,

4 εκπληκτικές χρήσεις του ελαίου μέντας

Το έλαιο μέντας αποτελεί βασική φαρμακευτική ουσία εδώ και πολλούς αιώνες και υπάρχουν πολλοί σοβαροί λόγοι γι’ αυτό. Αποτελεί αποδεδειγμένο αναλγητικό κι αποχρεμπτικό ενώ

Μέντα: Το θαυμαστό φυτό με τις χίλιες ιδιότητες

Το έλαιο μέντας αποτελεί βασική φαρμακευτική ουσία εδώ και πολλούς αιώνες και υπάρχουν πολλοί σοβαροί λόγοι γι’ αυτό. Αποτελεί αποδεδειγμένο αναλγητικό κι αποχρεμπτικό ενώ εμποδίζει το φούσκωμα. Αυτό το ισχυρό και αρωματικό έλαιο είναι ένα αποτελεσματικό αντιφλεγμονώδες που βοηθά στην αντιμετώπιση των γαστρεντερικών προβλημάτων, όπως η δυσπεψία και οι κράμπες, με φυσικό και ήπιο τρόπο. Υπάρχουν επίσης αποδείξεις που δείχνουν ότι μπορεί να θεραπεύσει ακόμα και το Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου.

Παρ’ όλο που πρόκειται για ένα φάρμακο που λαμβάνεται από το στόμα, το έλαιο μέντας διαθέτει διάφορα καλλυντικά οφέλη. Είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό στη βελτίωση της υγείας του στόματος, των μαλλιών, των νυχιών και του δέρματος.

Advertisment

Φροντίδα του στόματος

Το αιθέριο έλαιο μέντας έχει αποδεδειγμένα αντιβακτηριακή, αντιμικροβιακή και αντισηπτική δράση και μπορεί να βοηθήσει στην εξόντωση πολλών βλαβερών μικροοργανισμών στο στόμα που συμβάλλουν στη φθορά των δοντιών. Επιπλέον, ένα από τα κύρια δραστικά συστατικά του, η μενθόλη, ενδείκνυται για τη δυσάρεστη αναπνοή.

Για να φτιάξετε στοματικό διάλυμα με έλαιο μέντας, αναμίξτε 3 ή 4 σταγόνες σε μικρή ποσότητα απιονισμένου νερού και κάνετε στοματοπλύσεις για 30 έως 60 δευτερόλεπτα. Για ακόμη καλύτερα αποτελέσματα, μπορείτε να προσθέσετε ένα κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα. Αυτό θα ενισχύσει την ιδιότητά του να λευκαίνει τα δόντια.

Advertisment

Περιποίηση των μαλλιών

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους το έλαιο μέντας περιέχεται συχνά σε σαμπουάν και μαλακτικά. Διαθέτει ισχυρές αναζωογονητικές και τονωτικές ιδιότητες που ανακουφίζουν το τριχωτό της κεφαλής από τον ερεθισμό, ενισχύουν την ανάπτυξη των μαλλιών και τα αναζωογονούν. Επίσης, αφήνει μια αίσθηση δροσιάς στο τριχωτό της κεφαλής που σας κάνει να αισθάνεστε ανανεωμένοι.

Παρακάτω ακολουθεί μια απλή συνταγή φυσικού σαμπουάν: προσθέστε 10 σταγόνες αιθέριου ελαίου μέντας, 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο, 10 κουταλιές της σούπας μαγειρική σόδα και 170 ml τζελ αλόης βέρα σε 200 ml απιονισμένου νερού. Αυτό το σαμπουάν, το οποίο μπορείτε να αποθηκεύσετε σε ένα μπουκάλι για μελλοντική χρήση, είναι πολύ πιο θρεπτικό από τα εμπορικά και είναι απαλλαγμένο από χημικές ουσίες που αφαιρούν από τα μαλλιά τα φυσικα έλαιά του.

Φροντίδα των νυχιών

Οι μυκητιάσεις των νυχιών, όπως είναι το πόδι του αθλητή και οι λειχήνες, ταλαιπωρούν πολλούς ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Αν και αποτελούν σπανίως σοβαρό ιατρικό πρόβλημα, είναι θέμα αισθητικής και φυσικά συχνά προκαλούν επίμονη φαγούρα και άλλα ανεπιθύμητα συμπτώματα. Ευτυχώς, το αιθέριο έλαιο μέντας μπορεί να θεραπεύσει τις λοιμώξεις στα νύχια από μύκητες χάρη στις σημαντικές αντιμυκητιακές του ιδιότητες. Απλώς απλώστε το έλαιο στην προσβεβλημένη περιοχή 1 ή 2 φορές ημερησίως μέχρι να θεραπευτεί.

Φροντίδα του δέρματος

Το έλαιο μέντας είναι μια καταπληκτική επιλογή για άτομα που επιθυμούν υγιέστερο και πιο νεανικό δέρμα. Είναι στυπτικό και μπορεί να αποτρέψει την απόφραξη των πόρων (είναι πολύ αποτελεσματική φυσική θεραπεία για την ακμή). Οι υψηλές συγκεντρώσεις μέντας βοηθούν να δροσιστεί το δέρμα ενώ ταυτόχρονα φωτίζουν τα θαμπά μπαλώματα. Βοηθά επίσης στον καθαρισμό του προσώπου από συσσωρευμένα υπολείμματα.

Ένα διάλυμα που περιέχει έλαιο μέντας και νερό είναι απολύτως επαρκές για τοπική εφαρμογή, όμως η προσθήκη κι άλλων φιλικών προς το δέρμα συστατικών, όπως το μηλόξυδο και το τζελ αλόης βέρα, θα αυξήσουν την ισχύ του.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Μαύρες τρύπες-βρέφη είναι οι κόκκινες κουκίδες που εντόπισε το τηλεσκόπιο James Webb
Εκατό νέα είδη θαλάσσιας ζωής ανακάλυψαν επιστήμονες σε βάθος σχεδόν 5.000 μέτρων!
Εξέλιξη των ζώων: Τα αρσενικά αναπτύσσουν μεγαλύτερα όπλα, ενώ τα θηλυκά μεγαλύτερο εγκέφαλο
Τι συμβαίνει στο ανθρώπινο σώμα όταν θυμώνουμε

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση