Τζόαν Κ.Ρόουλινγκ: 10 αλήθειες για την αποτυχία

Η Τζόαν Κ. Ρόουλινγκ, συγγραφέας της σειράς βιβλίων Χάρι Πότερ, κλήθηκε να μιλήσει σε σπουδαστές του Χάρβαρντ. Η ομιλία της άντλησε από προσωπικές εμπειρίες

Η Τζόαν Κ. Ρόουλινγκ, συγγραφέας της σειράς βιβλίων Χάρι Πότερ, κλήθηκε να μιλήσει σε σπουδαστές του Χάρβαρντ. Η ομιλία της άντλησε από προσωπικές εμπειρίες των σπουδαστικών της χρόνων αλλά και από τις δύσκολες μέρες που πέρασε πριν φτάσει στη συγγραφική επιτυχία.

Ξεχωρίσαμε δέκα συμπεράσματα-μαθήματα για την αποτυχία.

Advertisment

1. ΥΠΑΡΧΕΙ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΛΗΞΗΣ στο να κατηγορείτε τους γονείς σας ότι σας καθοδήγησαν σε λάθος κατεύθυνση. Από τη στιγμή που θα είστε αρκετά μεγάλοι για να αναλάβετε το τιμόνι, η ευθύνη είναι δική σας.

2. ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΤΟΣΟ ΧΑΖΗ ΩΣΤΕ ΝΑ ΝΟΜΙΖΩ ότι επειδή είστε νέοι, χαρισματικοί και μορφωμένοι, δεν έχετε περάσει ποτέ δυσκολίες. Ξέρω ότι το ταλέντο και η ευφυΐα δεν σε προφυλάσσουν από τα καπρίτσια της μοίρας.

3. ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΣΤΑΘΩ ΕΔΩ ΚΑΙ ΝΑ ΣΑΣ ΠΩ ότι η αποτυχία είναι διασκέδαση. Εκείνη η περίοδος της ζωής μου ήταν αρκετά σκοτεινή και δεν είχα ιδέα τότε ότι θα γινόταν αυτό που ο Τύπος παρουσίαζε σαν ένα παραμύθι για παιδιά με ωραίο τέλος.

Advertisment

4. Η ΑΠΟΤΥΧΙΑ ΕΙΧΕ ΤΗΝ ΕΝΝΟΙΑ ΤΗΣ ΑΠΑΛΛΑΓΗΣ από καθετί μη ουσιώδες. Σταμάτησα να προσποιούμαι στον εαυτό μου ότι ήμουν κάτι άλλο από αυτό που πραγματικά ήμουν και άρχισα να κατευθύνω όλη μου την ενέργεια στην τελειοποίηση αυτού που είχε αληθινή σημασία για μένα. Αν είχα επιτύχει σε κάτι άλλο, ίσως να μην είχα βρει την αποφασιστικότητα να επιτύχω στο μόνο πεδίο που πίστευα ότι πραγματικά ανήκα.

5. ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΜΑΓΙΚΑ ΓΙΑ ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ τον κόσμο, έχουμε ήδη μέσα μας τη δύναμη που χρειαζόμαστε: έχουμε τη δύναμη να τον φανταστούμε καλύτερο.

6. ΠΟΛΛΟΙ ΠΡΟΤΙΜΟΥΝ ΝΑ ΜΗΝ ΑΣΚΟΥΝ τη φαντασία τους καθόλου. Επιλέγουν να παραμένουν μέσα στα όρια των δικών τους μόνο εμπειριών και να μην προβληματίζονται σκεφτόμενοι πώς θα ήταν να έχουν γεννηθεί κάποιοι άλλοι από αυτό που είναι.

7. ΕΚΕΙΝΟΙ ΠΟΥ ΕΠΙΛΕΓΟΥΝ ΝΑ ΜΗ ΣΥΜΠΑΣΧΟΥΝ μπορεί να διευκολύνουν την ύπαρξη αληθινών τεράτων -γίνονται συνένοχοι μέσα από την ίδια την απάθειά τους.

8. ΟΤΑΝ ΔΟΥΛΕΥΑ, ΣΤΑ 20 ΜΟΥ, κάθε μέρα υπενθύμιζα στον εαυτό μου το πόσο τυχερή ήμουν, που ζούσα σε μια χώρα με δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση, όπου τα δικαιώματα της νομικής εκπροσώπησης και της δίκαιης δίκης ανήκουν σε όλους.

9. ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΜΑΘΑ στην περιπλάνησή μου στο τμήμα κλασικών σπουδών ήταν γραμμένο από τον Έλληνα συγγραφέα Πλούταρχο: Ό,τι πετυχαίνουμε εσωτερικά, μπορεί να αλλάξει την εξωτερική πραγματικότητα. Είναι μια παράξενη παρατήρηση που όμως αποδεικνύεται αληθινή κάθε μέρα της ζωής μας. Εκφράζει την αναπόδραστη σχέση μας με τον έξω κόσμο, το γεγονός ότι αγγίζουμε τις ζωές άλλων ανθρώπων απλώς και μόνο επειδή υπάρχουμε.

10. Η ΖΩΗ ΕΙΝΑΙ ΣΑΝ ΕΝΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙ: αυτό που έχει σημασία δεν είναι πόσο μεγάλο είναι αλλά πόσο καλό.

www.doctv.gr

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Διονύσιος Σολωμός: Τα συντηρημένα χειρόγραφα του εθνικού ποιητή θα εκτεθούν στο Βυζαντινό Μουσείο στις 21/3
Να μην είσαι ούτε ο βασιλιάς, ούτε ο στρατιώτης. Να είσαι ο σκακιστής (Σουν Τζου - Η Τέχνη του Πολέμου)
Βίνσεντ Βαν Γκογκ: Το Φως στο Σκοτάδι της Ψυχής
Ιπποκράτης: Ο πρώτος ολιστικός ιατρός και επίτιμος πατέρας της ιατρικής

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση