, ,

10 φυτά και βότανα για την υγεία των πνευμόνων και τη θεραπεία των λοιμώξεων

Οι ιογενείς και βακτηριακές λοιμώξεις ταλαιπωρούν τους ανθρώπους σε ολόκληρο το Βόρειο Ημισφαίριο, ενώ ταυτόχρονα χρειάζεται ένα αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα για τους περισσότερους

Οι ιογενείς και βακτηριακές λοιμώξεις ταλαιπωρούν τους ανθρώπους σε ολόκληρο το Βόρειο Ημισφαίριο, ενώ ταυτόχρονα χρειάζεται ένα αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα για τους περισσότερους μέχρι να ανακουφιστούν από τα συμπτώματα.

Αν θεωρείτε ότι πρέπει να επιλέξετε συμβατικά φάρμακα για να καταπολεμήσετε αυτές τις λοιμώξεις με τη χρήση αντιβιοτικών, όχι μόνο υπάρχει ο κίνδυνος ανάπτυξης ανθεκτικότητας στα αντιβιοτικά, αλλά δεν θα καταφέρετε να αντιμετωπίσετε την αιτία τους.

Advertisment

Από την άλλη πλευρά, τα βότανα προστατεύουν την υγεία των πνευμόνων, θεραπεύουν τις λοιμώξεις και επιδιορθώνουν τις βλάβες στους πνεύμονες. Δείτε παρακάτω τα 10 κορυφαία βότανα που ενισχύουν την υγεία των πνευμόνων.

10 φυτά και βότανα για την υγεία των πνευμόνων

1. Βήχιο

Οι ιθαγενείς Αμερικανοί το χρησιμοποιούν παραδοσιακά για να ενισχύσουν τους πνεύμονές τους εδώ και χιλιάδες χρόνια. Μειώνει την υπερβολική βλέννα στους πνεύμονες και τους βρογχικούς σωλήνες, καταπραΰνει τους βλεννογόνους και μπορεί να βοηθήσει σε περιπτώσεις άσθματος, βήχα, βρογχίτιδας και άλλων ασθενειών που επηρεάζουν τους πνεύμονες. Το βήχιο υπάρχει σε ξηρή μορφή για τσάι, σε εκχύλισμα αλκοόλης ή βάμμα.

2. Θυμάρι

Είναι ισχυρό για την καταπολέμηση της κυκλοφορικής συμφόρησης. Το θυμάρι παράγει ισχυρά αντισηπτικά αιθέρια έλαια γνωστά για τις φυσικές αντιβιοτικές και αντιμυκητιακές τους ιδιότητες. Το τσάι θυμαριού εξαλείφει τα βακτήρια και τους ιούς, οπότε είναι αποτελεσματικό για τη θεραπεία της λοίμωξης ανεξαρτήτως αιτίας. Το θυμάρι χρησιμοποιείται από τους αρχαίους χρόνους ως θεραπεία των πνευμόνων. Σήμερα, χρησιμοποιείται επίσης για την πρόληψη και τη θεραπεία λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήματος και της πνευμονίας.

Advertisment

3. Ρίγανη

Η ρίγανη είναι γεμάτη με βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά απαραίτητα για το ανοσοποιητικό μας σύστημα, αλλά ως επί το πλείστον είναι ωφέλιμη λόγω της καρβακρόλης και του ροσμαρινικού οξέος που περιέχει. Αυτές οι ενώσεις είναι γνωστές ως φυσικά αποσυμφορητικά, ενώ μειώνουν την ισταμίνη κι έχουν άμεση και θετική επίδραση στην αναπνευστική οδό και τις ρινικές διόδους. Το έλαιο ρίγανης καταστρέφει το επικίνδυνο βακτήριο Staphylococcus aureus και είναι πιο ισχυρό από τα συνήθη χρησιμοποιούμενα αντιβιοτικά.

4. Ευκάλυπτος

Αυτό το φυτό προέρχεται από την Αυστραλία και οι Αβοριγίνες, οι Γερμανοί και οι Αμερικανοί έχουν χρησιμοποιήσει το αναζωογονητικό του άρωμα για να βελτιώσουν την υγεία του αναπνευστικού συστήματος και να καταπραΰνουν τον ερεθισμένο λαιμό.

Ο ευκάλυπτος συνήθως προστίθεται σε παστίλιες βήχα και σιρόπια. Μια ένωση που ονομάζεται κινεόλη είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική. Η κινεόλη έχει πολλά οφέλη – αποτελεί καλό αποχρεμπτικό, μαλακώνει τον βήχα, ανακουφίζει από τη συμφόρηση και θεραπεύει τις ερεθισμένες ρινικές διόδους. Ο ευκάλυπτος περιέχει αντιοξειδωτικά τα οποία διεγείρουν το ανοσοποιητικό σύστημα σε περιπτώσεις κρυολογημάτων και άλλων ασθενειών.

5. Φασκόμηλο

Τα φύλλα του βγάζουν ένα μεθυστικό άρωμα χάρη στα αιθέρια έλαιά του. Αυτά τα έλαια προσφέρουν πολλά οφέλη για τις πιο συνηθισμένες ασθένειες του αναπνευστικού συστήματος. Το τσάι φασκόμηλου έχει χρησιμοποιηθεί επί μακρόν ως παραδοσιακό γιατρικό για τον πονόλαιμο και τον βήχα.

Οι πλούσιες αρωματικές του ιδιότητες προκύπτουν από τα πτητικά έλαια θυϊόνη, καμφορά, τερπένιο και salvene. Μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε εισπνέοντας ατμούς από τσάι φασκόμηλου για να ανακουφιστείτε από παθήσεις των πνευμόνων και ρινικές λοιμώξεις. Φτιάξτε ένα δυνατό τσάι από φασκόμηλο και βάλτε το σε ένα μπολ ή ψεκαστήρα.

6. Γλυκόριζα

Είναι ένα από τα πιο ευρέως χρησιμοποιούμενα βότανα στον κόσμο. Στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική, η γλυκόριζα προστίθεται σε περισσότερες φόρμουλες από οποιοδήποτε άλλο βότανο επειδή θεωρείται ότι εναρμονίζει τη δράση των άλλων βοτάνων.

Η γλυκόριζα έχει καταπραϋντική δράση ενώ μαλακώνει το βλεννογόνο του λαιμού και ειδικά τους πνεύμονες και το στομάχι. Επίσης καθαρίζει τη φλεγμονή των βλεννογόνων που έχουν ανάγκη από τη βοήθεια του ανοσοποιητικού συστήματος.

7. Πεντάνευρο

Οι φύλλα του πεντάνευρου χρησιμοποιούνται για την ανακούφιση από τον βήχα και τη θεραπεία των ερεθισμένων βλεννογόνων εδώ και εκατοντάδες χρόνια. Τα δραστικά συστατικά του παρέχουν αντιβακτηριακή και αντιμικροβιακή δράση και προσφέρουν αντιφλεγμονώδη και αντιτοξικά αποτελέσματα.

Κλινικές δοκιμές έχουν αποκαλύψει την αποτελεσματικότητά του στην αντιμετώπιση του βήχα, του κρυολογήματος και τον ερεθισμό των πνευμόνων. Τα φύλλα του ανακουφίζουν από τον ξηρό βήχα μειώνοντας τη δημιουργία βλέννας στους πνεύμονες.

8. Μέντα

Τόσο η μέντα όσο και το έλαιό της περιέχουν μενθόλη, ένα καταπραϋντικό συστατικό που χαλαρώνει τους λείους μυς της αναπνευστικής οδού και βελτιώνει την αναπνοή.

Η αποξηραμένη μέντα είναι πλούσια σε μενθόλη, μενθόνη, οξικό μεθυλεστέρα, μενθοφουράνη και κινεόλη. Το έλαιο μέντας είναι επίσης γεμάτο με μικρές ποσότητες λιμονένιου, πουλεγόνης, καρυοφυλλένιου, πινένιου και άλλων πρόσθετων ενώσεων.

Μαζί με την αντιισταμινική επίδραση της μέντας, η μενθόλη αποτελεί ένα ισχυρό αποσυμφορητικό.

9. Πουλμονάρια

Πρόκειται για λειχήνα που μοιάζει με ιστό πνεύμονα. Δεν μοιάζει όμως απλώς με αυτό το όργανο, αλλά ταυτόχρονα ενισχύει την υγεία των πνευμόνων και του αναπνευστικού συστήματος. Χρησιμοποιείται ως θεραπευτική μέθοδος από το 1600 και λειτουργεί ως αποσυμφορητικό.

10. Κρεόζωτο

Πρόκειται για μια άλλη φυσική θεραπεία που χρησιμοποιείται από Αμερικανούς ιθαγενείς. Είναι γεμάτο με ισχυρά αντιοξειδωτικά ικανά να αντιμετωπίζουν τους ερεθισμούς. Το κρεόζωτο περιέχει επίσης νορδιυδρογουαϊαρετικό οξύ (NDGA), το οποίο είναι γνωστό για την αντιισταμινική δράση του. Επίσης, αναστέλλει την ικανότητα των καρκινικών κυττάρων να παράγουν ενέργεια. Το βάμμα κρεόζωτου προσφέρει καλύτερα αποτελέσματα, ενώ το τσάι του αποτελεί άριστο αποχρεμπτικό.

[toggle title="Πηγές"]

1. https://www.everygreenherb.com/lungs.html

2.https://www.sciencedaily.com/releases/2010/02/100209183337.htm?utm_source=twitterfeed&utm_medium=twitter

3. https://www.sciencenews.org/article/antibiotics-may-make-fighting-flu-harder

4. https://thegoodnewsnp.com.au/files/45th_Edition_small_file_size._pdf.pdf

[/toggle]

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Γαύδος: Πρώτη στάση για πάνω από 4.000 και 75 διαφορετικά είδη μεταναστευτικών πουλιών
Η κλιματική αλλαγή έφερε κόκκινες «μέλισσες νάνους» στην Ευρώπη - Συναγερμός στους μελισσοκόμους
Το φαινόμενο του «Ιπτάμενου Ολλανδού» καταγράφηκε στην Κέρκυρα - Ο διευθυντής της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς, εξηγεί
Τσιμπήματα από μέλισσες και σφήκες: Οι πρώτες βοήθειες και τι να προσέξετε

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση