,

5 συνηθισμένες ουσίες που προκαλούν αύξηση βάρους και κατάθλιψη

Άρθρο της συγγραφέως Vani Hary Ακούμε συνέχεια ότι αν καταναλώνουμε πάρα πολλές θερμίδες, θα πάρουμε βάρος. Υπάρχει όμως και κάτι περισσότερο από αυτό: δεν

Άρθρο της συγγραφέως Vani Hary

Ακούμε συνέχεια ότι αν καταναλώνουμε πάρα πολλές θερμίδες, θα πάρουμε βάρος. Υπάρχει όμως και κάτι περισσότερο από αυτό: δεν φταίνε μόνο οι θερμίδες, αλλά και οι χημικές ουσίες στο φαγητό μας που συμβάλλουν στην παχυσαρκία.

Advertisment

Μερικές από αυτές τις χημικές ουσίες – που ονομάζονται «παχυσαρκιογόνα» (obesogens) – αναγκάζουν το σώμα μας να αποθηκεύει λίπος ακόμα κι αν εμείς περιορίζουμε τη λήψη θερμίδων. Το αποτέλεσμα είναι πολύπλοκο: μερικές από αυτές τις χημικές ουσίες αυξάνουν τον αριθμό των λιποκυττάρων, άλλες εκτείνουν το μέγεθός τους, άλλες επηρεάζουν την όρεξη, τις λιγούρες, το αίσθημα πληρότητας και τον τρόπο που το σώμα καίει θερμίδες. Εκτός από τα παχυσαρκιογόνα, υπάρχουν και άλλα συνθετικά συστατικά στα τρόφιμα που έχει αποδειχτεί ότι συμβάλλουν στην αύξηση βάρους και μας κάνουν να νιώθουμε κατάθλιψη ακόμα και όταν νομίζουμε ότι τρώμε υγιεινά.

Για να σταματήσετε να αισθάνεστε έτσι, σας παρουσιάζουμε τις κορυφαίες 5 χημικές ουσίες που πρέπει να αποφεύγετε στα τρόφιμα.

1. Αυξητικές ορμόνες και αντιβιοτικά

Advertisment

Διάφορα φάρμακα, αυξητικές ορμόνες, στεροειδή και αντιβιοτικά χορηγούνται συνήθως στα ζώα που εκτρέφονται με συμβατικό τρόπο με σκοπό να τα παχύνουν με λιγότερη τροφή. Σε δείγματα κρέατος, έχουν βρεθεί υπολείμματα από αυτά τα φάρμακα και γι’ αυτό είναι πολύ πιθανό να τα τρώτε κι αυτά κάθε φορά που καταναλώνετε μια μπριζόλα. Αυτά τα φάρμακα πιστεύεται ότι συμβάλλουν στην επιδημία παχυσαρκίας και είναι κάτι που δεν ελέγχεται επαρκώς στις ΗΠΑ.

Πώς να τα αποφύγετε: Επιλέξτε μόνο κρέας από ζώα που πιστοποιημένα τρέφονται με χόρτο και βιολογικά γαλακτοκομικά προϊόντα (κατά προτίμηση ντόπια). Η διατροφή που περιέχει ορμόνες ανάπτυξης και αντιβιοτικά δεν επιτρέπεται στα ζώα που τρέφονται με βιολογικές τροφές. Ως πρόσθετο πλεονέκτημα, το συγκεκριμένο βόειο κρέας έχει αποδειχτεί ότι περιέχει περισσότερο συζευγμένο λινολεϊκό οξύ (CLA), το οποίο μπορεί πραγματικά να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος.

2. Τεχνητά & φυσικά αρώματα

Όλες οι χημικές ουσίες που κάνουν τα επεξεργασμένα τρόφιμα νόστιμα – το γλουταμινικό μονονάτριο (MSG), οι τεχνητές γεύσεις και τα φυσικά αρώματα – αποτελούν απλώς μια φτηνή αντικατάσταση των φυσικών συστατικών και μπορεί να σας αναγκάσουν να τρώτε περισσότερο απ’ ό,τι θα τρώγατε σε άλλη περίπτωση.

Με τον φαινομενικά αθώο όρο «φυσικές γεύσεις», οι εταιρείες μπορούν να προσθέσουν οτιδήποτε θέλουν στο φαγητό σας το οποίο γενικά θεωρείται ασφαλές, συμπεριλαμβανομένων των υποπροϊόντων γλουταμίνης όπως το MSG, που αποτελούν γνωστές εξωτοξίνες. Οι εξωτοξίνες σας κάνουν να θέλετε να φάτε περισσότερο.

Πώς να τα αποφύγετε: Μην καταναλώνετε επεξεργασμένα τρόφιμα, ιδιαίτερα όσα περιέχουν τεχνητά αρώματα, φυσικές γεύσεις, όξινο γλουταμινικό νάτριο ή άλλα πρόσθετα, όπως εκχύλισμα μαγιάς που έχει υποστεί αυτόλυση και υδρολυμένες πρωτεΐνες.

3. Τεχνητές γλυκαντικές ουσίες

Μήπως σκέφτεστε να αδυνατίσετε πίνοντας αναψυκτικά διαίτης; Σκεφτείτε το ξανά. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι τεχνητές γλυκαντικές ουσίες, όπως αυτές που υπάρχουν στην κόκα κόλα, μπορούν να επηρεάσουν τα βακτήρια του εντέρου οδηγώντας σε μεγαλύτερη αύξηση του σωματικού βάρους. Σαν να μην ήταν αυτό αρκετό, η τεχνητή γλυκαντική ουσία ασπαρτάμη πιστεύεται ότι ευθύνεται για τις εναλλαγές της διάθεσης και την εμφάνιση κατάθλιψης.

Πώς να τις αποφύγετε: Μην τρώτε κανένα τρόφιμο που περιέχει τεχνητά γλυκαντικά (σουκραλόζη, ασπαρτάμη, ακεσουλφαμικό κάλιο, σακχαρίνη) στα συστατικά του. Περιορίστε γενικώς την πρόσληψη ζάχαρης, αλλά επιλέξτε ανεπεξέργαστες γλυκαντικές ουσίες, όπως ζάχαρη κοκοφοίνικα, σιρόπι σφενδάμου, ακατέργαστο μέλι και αποξηραμένα φρούτα όπως οι χουρμάδες.

4. Φυτοφάρμακα

Από τα συνηθισμένα φυτοφάρμακα στα οποία εκτίθενται τακτικά οι Αμερικανοί, η πλειοψηφία είναι «ενδοκρινικοί διαταράκτες», γεγονός που τα καθιστά παχυσαρκιογόνα. Ακόμη και σε μικρές ποσότητες, οι ενδοκρινικοί διαταράκτες έχουν την ικανότητα να διασπούν τις ορμόνες που ελέγχουν το βάρος (κατεχολαμίνες) και να αντιδρούν με το φυσικό σύστημα ορμονών που ρυθμίζουν τον μεταβολισμό οδηγώντας έτσι σε αύξηση του σωματικού βάρους.

Πώς να τα αποφύγετε: Ελαχιστοποιήστε την έκθεσή σας στα φυτοφάρμακα επιλέγοντας πιστοποιημένα βιολογικά προϊόντα. (Τα συνθετικά φυτοφάρμακα απαγορεύονται στη βιολογική γεωργία). Αν δεν μπορέσετε να βρείτε βιολογικά, επιλέξτε φρέσκα προϊόντα που θα βρείτε στη λίστα «Clean 15» της Περιβαλλοντικής Ομάδας Εργασίας, όπου είναι συγκεντρωμένα τα προϊόντα με ελάχιστα κατάλοιπα φυτοφαρμάκων.

5. Πλαστικά

Είτε πρόκειται για ένα μπουκάλι με dressing σαλάτας είτε για ένα δοχείο με υπολείμματα φαγητού, οι περισσότεροι άνθρωποι εκτίθενται στο πλαστικό σε καθημερινή βάση. Πολλά από αυτά τα πλαστικά περιέχουν ουσίες όπως οι φθαλικές ενώσεις ή η δισφαινόλη Α (BPA), οι οποίες αποτελούν γνωστούς ενδοκρινικούς διαταράκτες και συνδέονται με την αυξημένη αποθήκευση λίπους. Αυτές οι χημικές ουσίες έχουν την ικανότητα να διαρρέουν στα τρόφιμα και έχουν εισχωρήσει στον ανθρώπινο οργανισμό τόσο πολύ που ανιχνεύονται στο 93% των δειγμάτων ούρων που έχουν ελεγχθεί στην Αμερική.

Πώς να τα αποφύγετε: Επιλέξτε σωστά μπουκάλια νερού, δοχεία αποθήκευσης, καλαμάκια και σκεύη φαγητού και χρησιμοποιήστε όσα κατασκευάζονται από γυαλί ή ανοξείδωτο χάλυβα αντί για πλαστικό. Τα γυάλινα βάζα αποτελούν μια εύκολη επιλογή για την αποθήκευση τροφίμων.

Η Vani Hari είναι μια πρωτοπόρα ακτιβίστρια σε θέματα διατροφής που ζει στη Βόρεια Καρολίνα καθώς και συγγραφέας του βιβλίου «The Food Babe Way». Το βιβλίο περιέχει τις 21 βασικές συνήθειες με τις οποίες η ίδια ανέλαβε τον έλεγχο της υγείας της.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πόσο αυξάνεται ο κίνδυνος για καρδιακά προβλήματα λόγω κατάθλιψης;
Διπολική διαταραχή: Οι φάσεις του εναλλασσόμενου συναισθήματος | Από τη μανία στην κατάθλιψη
Embodied Relational Ways of Working with Psychosomatic Symptoms & Dis-ease in Psychotherapy
Η ψυχική υγεία δεν είναι το αντίθετο της ψυχικής ασθένειας...

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση