,

8 μυστικά από την επιστήμη για να διαρκέσει ένας γάμος

Όσο ερωτευμένος κι αν είναι κανείς με τον άνθρωπο που παντρεύεται, είναι τρομερά δύσκολο να διατηρηθεί ένας γάμος αναλλοίωτος για χρόνια. Και παρόλο που

Όσο ερωτευμένος κι αν είναι κανείς με τον άνθρωπο που παντρεύεται, είναι τρομερά δύσκολο να διατηρηθεί ένας γάμος αναλλοίωτος για χρόνια. Και παρόλο που όλοι έχουμε ακούσει κατά καιρούς ότι αυτό που πραγματικά χρειάζεται ένα ζευγάρι, για να μείνει η φλόγα αναμμένη, είναι το σεξ, η εμπιστοσύνη και η κατανόηση, η επιστήμη έχει καταλήξει σε κάποια άλλα συμπεράσματα αναφορικά με το τι δίνει διάρκεια σε έναν γάμο που… θα σας εκπλήξουν!

Έτσι, περισσότερες ελπίδες για διάρκεια και ευημερία έχει ένας γάμος που:

Advertisment

Το μυστήριο δεν κόστισε πολλά

Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου Emory, ζευγάρια που δεν ξόδεψαν πολλά για το μυστήριο και το τραπέζι του γάμου τους, έχουν περισσότερες πιθανότητες να παραμείνουν μαζί μέχρι τα βαθιά γεράματα. Για την ακρίβεια, βάσει αυτών που συμμετείχαν στην έρευνα, όσων ο γάμος κόστισε περισσότερα από 20.000 ευρώ, εμφάνισαν 3,5 φορές υψηλότερα ποσοστά διαζυγίων από αυτούς που ο γάμος κόστισε από 5.000 έως 10.000 ευρώ.

Το ζευγάρι γνωρίστηκε online…

Advertisment

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Proceedings of the National Academy of Sciences, ζευγάρια που γνωρίστηκαν online (π.χ. μέσω κάποιου social network) έχουν χαμηλότερα ποσοστά διαζυγίων, ενώ εμφανίζουν υψηλότερα ποσοστά συζυγικής ευτυχίας.

…Αλλά δεν «ζει» όλη μέρα στο Facebook

Έρευνα που πραγματοποίησε φέτος το Πανεπιστήμιο της Βοστόνης, έδειξε ότι η υπερβολική χρήση του Facebook και άλλων αντίστοιχων social networks συνδέεται με δυσαρέσκεια στον γάμο και αυξημένα ποσοστά διαζυγίων. Οι επιστήμονες βρήκαν, επίσης, ότι από τους εθισμένους στα social media χρήστες, το 32% έχει σκεφτεί να εγκαταλείψει το έτερον ήμισυ, συγκριτικά με το 16% των ατόμων που δεν ασχολείται με τα social media.

Το ζευγάρι βλέπει ταινίες μαζί

Σύμφωνα με άλλη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Consulting and Clinical Psychology, τα ζευγάρια που τακτικά παρακολουθούν ταινίες μαζί δύσκολα χωρίζουν. Όταν, για τις ανάγκες της μελέτης, οι επιστήμονες ζήτησαν από ζευγάρια να δουν μια ταινία μαζί και να συζητήσουν έπειτα επί 30 λεπτά για τις ερωτικές σχέσεις των πρωταγωνιστών, τα ποσοστά διαζυγίων τους μειώθηκαν κατά το ήμισυ. Αυτό συμβαίνει γιατί τέτοιες συζητήσεις για τις σχέσεις των ανθρώπων σε μία ταινία λειτουργούν ως ένα ασφαλές περιβάλλον, μέσα στο οποίο το ζευγάρι μπορεί να σκεφτεί και να κρίνει και την δική του σχέση.

Οι σύντροφοι ανταποκρίνονται ο ένας στα τυχαία σχόλια του άλλου

Ο ψυχολόγος και σύμβουλος γάμου John Gottman λέει ότι όταν ο σύντροφός σας σάς διακόπτει -π.χ. όταν διαβάζετε κάτι, για να σας δείξει κάτι άσχετο π.χ. στο ίντερνετ- την στιγμή εκείνη δεν προσπαθεί απλά να σας διασκεδάσει, αλλά ζητά και το ενδιαφέρον σας. Αν του απαντάτε διαρκώς «όχι τώρα, έχει δουλειά», βλάπτετε την σχέση σας.
Έχοντας μελετήσει αυτού του τύπου την αλληλεπίδραση ανάμεσα σε νιόπαντρα ζευγάρια, και έχοντας ακολουθήσει τα ζευγάρια αυτά για τα επόμενα 6 χρόνια, ο Gottman βρήκε ότι τα ζευγάρια που παρέμειναν μαζί είναι αυτά που είχαν δώσει σημασία στον σύντροφό τους στις μικρές αυτές στιγμές «ενόχλησης». Αντίθετα, τα ζευγάρια που χώρισαν ήταν αυτά που σπάνια ανταποκρίνονταν στην έκκληση προσοχής του άλλου.

Τα ζευγάρια που χρησιμοποιούν τη λέξη «εμείς» ακόμα και στις διαφωνίες τους

Το «σ’αγαπώ» είναι καλό, όμως το «μας αγαπώ» είναι ακόμα καλύτερο. Μελέτη που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο Berkeley, της Καλιφόρνια, έδειξε ότι τα ζευγάρια που χρησιμοποιούν τη λέξη «εμείς» κατά την διάρκεια ενός καβγά μπορούν πιο εύκολα να λύνουν τις διαφωνίες τους και στρεσάρονται λιγότερο από αυτές, συγκριτικά με ζευγάρια που χρησιμοποιούν τις λέξεις «εγώ» και «εσύ». Η μελέτη βρήκε, επίσης, το αντίστροφο, δηλαδή ότι η χρήση προσωπικών αντωνυμιών οδηγεί σε δυστυχισμένους γάμους.

Οι σύντροφοι βάζουν σε βάθρο ο ένας τον άλλον

Θαυμάζετε τον άνδρα σας και θεωρείτε ότι είναι ικανός να πετύχει τα πάντα; Συνεχίστε να σκέφτεστε έτσι, για την υπόλοιπη ζωή σας. Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου του Buffalo, το να έχετε ψηλά στα μάτια σας τον άνδρα σας, μπορεί να είναι τελικά και το μοναδικό μυστικό της γαμήλιας ευτυχίας. Για τις ανάγκες της μελέτης ζητήθηκε από 222 ζευγάρια να βαθμολογήσουν τον σύντροφό τους και τον εαυτό τους βάσει διαφόρων χαρακτηριστικών, ανά τακτές χρονικές στιγμές σε διάστημα δύο χρόνων. Όσοι συστηματικά εκθείαζαν τα χαρακτηριστικά των συντρόφων τους ήταν και εκείνοι που είχαν τους πιο ευτυχισμένους γάμους.

Οι σύντροφοι κάνουν πράγματα που ευχαριστούν και τους δύο

Μπορεί να πιστεύετε ότι το σημαντικότερο για ένα ζευγάρι είναι να περνά από κοινού τον ελεύθερό του χρόνο. Ωστόσο, στοιχεία που δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Marriage and Family δείχνουν ότι το να μοιράζεται το ζευγάρι δραστηριότητες που ευχαριστούν μόνο τον έναν, μειώνει σημαντικά τη γαμήλια ευτυχία. Αντίθετα, όταν το ζευγάρι συμμετέχει σε δραστηριότητες που ευχαριστούν και τους δύο, τονώνεται σημαντικά η ευμάρεια του γάμου. Οι επιστήμονες κατέληξαν στο ότι είναι λιγότερο σημαντικό απλά το να μοιράζεστε εσείς και ο σύντροφός σας τις ίδιες δραστηριότητες, από το να συμμετέχετε και οι δύο σε χόμπι που πραγματικά σας ευχαριστούν, ακόμα κι αν τις στιγμές εκείνες δεν είστε μαζί.

Πηγή: Huffingtonpost Απόδοση: mama365.gr

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Η θαυματουργή δύναμη του υποσυνείδητου
Ξεπερνώντας την περιοριστική πεποίθηση του "δεν είμαι δημιουργικός/ή"
Υπάρχει μια πλευρά της προσωπικότητάς μας που παραμένει ξένη για εμάς, ενώ οι άλλοι μπορούν να τη δουν
Μαθαίνοντας να επιθυμούμε τα πράγματα όπως συμβαίνουν

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση