,

Πώς να ζήσεις με πάθος ανεξαρτήτως ηλικίας (Βίντεο)

Η συγγραφέας Ιζαμπέλ Αλιέντε είναι 71. Ναι, έχει λίγες ρυτίδες, αλλά έχει επίσης απίστευτη άποψη. Σε αυτήν την ειλικρινή ομιλία, που απευθύνεται σε θεατές

Η συγγραφέας Ιζαμπέλ Αλιέντε είναι 71. Ναι, έχει λίγες ρυτίδες, αλλά έχει επίσης απίστευτη άποψη. Σε αυτήν την ειλικρινή ομιλία, που απευθύνεται σε θεατές όλων των ηλικιών, μιλάει για τους φόβους της καθώς μεγαλώνει και μοιράζεται το πώς σχεδιάζει να συνεχίσει να ζει παθιασμένα.

Advertisment

Διαβάστε ολόκληρη την ομιλία παρακάτω

Γεια σας, παιδιά.
0:13
(Γέλια)
0:15
Είμαι 71.
0:17
(Χειροκρότημα) Ο σύζυγός μου είναι 76. Οι γονείς μου κοντεύουν τα 100, και η Ολίβια, το σκυλί, είναι 16. Ας μιλήσουμε λοιπόν για τα γηρατειά.
0:31
Αφήστε με να σας πω πώς νιώθω όταν βλέπω τις ρυτίδες μου στον καθρέφτη και συνειδητοποιώ ότι κάποια μέρη του σώματός μου έχουν πέσει και δεν μπορώ να τα βρω εκεί κάτω. (Γέλια)
0:41
Η Μαίρη Όλιβερ λέει σε ένα από τα ποιήματά της, «Πες μου, τι είναι αυτό που σχεδιάζεις να κάνεις με τη μοναδική άγρια και πολύτιμη ζωή σου;» Εγώ, σκοπεύω να ζήσω παθιασμένα.
0:56
Πότε αρχίζουμε να γερνάμε; Η κοινωνία αποφασίζει πότε είμαστε ηλικιωμένοι, συνήθως γύρω στα 65, όταν παίρνουμε την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, αλλά αληθινά αρχίζουμε να γερνάμε όταν γεννιόμαστε. Γερνάμε κι αυτήν ακριβώς τη στιγμή και όλοι το βιώνουμε διαφορετικά. Όλοι νοιώθουμε νεώτεροι από την πραγματική μας ηλικία, επειδή το πνεύμα δεν γερνάει ποτέ. Εγώ είμαι ακόμη 17. Η Σοφία Λώρεν. Κοιτάξτε την. Λέει ότι όλα όσα βλέπετε τα χρωστάει στο σπαγγέτι. Το δοκίμασα και πήρα 4,5 κιλά στα λάθος σημεία. Αλλά η στάση, τα γηρατειά είναι επίσης στάση και υγεία. Αλλά ο πραγματικός μου μέντορας σε αυτό το ταξίδι των γηρατειών είναι η Όλγα Μάρεϊ. Αυτό το κορίτσι από την Καλιφόρνια στα 60 άρχισε να εργάζεται στο Νεπάλ για να σώσει νεαρά κορίτσια από την οικογενειακή δουλεία. Στα 88, έχει σώσει 12.000 κορίτσια και έχει αλλάξει την κουλτούρα στην χώρα. (Χειροκρότημα) Τώρα, είναι παράνομο για τους πατεράδες να πουλάνε τις κόρες τους για δούλες. Έχει επίσης ιδρύσει ορφανοτροφεία και διατροφικές κλινικές. Είναι πάντα ευτυχισμένη και αιωνίως νέα.
2:18
Τι έχω χάσει τις τελευταίες δεκαετίες; Ανθρώπους, φυσικά, τόπους και την ανεξάντλητη ενέργεια της νιότης μου και αρχίζω να χάνω ανεξαρτησία, κι αυτό με τρομάζει. Ο Ραμ Ντας λέει ότι η εξάρτηση πληγώνει, αλλά αν την αποδεχτείς, υπάρχουν λιγότερα βάσανα. Μετά από ένα πολύ άσχημο εγκεφαλικό, η αγέραστη ψυχή του παρακολουθεί τις αλλαγές στο σώμα με τρυφερότητα και είναι ευγνώμων προς τους ανθρώπους που τον βοηθούν.
2:52
Τι έχω κερδίσει; Ελευθερία: Δεν χρειάζεται να αποδείξω τίποτε πια. Δεν είμαι κολλημένη στην ιδέα του ποια ήμουν, ποια θέλω να γίνω, ή τι περιμένουν οι άλλοι να είμαι. Δεν χρειάζεται να ευχαριστώ τους άνδρες πια, μόνο τα ζώα. Συνεχίζω να λέω στο υπερεγώ μου να υποχωρήσει και να με αφήσει να απολαύσω αυτό που έχω ακόμη. Το σώμα μου μπορεί να καταρρέει, αλλά το μυαλό μου όχι, ακόμη. Αγαπώ το μυαλό μου. Νοιώθω πιο ανάλαφρη. Δεν κουβαλάω κακίες, φιλοδοξία, ματαιοδοξία, κανένα από τα θανάσιμα αμαρτήματα που ούτε καν αξίζουν τον κόπο. Είναι υπέροχο να αφήνεσαι. Θα έπρεπε να είχα αρχίσει νωρίτερα. Κι επίσης νοιώθω πιο απαλή επειδή δεν φοβάμαι να είμαι ευάλωτη. Δεν το βλέπω ως αδυναμία πια. Και κέρδισα πνευματικότητα. Έχω αντιληφθεί ότι πριν, ο θάνατος βρισκόταν στη γειτονιά. Τώρα, βρίσκεται στη διπλανή πόρτα, ή στο σπίτι μου. Προσπαθώ να ζω προσεκτικά και να να είμαι παρούσα στην κάθε στιγμή. Παρεμπιπτόντως, ο Δαλάι Λάμα είναι κάποιος που έχει γεράσει όμορφα, αλλά ποιος θέλει να είναι χορτοφάγος και άγαμος; (Γέλια)
4:23
Ο διαλογισμός βοηθάει.
4:26
(Βίντεο) Παιδί: Ομμμ. Ομμμ, Ομμμ.
4:30
Ιζαμπέλ Αλιέντε: Ομμμ, Ομμμ. Να το. Και είναι καλά να αρχίσεις νωρίς.
4:34
Ξέρετε, για ένα ματαιόδοξο θηλυκό όπως εγώ, είναι πολύ σκληρό να γερνάς σε αυτόν τον πολιτισμό. Μέσα μου, νοιώθω καλά, νοιώθω γοητευτική, σαγηνευτική, ελκυστική. Κανένας άλλος δεν το βλέπει αυτό. (Γέλια) Είμαι αόρατη. Θέλω να είμαι το κέντρο της προσοχής. Μισώ να είμαι αόρατη. (Γέλια) (Χειροκρότημα)
4:57
Αυτή είναι η Γκρέις Ντάμαν. Βρίσκεται σε αναπηρική πολυθρόνα εδώ και έξι χρόνια μετά από ένα τρομερό αυτοκινητιστικό ατύχημα. Λέει ότι δεν υπάρχει τίποτε πιο αισθησιακό από ένα ζεστό ντους, όπου κάθε σταγόνα νερό είναι ευλογία για τις αισθήσεις. Δεν βλέπει τον εαυτό της ως ανάπηρο. Στο μυαλό της ακόμη κάνει σέρφινγκ στον ωκεανό. Η Έθελ Σάιντερμαν, μια μαχητική, αγαπημένη ακτιβίστρια στον τόπο όπου ζω στην Καλιφόρνια. Φοράει κόκκινα λουστρίνια και το μάντρα της είναι ότι ένα φουλάρι είναι καλό αλλά τα δύο είναι καλύτερα. Είναι χήρα εδώ και εννέα χρόνια, αλλά δεν ψάχνει για άλλον σύντροφο. Λέει ότι υπάρχει μόνο ένας περιορισμένος αριθμός τρόπων που μπορείς να το κάνεις -βέβαια, το λέει με έναν άλλο τρόπο – και τους έχει δοκιμάσει όλους. (Γέλια) Εγώ, αντιθέτως, ακόμη έχω ερωτικές φαντασιώσεις με τον Αντόνιο Μπαντέρας (Γέλια) και ο καημένος ο σύζυγός μου πρέπει να το ανέχεται.
6:04
Επομένως, πώς μπορώ να παραμείνω παθιασμένη; Δεν μπορώ να επιβάλλω στον εαυτό μου τη θέληση να είναι παθιασμένος στα 71. Προπονούμαι εδώ και καιρό, κι όταν νοιώθω χωρίς ζωντάνια και βαριεστημένη, προσποιούμαι. Στάση, στάση. Πώς προπονούμαι; Προπονούμαι λέγοντας ναι σε οτιδήποτε έρθει στον δρόμο μου: δράμα, κωμωδία, τραγωδία, αγάπη, θάνατος, απώλειες. Ναι στη ζωή. Και προπονούμαι προσπαθώντας να είμαι πάντα ερωτευμένη. Δεν πιάνει πάντα, αλλά δεν μπορείτε να με κατηγορήσετε που το προσπαθώ.
6:39
Μια τελευταία επισήμανση, η συνταξιοδότηση στα Ισπανικά είναι jubilación. Αγαλλίαση. Γιορτή. Έχουμε καταβάλλει τις οφειλές μας. Έχουμε συνεισφέρει στην κοινωνία. Τώρα είναι η δική μας ώρα, και είναι θαυμάσια ώρα. Εκτός κι αν είσαι άρρωστος ή πολύ φτωχός, έχεις επιλογές. Έχω επιλέξει να παραμείνω παθιασμένη, αφοσιωμένη με μια ανοιχτή καρδιά. Δουλεύω πάνω σε αυτό κάθε μέρα. Θέλετε να έρθετε μαζί μου;
7:11
Σας ευχαριστώ.
7:13
(Χειροκρότημα)
7:18
Τζουν Κοέν: Λοιπόν, Ιζαμπέλ – ΙΑ: Σε ευχαριστώ.
7:22
ΤΚ: Πρώτα απ’ όλα, ποτέ δεν μου αρέσει να θεωρώ ότι μιλώ εκ μέρους της κοινότητας TED, αλλά θα ήθελα να σου πω ότι έχω ένα προαίσθημα ότι όλοι συμφωνούμε πως είσαι ακόμη γοητευτική, σαγηνευτική κι αισθησιακή. Ναι;
7:34
ΙΑ: Σ’ ευχαριστώ. (Χειροκρότημα)
7:36
ΤΚ: Χωρίς πολλή προσπάθεια. ΙΑ: Όχι, είναι μακιγιάζ.
7:39
ΤΚ: Θα ήταν άβολο αν σε ρωτούσα συμπληρωματικά για τις ερωτικές σου φαντασιώσεις;
7:43
ΙΑ: Μα φυσικά. Σχετικά με τι;
7:44
(Γέλια)
7:45
ΤΚ: Για τις ερωτικές σου φαντασιώσεις. ΙΑ: Με τον Αντόνιο Μπαντέρας.
7:48
ΤΚ: Αναρωτιόμουν αν έχεις κάτι περισσότερο να μοιραστείς.
7:51
ΙΑ: Λοιπόν, μία από αυτές είναι ότι – (Γέλια) Μία από αυτές είναι ότι βάζω έναν γυμνό Αντόνιο Μπαντέρας πάνω σε μια Μεξικανική τορτίγια, τον αλείφω με γουακαμόλε και σάλτσα, τον τυλίγω, και τον τρώω. (Γέλια)
8:09
Σας ευχαριστώ.
8:10
(Χειροκρότημα)

Advertisment

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

«Εάν θέλεις να σε σεβαστούν οι άλλοι, είναι καλύτερο να σέβεσαι τον εαυτό σου» | Ντοστογιέφσκι
Πώς να λες όχι: Ένας αρχαίος οδηγός στην κυνική φιλοσοφία
Τι είναι τα 12 βήματα των Ανώνυμων Αλκοολικών (και πώς μπορούν να εφαρμοστούν στην καθημερινή ζωή)
Γιατί ζηλεύουμε και πώς μπορούμε να απαλλαγούμε από τη ζήλεια;

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση