,

12 τροφές, που περιέχουν πάρα πολύ αλάτι

Ξέρετε ήδη, ότι τρόφιμα όπως τα σνακ, τα πατατάκια, τα κράκερς, και τα κουλούρια, περιέχουν πολύ αλάτι. Αλλά ακόμα κι αν δεν καταναλώνετε αυτές

Ξέρετε ήδη, ότι τρόφιμα όπως τα σνακ, τα πατατάκια, τα κράκερς, και τα κουλούρια, περιέχουν πολύ αλάτι. Αλλά ακόμα κι αν δεν καταναλώνετε αυτές τις τροφές, μπορείτε χωρίς να το καταλάβετε να παίρνετε υψηλές ποσότητες αλατιού, από τρόφιμα, τα οποία μπορεί να θεωρείτε αθώα και να μην φαντάζεστε πόσο μεγάλη περιεκτικότητα έχουν σε νάτριο.

Κάποια από αυτά είναι τα δημητριακά, αλλά – όσο και αν σας φανεί απίστευτο – ακόμη και το τυρί cottage, λέει ο Smith LeeAnn Weintraub, MPH, RD, σύμβουλος διατροφής στο Culver City της Καλιφόρνια.

Advertisment

Οι περισσότεροι άνθρωποι πρέπει να επιμείνουν σε λιγότερο από 2.300 mg αλάτι την ημέρα (ενώ όσοι έχουν υψηλή πίεση έχουν χαμηλότερο όριο, τα 1.500 mg).

Διαβάστε, λοιπόν, 13 ύπουλες πηγές αλατιού ώστε να γίνετε πιο προσεκτικοί όταν τρώτε.

 ΣΑΛΤΣΕΣ

Advertisment

Οι μαρινάδες και οι σος στις σαλάτες περιέχουν αλάτι, τόσο που μπορεί να σας σοκάρει. Δύο κουταλιές της σούπας σάλτσα σαλάτας ή σάλτσα μπάρμπεκιου μπορεί να περιέχει έως και 300 mg αλατιού (δηλ. το 10 έως 15% της ημερήσιας συνιστώμενης ποσότητας)

COTTAGE CHEESE

Το τυρί cottage είναι μια καλή πηγή ασβεστίου και πρωτεϊνών. Τα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά τυριά cottage περιέχουν 28 γραμμάρια πρωτεΐνης σε μόλις 160 θερμίδες. Μία μικρή μερίδα μπορεί να περιέχει περίπου 1,000 mg αλατιού -περίπου το 40% της ημερίσιας επιτρεπόμενης ποσόστητας. Προτιμήστε το ανάλατο ελληνικό γιαούρτι cottage, το οποίο περιέχει μόνο 60 mg νατρίου ανά μερίδα.

ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ

Τα δημητριακά μπορεί να είναι ένας υγιεινός τρόπος για να ξεκινήσετε την ημέρα σας, αλλά εξίσου και αλμυρός. Πολλά δημητριακά περιέχουν από 180 έως 300 mg νατρίου ανά μερίδα, έως 12% του ποσοστού που θα πρέπει να καταναλώνουμε σε μια ολόκληρη μέρα, και αυτό αν τρώτε μόνο μόνο μία δόση σε ένα μπολ. Καλύτερη επιλογή: η μπάρα δημητριακών με απλό πλιγούρι βρώμης που περιέχει και φρούτα.

 ΚΟΥΛΟΥΡΙ

Το ψωμί είναι μια σημαντική πηγή αλατιού στην διατροφή μας, σύμφωνα με τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (CDC). Και τα κουλούρια είναι ακριβώς υπερμεγέθεις μερίδες ψωμιού, που το καθένα μπορεί να περιέχει έως και 460 mg νατρίου, ή το 19% της καθημερινής ποσότητας. Όταν θελήσετε κουλούρι, λοιπόν, να επιλέξετε ένα λεπτό κουλούρι για να μειώσετε το νάτριο κατά 50%.

ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΤΟΥ ΦΟΥΡΝΟΥ

Το ξέρετε ότι τα συσκευασμένα γλυκά και οι λουκουμάδες είναι γεμάτα με ζάχαρη και υδατάνθρακες, αλλά ότι είναι επίσης και αλμυρά; Ένα κομμάτι ντόνατ για παράδειγμα, μπορεί να φορτώσει τον οργανισμό σας με περισσότερα από 200 mg νατρίου (περίπου το 10% του ημερήσιου ορίου σας), καθώς στα συσκευασμένα αυτά προϊόντα, το αλάτι χρησιμοποιείται ως συντηρητικό.

ΣΟΥΠΕΣ

Ένα μπολ με ζεστή σούπα αποτελεί ένα πλήρες και υγιεινό γεύμα. Αυτό που δεν φαντάζεστε είναι το πόσο πολύ αλάτι περιέχουν οι περισσότερες από αυτές τις σούπες, κυρίως οι κονσερβοποιημένες των σούπερ μάρκετ. Μία μερίδα σούπας με λιγότερες από 300 θερμίδες, μπορεί να περιέχει το ήμισυ του ορίου της ημερήσιας δόσης αλατιού.

ΤΡΟΦΙΜΑ ΧΑΜΗΛΗΣ ΠΕΡΙΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΕ ΝΑΤΡΙΟ

Όταν βλέπετε «χαμηλό νάτριο» στην ετικέτα τροφίμων, μπορεί να νομίζετε ότι περιέχουν πολύ λιγότερο αλάτι. Ωστόσο, το FDA προβλέπει ότι τα τρόφιμα αυτά περιέχουν μόλις 25% λιγότερο νάτριο από τα άλλα προϊόντα. Έτσι, για ένα κατεψυγμένο γεύμα που περιέχει 1.000 mg νατρίου, το ίδιο με μειωμένο νάτριο θα έχει 750 mg- θα εξακολουθεί δηλαδή να είναι υψηλή η περιεκτικότητά του σε αλάτι.

ΜΠΙΦΤΕΚΙΑ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Μερικά μπιφτέκια σόγιας και λαχανικών παρασκευάζονται με πολλά συστατικά, τα οποία περιέχουν υψηλές ποσότητες αλατιού, για να ενισχύσουν τη γεύση. Αυτά τα μπιφτέκια μπορεί να περιέχουν έως και 400-500 mg,

HOT CHOCOLATE

Το ζεστό ρόφημα είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να πάρει κανείς μία καλή δόση σοκολάτας με λιγότερες θερμίδες, δηλαδή μόλις 80 με 100 θερμίδες ανά φλιτζάνι. Όμως, η ίδια αυτή μερίδα μπορεί επίσης να περιέχει το 7% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας πρόσληψης νατρίου.

ΚΡΕΠΕΣ

Το να φτιάχνετε κρέπες ή τηγανίτες στο σπίτι είναι καλύτερη επιλογή από το να τις παραγγείλετε απ’έξω, καθώς τα έτοιμα μίγματα κρέπας περιέχουν 400 mg αλατιού ανά μερίδα, ενώ οι τρεις τηγανίτες 700 mg. Προκειται πραγματικά για μεγάλες ποσότητες αλατιού.

ΣΑΝΤΟΥΙΤΣ

Μετά την καταμέτρηση του αλατιού στο ψωμί, το κρέας, το τυρί, και τα τουρσιά, ένα «αθώο» κατά τα άλλα και ελαφρύ σε λιπαρά σάντουιτς γαλοπούλας σας φορτώνει έως και 900 mg αλάτι. Για να μειώσετε αυτή την ποσότητα χρησιμοποιείστε υλικά χαμηλής περιεκτικότητας σε νάτριο, όπως μουστάρδα αντί για τουρσί τουρσιά, φρέσκα λαχανικά και ελβετικό τυρί (που περιέχει ελάχιστο νατρίου), και γαλοπούλα χαμηλής περιεκτικότητας σε αλάτι.

ΣΤΗΘΗ ΑΠΟ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ

Τα μαγειρεμένα στήθη από κοτόπουλο είναι νόστιμα γιατί περιέχουν ένα μυστικό: έχουν συχνά υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι, μία λύση για να ζωντανέψει η γεύση τους. Για να αποφευχθεί αυτό, αγοράστε κοτόπουλα που γράφουν στην ετικέτα «μη ενισχυμένη γεύση» και αποφύγετε αυτά που στην ετικέτα τους αναφέρουν υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι.

www.invitromagazine.gr

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ο γλυκός χυμός – ελιξίριο για οστά, άμυνα, καρδιά και πεπτικό σύστημα
Αντιγήρανση: Η διατροφή που αναστρέφει τα σημάδια του χρόνου
Έντερο: Τα συντηρητικά που το απειλούν | Τα αγαπημένα τρόφιμα που τα περιέχουν
Το σούπερ φρούτο που απογειώνει τις αθλητικές επιδόσεις | Ιδανικό για όσους τρέχουν

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση