Πολλά έχουν γραφεί και ειπωθεί για τις σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων. Γιατί μαλώνουμε; Γιατί δεν μπορούν να συνεννοηθούμε; Γιατί πληγωνόμαστε; γιατί παρεξηγούμαστε; Γιατί δημιουργείται έχθρα, μνησικακία ή ενοχές;
Όλοι μας κινούμαστε και επηρεαζόμαστε από αυτές. Μας δημιουργούν έντονα συναισθήματα και συμπεριφορές που μερικές φορές δεν μπορούμε να κατανοήσουμε ούτε εμείς οι ίδιοι. Πολλοί έχουν αποφανθεί για τα συστατικά μιας αρμονικής και μακροχρόνιας σχέσης. Έννοιες όπως αγάπη, έρωτας, φιλία, κατανόηση, εμπιστοσύνη κ.α. αναλύθηκαν και στιγμάτισαν τον ορισμό της εκάστοτε σχέσης. Βέβαια κάθε σχέση είναι διαφορετική λόγω του είδους της και επιβάλλεται η καλλιέργεια αναλόγων συστατικών. Π.χ. οικογενειακές, φιλικές, κοινωνικές, εργασιακές, ερωτικές κ.ο.κ. Το σταθερό και κοινό συστατικό που χρειάζεται για να υπάρχει μια στερεά βάση σε όλες τις σχέσεις είναι η ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ.
Advertisment
Η επικοινωνία έχει 2 μέρη. Επικοινωνία με τον εαυτό μου και επικοινωνία με τους άλλους. Οι περισσότεροι παραβλέπουν δυστυχώς , τη σχέση και την επικοινωνία που έχουν με τον εαυτό τους, επικεντρώνοντας έτσι στις σχέσεις τους με τους άλλους. Όταν συμβαίνει αυτό, δημιουργεί μια συναισθηματική αστάθεια σε σχέση με τους άλλους, που οφείλεται στη μη συνειδητοποιημένη επικοινωνία και σχέση με τον εαυτό τους. Όποια μορφής επικοινωνία έχουν με τον εαυτό τους , τόσο ανάλογη είναι και η επικοινωνία με τους άλλους. Όπως θέλω να μου φέρονται οι άλλοι, έτσι χρειάζεται να φέρομαι και στον εαυτό μου.
ΟΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΠΟΥ ΟΔΗΓΟΥΝ ΣΤΗ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΜΙΑ ΑΡΜΟΝΙΚΗΣ ΣΧΕΣΗΣ ΜΕ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΜΟΥ
-Ακούω και καλύπτω τις ανάγκες μου;
Advertisment
-Νοιάζομαι και φροντίζω τον εαυτό μου σε σωματικό και συναισθηματικό επίπεδο;
-Τηρώ με συνέπεια τις υποσχέσεις που δίνω στον εαυτό μου;
-Είμαι συνειδητός για τις προθέσεις μου όταν εκφράζομαι ή δρω ;
-Αυτά που σκέφτομαι, λέω και αισθάνομαι ταιριάζουν με τις πράξεις μου;
-Επεξεργάζομαι με ενσυναίσθηση και λογική τις αντιλήψεις μου ή οτιδήποτε μου συμβαίνει;
-Σε κάθε πρόβλημα ή δυσκολία αναζητώ το μερίδιο της ευθύνης μου;
-Αναζητώ με κάθε ευκαιρία να γνωρίσω τα χαρακτηριστικά μου, τις αντιδράσεις μου και τα όρια μου;
-Είμαι σε επαφή με τις σκέψεις και τα συναισθήματα μου;
-Με ρωτάω όταν ζητώ μια απάντηση, μια λύση για οτιδήποτε με απασχολεί;
-Με αποδέχομαι για τις αντιλήψεις μου;
ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΙΤΙΕΣ ΕΛΛΕΙΨΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
-ΕΛΛΕΙΨΗ ΜΟΡΦΩΣΗΣ. Δεν έχουμε μάθει πώς να επικοινωνούμε με τους άλλους και με τον εαυτό μας . Δεν γνωρίζουμε πως είναι η ιδανική επικοινωνία και η αρμονική σχέση.
-ΠΡΟΤΥΠΑ – ΚΑΚΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ. Μιμούμαστε από παιδιά την επικοινωνία, βλέποντας τους γονείς μας και άλλους σημαντικούς ανθρώπους για εμάς. Μοιραία επηρεαζόμαστε από τους άλλους και το υιοθετούμε ως ‘σωστό’.
-ΔΕΝ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ. Για οτιδήποτε μας συμβαίνει ρίχνουμε το φταίξιμο στους άλλους. Υπάρχει άγνοια από πλευρά μας πως ότι αισθανόμαστε είναι μια δική μας , συνήθως , ασυνείδητη επιλογή.
-ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΑΠΌ ΤΟΝ ΑΛΛΟΝ ΝΑ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΕΙ ΤΙΣ ΔΙΚΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΓΚΕΣ Κ ΠΡΟΣΔΟΚΙΕΣ.
Έχουμε συνηθίσει από παιδιά να ικανοποιούν οι άλλοι τις ανάγκες μας με ευκολία. Έτσι όταν είμαστε ενήλικες έχουμε την τάση , χωρίς να το ζητάμε από τον άλλον θεωρώντας το αυτονόητο, να αφουγκράζεται τις ανάγκες μας.
-Ο ΦΟΒΟΣ ΤΟΥ ΤΙ ΣΚΕΦΤΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ. Έλεγχος και πίεση στον άλλον ώστε να υπάρχει μια καλή εικόνα στα μάτια της κοινωνίας. Είναι τα ονομαζόμενα ‘κοινωνικά πρέπει’ συμπεριφοράς , ηθικής, εμφάνισης και παραδοσιακών αντιλήψεων , που όταν είναι διαφορετικά μεταξύ 2 ανθρώπων δημιουργεί προστριβές.
-ΕΛΛΕΙΨΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ. Ένα άτομο χωρίς ενέργεια γίνεται εγωκεντρικό, επειδή χρειάζεται να πάρει… Όταν μας απασχολούν έντονα καταστάσεις μας απορροφούν ενέργεια. Για να μπορέσουμε να ισορροπήσουμε χρειάζεται να παίξουμε κάποιους ρόλους έντασης με άλλους ανθρώπους ώστε να ανταπεξερχόμαστε ενεργειακά.
-ΚΟΥΒΑΛΑΜΕ ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΜΕΣΑ ΜΑΣ. Συγκρίνουμε προηγούμενες εμπειρίες και βγάζουμε συμπεράσματα σύμφωνα μ αυτές. Βλέπουμε εικόνα κ όχι πραγματικό άνθρωπο.
-ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ. Όταν οι ανάγκες μας, οι αξίες μας, οι επιθυμίες μας, οι πεποιθήσεις μας, συγκρούονται μέσα μας είτε είναι διαφορετικές από τους γύρω μου…
Σαν συμπέρασμα λοιπόν, αναδεικνύεται η σπουδαιότητα της σχέσης που χτίζουμε με τον εαυτό μας ως θεμέλιο για αρμονικές σχέσεις με τους άλλους. Κάθε κρίση που διανύουμε με τους άλλους, απλά είναι μια ευκαιρία να γνωρίσουμε καλύτερα τον εαυτό μας, τις συμπεριφορές μας, αντιδράσεις μας και πεποιθήσεις μας που επηρεάζουν περιοριστικά τις σχέσεις μας.
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ
-Διατύπωσε τη θέση σου όσο πιο ξεκάθαρα μπορείς.
-Να είσαι ευγενικός και σταθερός.
-Μην περιμένεις από τον άλλον να συμφωνήσει μαζί σου.
-Να είσαι διατεθειμένος να ακούσεις την άποψή του.
-Μην επιτίθεσαι και μην επικρίνεις τον άλλον.
-Διατήρησε την αυτοκυριαρχία σου.
-Όσα νιώθεις για το πρόβλημα είναι δική σου ευθύνη.
-Ο άλλος είναι εξίσου υπεύθυνος για τα δικά του συναισθήματα.
-Άκου τον άλλον και δείξε ότι καταλαβαίνεις πως αισθάνεται.
-Μην τον κατηγορείς επειδή δεν συμφωνεί μαζί σου.
-Μην κατηγορείς τον εαυτό σου.
-Θυμήσου, για να καταλήξεις σε έναν λειτουργικό συμβιβασμό, δεν χρειάζεται να συμφωνείς με τον άλλον.
Χρήστος Αραμπατζής
Εισηγητής βιωματικών σεμιναρίων προσωπικής ανάπτυξης
Πτυχιούχος προσωποκεντρικής και Focusing βιωματικής ψυχοθεραπείας
Υπνοθεραπευτής N.G.H. USA