, ,

Τα εξαιρετικά οφέλη της Γιόγκα στην υγεία

Η γιόγκα έχει τις ρίζες της σε μια αρχαία πρακτική πνεύματος-σώματος που ενσωματώνει σωματικά, ψυχικά και πνευματικά στοιχεία. Προέρχεται από την Ινδία κι έχει

Η γιόγκα έχει τις ρίζες της σε μια αρχαία πρακτική πνεύματος-σώματος που ενσωματώνει σωματικά, ψυχικά και πνευματικά στοιχεία. Προέρχεται από την Ινδία κι έχει αποδειχτεί από πολλές μελέτες ότι είναι αποτελεσματική στη μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου, καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών επεισοδίων.

Ερευνητές από τις ΗΠΑ και την Ολλανδία έκαναν συστηματική ανάλυση 37 τυχαιοποιημένων ελεγχόμενων δοκιμών, οι οποίες περιελάμβαναν 2.768 άτομα. Ο σκοπός της ανάλυσης ήταν να εξετάσουν αν η γιόγκα είναι ευεργετική στη μείωση των παραγόντων κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου καθώς και κατά πόσον θα μπορούσε να αποτελέσει θεραπεία για τα προβλήματα της καρδιάς.

Advertisment

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι η μετα-ανάλυση έγινε με σκοπό να εξεταστούν οι αποδείξεις και να γίνει μια ρεαλιστική εκτίμηση της αποτελεσματικότητας της γιόγκα σε σύγκριση με την άσκηση και χωρίς την άσκηση.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι παράγοντες κινδύνου για εμφάνιση καρδιαγγειακής νόσου μειώθηκαν περισσότερο σε εκείνους που έκαναν γιόγκα απ’ ό,τι σε εκείνους που δεν ασκούνταν. Η γιόγκα είχε επιπτώσεις στους παράγοντες κινδύνου παρεμφερείς με αυτές της άσκησης.

Η γιόγκα σχετίστηκε με σημαντική βελτίωση σε όλους τους πρωτογενείς παράγοντες κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου.

Advertisment

Τι είναι η γιόγκα;

Η γιόγκα είναι δημοφιλής ως μορφή σωματικής άσκησης που βασίζεται στις ασάνες (στάσεις σώματος) για την ενίσχυση του σωματικού ή ψυχικού ελέγχου και της γενικότερης καλής κατάστασης.

Τα οφέλη της γιόγκα για την υγεία

– Ο δείκτης μάζας σώματος μειώνεται κατά 0,77 kg / m2 (μετρούμενη ως μέση διαφορά)
– Η συστολική πίεση του αίματος μειώνεται κατά 5,21 χιλιοστά Hg
– Η λιποπρωτεΐνη χαμηλής πυκνότητας μειώνεται κατά 12,14 mg / dl
– Η λιποπρωτεΐνη υψηλής πυκνότητας αυξάνεται κατά 3,20 mg / dl.

Σημαντικές αλλαγές παρατηρήθηκαν επίσης σε δευτερεύοντα σημεία:

– Το σωματικό βάρος μειώθηκε κατά 2,32 kg
– Η διαστολική αρτηριακή πίεση μειώθηκε κατά 4,9 mm Hg
– Η ολική χοληστερίνη μειώθηκε κατά 18,48 mg / dl
– Οι καρδιακοί παλμοί μειώθηκαν κατά 5,27 παλμούς / λεπτό

Δεν βρέθηκαν βελτιώσεις στις παραμέτρους του διαβήτη (γλυκόζη νηστείας και γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη).

Η μείωση των παραγόντων εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου, της αρτηριακής πίεσης και του επιπέδου λιπιδίων ήταν σημαντική όταν εφαρμόζονταν ασκήσεις γιόγκα παράλληλα με τη φαρμακευτική αγωγή. Εν τω μεταξύ, σε ασθενείς με υπάρχουσα στεφανιαία νόσο, στατιστικά η γιόγκα συνέβαλε στη μείωση της χοληστερίνης LDL σε συνδυασμό με τις στατίνες και τα υπολιπιδαιμικά φάρμακα.

Άτομα που δεν μπορούν να κάνουν αερόβιες ασκήσεις επίσης έχουν οφέλη όσον αφορά την υγεία της καρδιάς

Μετά την επανεξέταση των δοκιμών, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η γιόγκα μπορεί να παρέχει τα ίδια οφέλη με την άσκηση (πχ γρήγορο περπάτημα ή ποδηλασία) όσον αφορά τη μείωση των παραγόντων κινδύνου.

Οι συγγραφείς της έρευνας δηλώνουν τα εξής: «Τα ευρήματα αυτά είναι σημαντικά, διότι τα άτομα που δεν μπορούν ή προτιμούν να μην κάνουν αερόβιες ασκήσεις μπορεί να εξακολουθούν να έχουν παρόμοια οφέλη όσον αφορά τη μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου».

Τα στοιχεία δείχνουν ότι η γιόγκα έχει παρόμοια αποτελέσματα με την αερόβια άσκηση όσον αφορά τους παράγοντες κινδύνου. Ωστόσο, οι ερευνητές επισημαίνουν ότι αυτό θα μπορούσε ενδεχομένως να οφείλεται στην επίδραση της γιόγκα στη μείωση του στρες, γεγονός που οδηγεί σε θετικές επιπτώσεις στη νευροενδοκρινική κατάσταση καθώς και στη μεταβολική και καρδιο-πνευμονογαστρική λειτουργία.

Οι ερευνητές αναφέρουν: «Η ομοιότητα των αποτελεσμάτων της γιόγκα και της άσκησης στους παράγοντες κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου δείχνει ότι θα μπορούσαν να υπάρξουν συγκρίσιμοι μηχανισμοί λειτουργίας με κάποια πιθανά οφέλη που προκύπτουν από τη γιόγκα και την αερόβια άσκηση καθώς και μείωση του στρες λόγω της αερόβιας άσκησης».

Η καθηγήτρια Myriam Hunink, κύρια συγγραφέας της έρευνας από το Ιατρικό Κέντρο Erasmus της Ολλανδίας και τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ της Βοστόνης, εξηγεί:

«Παρά το γεγονός ότι οι αποδείξεις της ευεργετικής επίδρασης της γιόγκα στην καρδιαγγειακή υγεία αυξάνονται, η εξήγηση γι’ αυτό το φαινόμενο παραμένει αδιευκρίνιστη. Επίσης, αδιευκρίνιστη είναι η σχέση ποσοστού-απόκρισης καθώς και τα οφέλη της γιόγκα σε σύγκριση με την άσκηση ή τη φαρμακευτική αγωγή. Ωστόσο, τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η γιόγκα είναι δυνητικά πολύ ωφέλιμη και κατά την άποψή μου αξίζει να εφαρμοστεί ως πρακτική μείωσης του κινδύνου».

Οι συγγραφείς της έρευνας δηλώνουν ότι οι αποδείξεις υποστηρίζουν την δεκτικότητα της γιόγκα σε ασθενείς με προϋπάρχουσες καρδιαγγειακές παθήσεις, μικρή φυσική αντοχή, μεγάλη ηλικία ή με μυοσκελετικούς πόνους ή πόνους στις αρθρώσεις.

Οι ερευνητές συμπεραίνουν: «Η γιόγκα μπορεί να αποτελέσει ισχυρή θεραπεία αλλά και στρατηγική πρόληψης λόγω του χαμηλού κόστους, της έλλειψης ακριβού εξοπλισμού ή τεχνολογίας, της μεγαλύτερης βελτίωσης στην ποιότητα ζωής καθώς και της προσβασιμότητας από μεγαλύτερα τμήματα του πληθυσμού».

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Εμμηνόπαυση: Εναλλακτικοί τρόποι να νικήσετε το στρες χωρίς φάρμακα
Επιστήμονες εντόπισαν γονίδιο που προστατεύει τον εγκέφαλο από το Αλτσχάιμερ
Ήπαρ: Το πασίγνωστο φυτό που αποτρέπει την συσσώρευση λίπους
Εμμηναρχή: Γιατί η περίοδος των κοριτσιών ξεκινά νωρίτερα σε σχέση με προηγούμενες γενιές;

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση