Άρθρο του συμβούλου σχέσεων και θεραπευτή Gestalt Clinton Power
Όταν η σχέση σας είναι λειτουργική, είναι κάτι πολύ σημαντικό. Τα πάντα στη ζωή φαίνονται πιο εύκολα και νιώθετε γεμάτοι ενέργεια και ενθουσιασμό. Αισθάνεστε ότι σας υποστηρίζουν και σας φροντίζουν κι ότι τίποτα δεν θα μπορούσε να σας βλάψει.
Advertisment
Όταν όμως η σχέση σας δεν είναι στα καλύτερά της, επηρεάζει επίσης όλους τους τομείς της ζωής σας προς το χειρότερο. Ίσως νιώθετε θλίψη, άγχος και θυμό, μειώνεται η απόδοση στη δουλειά σας, δεν έχετε ενέργεια και δεν θέλετε να συναναστρέφεστε με άλλους ανθρώπους.
Πώς λοιπόν θα διαπιστώσετε αν απλώς αντιμετωπίζετε ορισμένα από τα συνηθισμένα σκαμπανεβάσματα που περνάει κάθε ζευγάρι ή αν πρόκειται για κάτι πιο σοβαρό και πρέπει να ζητήσετε επαγγελματική βοήθεια από έναν θεραπευτή;
Παρακάτω περιγράφονται 7 σημάδια που μπορεί να δείχνουν ότι ήρθε η ώρα να επισκεφτείτε έναν θεραπευτή, ώστε εσείς και ο/η σύντροφός σας να καταφέρετε να αποκαταστήσετε τη σχέση σας και να ξαναρχίσετε να νιώθετε αγάπη ο ένας για τον άλλο, για τον εαυτό σας και για τη ζωή.
Advertisment
1. Προσπαθείτε συνεχώς αλλά δεν βρίσκετε λύσεις
Είναι φυσιολογικό για όλα τα ζευγάρια να έχουν διαφωνίες κατά καιρούς. Αν όμως έχετε κουραστεί κι απελπιστεί από το να αγωνίζεστε με τον/την σύντροφό σας για προβλήματα που δεν λύνονται ποτέ, μάλλον ήρθε η ώρα να ζητήσετε βοήθεια. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα αν θεωρείτε ότι θέλετε να αγωνιστείτε μέχρι ενός σημείου ή ότι η προσπάθεια αποτελεί τον τρόπο αλληλεπίδρασης με τον/την σύντροφό σας. Η συζήτηση με έναν ειδικό σχέσεων θα σας βοηθήσει να εντοπίσετε τις αρνητικές συμπεριφορές στις οποίες παραμένετε κολλημένοι. Αφού τις εντοπίσετε, μπορείτε να μάθετε τρόπους για να ξαναφτιάξετε την επικοινωνία σας προκειμένου να αποφευχθεί η δημιουργία περιττών εντάσεων.
2. Αισθάνεστε απόμακροι, αποκομμένοι ή μόνοι
Ο στόχος μιας σχέσης είναι να μοιραστείτε τη ζωή σας με κάποιον που νοιάζεται για σας, σας στηρίζει και θέλει το καλύτερο για σας. Ωστόσο, αν νιώθετε συχνά απόμακροι, συναισθηματικά αποκομμένοι ή μόνοι στη σχέση σας, δεν είναι σωστό και πρέπει να το αντιμετωπίσετε. Η θεραπεία ζευγαριού μπορεί να σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε την απομάκρυνση και να χτίσετε μια ισχυρότερη σχέση, ώστε και οι 2 να νιώθετε ξανά ασφαλείς και αγαπημένοι.
3. Υπάρχει αδράνεια στη σεξουαλική ζωή σας
Κάθε ζευγάρι που βρίσκεται σε μακροχρόνια σχέση αντιμετωπίζει περιόδους στις οποίες η σεξουαλική ζωή του είναι λιγότερο δραστήρια σε σύγκριση με αυτή που ήταν στην αρχή. Δεν είναι δυνατόν να διατηρηθεί η ένταση του πάθους που είχατε όταν συναντηθήκατε για πρώτη φορά. Τα γεγονότα της ζωής, το άγχος της δουλειάς, οι οικογενειακές υποχρεώσεις ή ένα πρόβλημα υγείας μπορεί να έχουν αντίκτυπο στη σεξουαλική ζωή σας.
Το μυστικό είναι να είστε σε θέση να επανασυνδεθείτε σεξουαλικά και συναισθηματικά όταν σας δίνεται η ευκαιρία. Αυτό απαιτεί προσπάθεια, αλλά δεν σημαίνει ότι δεν θα είναι ευχάριστο. Πρέπει όμως και οι δύο να είστε πρόθυμοι να προσπαθήσετε να αποκτήσετε περισσότερο δυναμισμό στην κρεβατοκάμαρά σας. Αν η σεξουαλική σας ζωή έχει γίνει τόσο αραιή ώστε να μην μπορείτε να θυμηθείτε την τελευταία φορά που είχατε σεξουαλική επαφή, η θεραπεία ζευγαριού μπορεί να σας βοηθήσει. Η συναισθηματική οικειότητα και επικοινωνία μπορεί να είναι χρήσιμες στην αναζωογόνηση της σπίθας όσον αφορά τη σεξουαλική σας ζωή.
4. Αισθάνεστε συχνά ανασφάλεια, προσκόλληση ή ζήλια απέναντι στον/στην σύντροφό σας
Μου συμβαίνει συχνά να δουλεύω με ζευγάρια στα οποία η ανασφάλεια και η ζήλια αποτελούν σοβαρό ζήτημα σε βαθμό που ο ένας σύντροφος να καταλήγει να κατασκοπεύει τον άλλο μέσω του λογαριασμού στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τις εφαρμογές γνωριμιών και την ηλεκτρονική αλληλογραφία. Αν αναστατώνεστε συχνά από μικροπράγματα, όπως το αν ο/η σύντροφός σας κάνει καινούριες φιλίες, αφιερώνει χρόνο σε συναδέλφους ή επικοινωνεί με κάποιον πρώην, τότε θα πρέπει να ζητήσετε βοήθεια. Μην αφήνετε την αβάσιμη ζήλια και ανασφάλεια να διαβρώσουν την υπέροχη σχέση που έχετε δημιουργήσει μαζί.
5. Δεν μπορείτε να ξεπεράσετε παλαιά τραύματα από προηγούμενες σχέσεις
Όλοι μας έχουμε ζήσει μια άλλη ιστορία πριν ξεκινήσουμε μια καινούρια σχέση. Και, δυστυχώς, μερικές φορές η ιστορία αυτή είναι ημιτελής. Μερικές φορές ο/η τωρινός/ή σύντροφός σας μπορεί να σας προκαλέσει συναισθήματα που είναι άλυτα από προηγούμενη σχέση. Αν φτάσετε στο σημείο να νιώθετε συνεχώς πληγωμένοι με τον/την τωρινό/ή σύντροφό σας και υποψιάζεστε ότι μπορεί αυτό να οφείλεται σε μια προηγούμενη σχέση, ήρθε η ώρα να αντιμετωπίσετε το θέμα με κάποιον ειδικό.
Σε αυτή την περίπτωση, θα ήταν χρήσιμο να κάνετε ατομική θεραπεία, έτσι ώστε να κλείσετε επιτέλους την προηγούμενη σχέση σας και να επικεντρωθείτε στην οικοδόμηση μιας ισχυρής καινούριας σχέσης στο παρόν.
6. Αποφεύγετε τις συγκρούσεις
Μερικοί άνθρωποι αποφεύγουν τις συγκρούσεις από τη φύση τους και αυτό μπορεί να προκαλέσει προβλήματα σε μια σχέση. Βέβαια, οι συνεχείς καυγάδες δεν αποτελούν λύση, αλλά η επικοινωνία για τα ζητήματα που αφορούν τη σχέση είναι βασική για έναν έντιμο κι αυθεντικό δεσμό. Κατά διαστήματα, κάθε ζευγάρι έχει δύσκολες συζητήσεις ή πρέπει να πάρει σκληρές αποφάσεις που απαιτούν από τον καθένα να διαχειριστεί τις ανησυχίες του και να προχωρήσει μέσα από την πίεση.
Αν εσείς ή ο/η σύντροφός σας αποφεύγει συνεχώς να αντιμετωπίσει τις συγκρούσεις, αυτό μπορεί να είναι δυνητικά βλαβερό για τη σχέση σας σε μακροπρόθεσμη βάση. Η θεραπεία ζευγαριού θα σας βοηθήσει να μάθετε αποτελεσματικές μεθόδους επίλυσης συγκρούσεων, έτσι ώστε να αντιμετωπίσετε τις δύσκολες συζητήσεις και να γίνετε πιο δυνατοί.
7. Αισθάνεστε φόβο κι ότι είστε ιδιαίτερα ευάλωτοι
Για να γίνει η σχέση σας επιτυχημένη σε μακροπρόθεσμη βάση, θα πρέπει να μάθετε να είστε ανοιχτοί και ευάλωτοι απέναντι στον/στην σύντροφό σας προκειμένου να χτίσετε συναισθηματική οικειότητα. Αυτά τα δύο χαρακτηριστικά αποτελούν βασικό συστατικό για να σας γνωρίσει πραγματικά ο άνθρωπος που σας αγαπά. Αν αισθάνεστε συχνά συναισθηματικά κλειστοί, βρίσκεστε σε άμυνα ή αποφεύγετε να έρθετε κοντά με τον/την σύντροφό σας, θα καταστρέψετε σταδιακά ό,τι έχετε χτίσει αφήνοντας τον δεσμό σας να διαβρωθεί.