πρακτικές για να μειώσετε τις επιπτώσεις
Γηρατειά: Επιβραδύνεται δραματικά η αύξηση του προσδόκιμου ζωής | Η ανάγκη για νέες θεραπείες
«Καίμε» θερμίδες και λίπος: Οι αλλαγές στο περπάτημα για να τα καταφέρουμε

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση