Γιατί φωνάζουμε όταν πονάμε;

Γιατί ασυναίσθητα φωνάζουμε «ωωωχ» ή «αααχ» όταν πονάμε; Μία νέα μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Journal of Pain» έρχεται να δώσει την απάντηση, καταλήγοντας

Γιατί ασυναίσθητα φωνάζουμε «ωωωχ» ή «αααχ» όταν πονάμε;
Μία νέα μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Journal of Pain» έρχεται να δώσει την απάντηση, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι οι συγκεκριμένοι ήχοι έχουν ως στόχο να αντέχουμε στον πόνο.

Φυσική, η «λεκτική» αυτή έκφραση είναι κοινή παγκοσμίως με μικρές, όμως, παραλλαγές. Για παράδειγμα, οι Άγγλοι φωνάζουν «άου» ή «άουτς», οι Νοτιοαφρικανοί «έια», οι Ιταλοί «άια» και οι Κινέζοι «άιο».

Advertisment

Όπως το περιγράφουν οι επιστήμονες από τα Τμήματα Ψυχολογίας και Νευροβιολογίας του Πανεπιστημίου της Σιγκαπούρης, πρόκειται για κοινό τρόπο παραγωγής του ήχου, κατά τον οποίο το στόμα απλώς ανοίγει, η γλώσσα παραμένει επίπεδη και τα χείλη δε στρογγυλεύουν.

«Είναι ένας απλός ήχος, ο οποίος απαιτεί μικρό έλεγχο της άρθρωσης του λόγου, που με τη σειρά του επιτρέπει να αυξηθεί στο μέγιστο η ένταση του παραγόμενου ήχου. Με αυτά τα χαρακτηριστικά μπορεί πολύ εύκολα και αποτελεσματικά να χρησιμοποιηθεί, όταν πονάμε», εξηγούν οι επιστήμονες.

Στο πλαίσιο της μελέτης, οι επιστήμονες υπέβαλαν εθελοντές σε δοκιμασία πόνου υπό διαφορετικές συνθήκες.

Advertisment

Όπως προέκυψε, όταν οι εθελοντές μπορούσαν να φωνάζουν κατά το δοκούν, άντεχαν επί περισσότερη ώρα. Κατά μέσον όρο άντεξαν τον πόνο επί 30 δευτερόλεπτα – πέντε περισσότερα απ’ ό,τι όταν δεν έλεγαν λέξη.

«Παρατηρήσαμε υψηλότερη αντοχή στον πόνο, όταν οι εθελοντές φώναζαν απ’ ό,τι όταν παρέμεναν σιωπηλοί», εξηγούν οι ερευνητές.

Η ερευνητική ομάδα θεωρεί ότι τα αυτόματα μηνύματα που μεταδίδονται προς το κέντρο της ομιλίας στον εγκέφαλο, επεμβαίνουν στη μετάδοση των μηνυμάτων του πόνου, δρώντας αναλγητικά.

www.onmed.gr

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Η θεραπεία της παρουσίας: Όταν είμαστε παρόντες, βοηθάμε τους άλλους να ανοίξουν την πόρτα σε έναν κόσμο ευκαιριών
Πώς το παιδικό τραύμα επηρεάζει την υγεία μας σε όλη τη διάρκεια της ζωής (βίντεο)
4 σημάδια συναισθηματικής κακοποίησης | Η σχέση τους με την κατάθλιψη και το άγχος
Flip it: Με την ανατρεπτική σκέψη τα προβλήματα γίνονται ευκαιρίες

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση