,

Φτιάξε εύκολα το δικό σου μηλόξυδο

Όταν θέλουμε να πιούμε ένα χυμό φρούτων γνωρίζουμε πολύ καλά ότι ο χυμός που θα κάνουμε με τα δικά μας φρέσκα φρούτα δεν έχει

Όταν θέλουμε να πιούμε ένα χυμό φρούτων γνωρίζουμε πολύ καλά ότι ο χυμός που θα κάνουμε με τα δικά μας φρέσκα φρούτα δεν έχει καμία σχέση με τους έτοιμους εμφιαλωμένους χυμούς, αυτό ακριβώς συμβαίνει και με το ξύδι και ειδικά το μηλόξυδο, διότι το μηλόξυδο που θα ετοιμάσουμε εμείς απέχει παρασάγγας από το έτοιμο εμφιαλωμένο του εμπορίου, και το βασικότερο έχουμε ένα προϊόν του οποίου τα οφέλη στην υγεία μας είναι πάρα πολλά…

Βήμα 1

Advertisment

Παίρνουμε δέκα ολόκληρα μήλα τα οποία πλένουμε πολύ καλά και τα σκουπίζουμε επίσης πολύ καλά. Τα κόβουμε σε μικρά κομμάτια και τα βάζουμε σε ένα γυάλινο βάζο…το βάζο μας πρέπει να γεμίσει μέχρι τη μέση περίπου για έχουμε χώρο και για το νερό μας…κατόπιν ρίχνουμε τόσο νερό ώστε να σκεπάζει τα μήλα μας πολύ καλά αλλά να μένει περίπου ένα τέταρτο κενός χώρος από το μπουκάλι μας…

Σημείωση:
α) η αναλογία νερού και μήλων να είναι περίπου δύο μέρη νερό και ένα μέρος μήλα
β) από τα μήλα μας δεν πετάμε ούτε τις φλούδες ούτε τους σπόρους,διότι το κάθε ένα θα μας δώσει τα δικά του μοναδικά οργανικά στοιχεία…

Ρίχνουμε μέσα στο νερό με τα μήλα βιολογικό μέλι ή οργανική ζάχαρη ζαχαροκάλαμου, σε αναλογία ένα τέταρτο του φλιτζανιού για κάθε λίτρο νερό, και στη διάρκεια μιας ώρας ανακατεύουμε κατά διαστήματα με ένα ξύλινο κουτάλι και καλύπτουμε το βάζο μας με ένα τουλπάνι στερεώνοντάς το με ένα λάστιχο. Αποθηκεύουμε το βάζο μας σε δροσερό και με λογική θερμοκρασία χώρο όπου στη συνέχεια και για μία εβδομάδα επαναλαμβάνουμε την παραπάνω διαδικασία ανακατεύοντας δηλαδή τα υλικά με ένα κουτάλι φροντίζοντας να κρατάμε το βάζο στο συγκεκριμένο χώρο. Η ζύμωση έχει αρχίσει και δεν πρέπει να μας ανησυχήσει αν δούμε αφρό στο πάνω μέρος του βάζου μας, διότι αυτό είναι μέρος της διαδικασίας ζύμωσης όπου τα σάκχαρα των υλικών μας μετατρέπονται σε αλκοόλη.

Advertisment

Βήμα 2

Αφήνουμε το βάζο μας σε ησυχία για μιάμιση περίπου εβδομάδα…μετά το πέρας του συνολικού μας χρόνου παρατηρούμε το βάζο μας και όταν τα μήλα έχουν κατακαθίσει στον πυθμένα του αρχίζουμε τη διαδικασία του σουρώματος. Χρησιμοποιούμε ένα τουλπάνι έτσι ώστε να σουρώσουμε το υγρό και να το μεταφέρουμε σε ένα άλλο καθαρό και στεγνό γυάλινο δοχείο ώστε να μπούμε στη τρίτη φάση της διαδικασίας μας.

Σημείωση:
Εδώ προσέχουμε να στραγγίσουμε πολύ καλά το τουλπάνι με πολύ καθαρά και στεγνά χέρια. Μέχρι εδώ έχουμε μούστο, από δω και πέρα ξεκινάμε τη διαδικασία της μετατροπής του μούστου σε ξύδι.

Βήμα 3

Αφού μεταφέραμε λοιπόν το χυμό μας στο καινούργιο μας βάζο το καλύπτουμε πάλι με ένα πανί και το αποθηκεύουμε σε αυτή τη φάση σε άλλο χώρο ο οποίος πρέπει να είναι ζεστός, σκοτεινός και πολύ καλά αεριζόμενος διότι σε αυτή τη φάση χρειαζόμαστε θερμοκρασία περίπου 25 με 28 βαθμούς, καθαρό αέρα και περίπου ένα με ενάμιση μήνα ώστε να μετατραπεί ο μούστος μας σε ξύδι.

Σημείωση:
Ούτε κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης πρέπει να μας απασχολήσουν οι οσμές οι οποίες είναι και πάλι μέρος της διαδικασίας της ζύμωσης.

Και έχουμε φτάσει πια στο τέλος της διαδικασίας όπου ο μούστος από τα μήλα μας έχει μετατραπεί σε ξύδι και πάμε να το εμφιαλώσουμε. Βάζουμε το ξύδι μας σε μικρά, ώστε μετά από κάθε χρήση να μην έρχεται όλη η ποσότητα του ξυδιού μας σε επαφή με το οξυγόνο, σκουρόχρωμα γυάλινα δοχεία – ώστε να τα διαπερνά όσο το δυνατό λιγότερο φως.

Σημείωση:
Όταν ανοίγουμε κάποιο από τα μπουκαλάκια μας θα πρέπει να το καταναλώσουμε το πολύ σε τρεις περίπου εβδομάδες. Κλείνουμε πολύ καλά τα δοχεία μας και τα μεταφέρουμε στα ντουλάπια αποθήκευσης των τροφίμων μας. Αυτό ήταν…τώρα έχουμε και το δικό μας μηλόξυδο!

botanologia.blogspot.gr

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πώς να καλλιεργήσετε τη δική σας ρίγανη και τι χρειάζεται να προσέξετε
Πώς μπορούμε να καλλιεργήσουμε φύτρα στην κουζίνα μας
8 πρωτότυπα ράφια που μπορούμε να φτιάξουμε μόνοι μας
Πώς να φτιάξετε τους δικούς σας αρωματικούς κύβους κεριών

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση