Πώς θα καλλιεργήσετε τη δική σας λεμονιά

Για να καλλιεργήσετε τη δική σας λεμονιά, θα πρέπει να ακολουθήσετε τα εξής βήματα: • Βρείτε ένα βιολογικό λεμόνι, αφού τα μη βιολογικά λεμόνια

Για να καλλιεργήσετε τη δική σας λεμονιά, θα πρέπει να ακολουθήσετε τα εξής βήματα:

• Βρείτε ένα βιολογικό λεμόνι, αφού τα μη βιολογικά λεμόνια συχνά περιέχουν σπόρους που δεν βλασταίνουν.

Advertisment

• Προμηθευτείτε εύφορο χώμα, το οποίο θα περιέχει κατά προτίμηση τύρφη, περλίτη και φυσικά λιπάσματα.

• Προμηθευτείτε ένα δοχείο φύτευσης πλάτους και βάθους 15 εκατοστών.

• Προμηθευτείτε ένα γλαστράκι με το φυντάνι του με πλάτος περίπου 60 εκατοστά και βάθος 30 εκατοστά.

Advertisment

• Βρείτε ένα ηλιόλουστο μέρος στο εσωτερικό του σπιτιού και, ενδεχομένως, μια λάμπα ανάπτυξης φυτών.

Ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα για την καλλιέργεια της λεμονιάς:

1. Βρέξτε το χώμα έτσι ώστε να είναι υγρό αλλά όχι μουλιασμένο.

2. Γεμίστε το μικρότερο δοχείο με χώμα αφήνοντας 2,5 εκατοστά κάτω από το χείλος του.

3. Κόψτε το λεμόνι σας και βγάλτε έναν σπόρο. Αφαιρέστε τον πολτό από την επιφάνειά του. Ένας καλός τρόπος για να το κάνετε αυτό είναι απλώς να τον πιπιλίσετε μέχρι να καθαρίσει.

4. Μην καθυστερήσετε να τον φυτέψετε. Ο σπόρος πρέπει να είναι υγρός όταν φυτευτεί στο χώμα. Φυτέψτε τον σπόρο σε βάθος περίπου 1,5 εκατοστό στη μέση της γλάστρας.

5. Ψεκάστε ελαφρά με νερό το χώμα που βρίσκεται ακριβώς πάνω από τον σπόρο με ένα μπουκάλι ψεκασμού.

6. Σκεπάστε τη γλάστρα με ένα διαφανές πλαστικό περιτύλιγμα σφραγίζοντας τις άκρες της με ένα λάστιχο και ανοίξτε μικρές τρύπες στην κορυφή του με ένα μολύβι.

7. Τοποθετήστε τη γλάστρα σε ένα ζεστό και ηλιόλουστο μέρος.

8. Ψεκάζετε με περισσότερο νερό κατά καιρούς και μην αφήσετε το χώμα να στεγνώσει. Μην αφήσετε όμως το νερό να λιμνάσει, απλώς φροντίστε να διατηρείτε το χώμα κάπως υγρό.

9. Μετά από περίπου 2 εβδομάδες, όταν αρχίσει να βλασταίνει, αφαιρέστε το πλαστικό κάλυμμα. Αν χρειάζεστε επιπλέον φως για το φυτό σας, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια λάμπα ανάπτυξης φυτών προκειμένου να συμπληρώσετε το φως του ήλιου.

10. Φροντίστε το νεαρό φυτό διατηρώντας το έδαφος υγρό. Βεβαιωθείτε ότι εκτίθεται στο φως για τουλάχιστον 8 ώρες την ημέρα και βάλτε του μέτριες δόσεις βιολογικών λιπασμάτων.

11. Παρακολουθήστε το φυτό σας για να βεβαιωθείτε ότι δεν έχει προσβληθεί από έντομα ή ασθένειες. Κλαδέψτε τα καφέ νεκρά φύλλα όταν είναι απαραίτητο. Αν χρειαστεί, χρησιμοποιήστε φυτοφάρμακα για να προστατέψετε τη λεμονιά σας!

12. Όταν το φυτό μεγαλώσει αρκετά και δεν χωρά στη μικρή γλάστρα του, βάλτε το σε μεγαλύτερη. Θα ακολουθήσετε την ίδια διαδικασία με αυτή που ακολουθήσατε την πρώτη φορά που το φυτέψατε. Τα νεαρά φυτά χρειάζονται περισσότερο νερό απ’ ό,τι τα μεγαλύτερα, αλλά όλα σε γενικές γραμμές χρειάζονται αρκετό νερό. Μην αφήσετε τη λεμονιά σας χωρίς θρεπτικά συστατικά μετά από όλο αυτόν τον κόπο που κάνατε για να μεγαλώσει!

Τελικά, η σκληρή δουλειά σας θα ανταμειφθεί με τους καρπούς του δέντρου. Θα μπορούσατε να έχετε αγοράσει λεμόνια από την αγορά, αλλά η εμπειρία του να μεγαλώνετε τη δική σας λεμονιά αξίζει τον κόπο. Θα είστε σε θέση να απολαύσετε φρέσκα λεμόνια από το δικό σας δέντρο και ταυτόχρονα θα έχετε προσθέσει ένα εξαιρετικό διακοσμητικό στο σπίτι σας.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Feng Shui: Τα φυτά που φέρνουν καλοτυχία και πρόοδο ενώ προστατεύουν από την αρνητική ενέργεια και την τοξικότητα
Φλούδες λεμονιού: Πώς μπορούμε να τις μετατρέψουμε σε zero waste μπαχαρικό
Φασκόμηλο: Πώς να το καλλιεργήσετε μόνοι σας στο σπίτι
Πώς να καλλιεργήσετε τη δική σας ρίγανη και τι χρειάζεται να προσέξετε

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση