,

6 πολύτιμα μαθήματα που μας δίδαξε η παιδική φιλία

Η φιλία είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινής μας ζωής, αλλά και της εξέλιξής μας ως άνθρωποι. Δεν είναι υπέροχο όταν ξέρουμε ότι μπορούμε

6 πολύτιμα μαθήματα που μας δίδαξαν οι παιδικές φιλίες

Η φιλία είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινής μας ζωής, αλλά και της εξέλιξής μας ως άνθρωποι. Δεν είναι υπέροχο όταν ξέρουμε ότι μπορούμε να βασιστούμε σε κάποιον τόσο στις δύσκολες όσο και στις ευχάριστες σημαντικές στιγμές μας; Ένας αληθινός φίλος είναι ανεκτίμητος.

Ωστόσο, υπάρχουν και εκείνες οι παιδικές φιλίες που μένουν χαραγμένες στο μυαλό μας για όσο ζούμε. Άλλες έχουν κρατήσει μέχρι την ενήλικη ζωή μας και άλλες έχουν κλείσει τον κύκλο τους. Όμως και στις δύο περιπτώσεις μας έχουν δώσει πολύτιμα μαθήματα.

Advertisment

6 πολύτιμα μαθήματα που μας δίδαξε η παιδική φιλία

1. Δεν έχει σημασία η ποσότητα αλλά η ποιότητα είναι τα πάντα

Ο αριθμός των φίλων που έχουμε είναι ανούσιος. Μπορεί να έχουμε εκατοντάδες φίλους, αλλά λίγοι είναι οι αληθινοί. Στην παιδική μας ηλικία κάναμε εύκολα φίλους, αλλά είχαμε αδυναμία στον παιδικό μας φίλο που ζητούσαμε επιτακτικά να συναντήσουμε κάθε μέρα. Μαζί του πέσαμε και χτυπήσαμε, μαζί του αποκοιμηθήκαμε μετά από μαραθώνιο παιχνιδιού και μαζί πήγαμε διακοπές.

2. Το σπίτι μας είναι όπου βρίσκεται η καρδιά μας

Το σπίτι δεν είναι πάντα μια τοποθεσία, ούτε τέσσερις τοίχοι. Είναι το άκουσμα του αγαπημένου μας κοινού τραγουδιού και η μυρωδιά του φρέσκου κέικ την Κυριακή στο σπίτι της παιδικής μας φίλης. Σπίτι είναι η γειτονιά στην οποία κατεβαίναμε κάθε καλοκαίρι για να παίξουμε σαν να μην υπάρχει αύριο.

3. Η οικογένεια δεν προσδιορίζεται από το αίμα

Οικογένεια δεν είναι τόσο αυτό που κουβαλάμε στις φλέβες μας, όσο οι άνθρωποι που μας συνοδεύουν στην πορεία της ζωής μας. Οικογένεια δεν είναι πάντα και μόνο το επώνυμό μας. Είναι τα μαθήματα και οι ίδιες ουλές που έχουμε στο σώμα μας από τα ατέλειωτα παιχνίδια.

Advertisment

4. Η εμπιστοσύνη είναι πολύτιμη

Ακόμα κι αν τώρα στην ενήλικη ζωή η εμπιστοσύνη είναι μια δύσκολη υπόθεση, στην παιδική μας ηλικία ήταν κάτι εύκολο. Μπορεί τα άλλα παιδιά να μας πείραζαν, αλλά γνωρίζαμε πάντα ότι ο καλύτερός μας παιδικός φίλος θα ήταν εκεί για να μας στηρίξει ακόμα και μ’ ένα του βλέμμα. Η συμμαχία ήταν βέβαιη και η ζωή ανέμελη.

5. Μπορείς να μοιραστείς τα μυστικά σου

Οι παιδικοί φίλοι πάντα μοιράζονται μυστικά μεταξύ τους. Εκείνη την εποχή δεν υπήρχαν λευκά ψέματα, μα ούτε και συμφέροντα. Όταν ήμαστε παιδιά, δύσκολα κρατούσαμε μέσα μας ακόμα και τα βαθύτερα συναισθήματά μας. Άλλωστε, λίγο αργότερα ξεχνιόμασταν και εκείνο που φάνταζε βαρύ και ασήκωτο, μπροστά στο παιχνίδι φαινόταν ανούσιο.

6. Μάθαμε πώς να συγχωρούμε και να ζητάμε συγγνώμη

Όχι, τα μικρά παιδιά μεταξύ τους δεν λένε συχνά «συγγνώμη» ή «σε συγχωρώ». Αλλά έχουν τον πιο γλυκό τρόπο να σου το δείξουν. Κι αυτό γιατί δεν κρατούν κακία. Το παιχνίδι και ο ενθουσιασμός για τη ζωή τα ενώνουν.

Μετάφραση- Επιμέλεια: Στέφη Βαρούχου

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πώς να καταλάβετε αν ο/η φίλος/η σας είναι κρυφο-drama queen!
Η ειλικρίνεια χτίζει την εμπιστοσύνη και δημιουργεί αυθεντικές σχέσεις
Η φράση που καταστρέφει τις σχέσεις, σύμφωνα με ψυχολόγο του Χάρβαρντ
4 χαρακτηριστικά σημάδια που δείχνουν ότι είσαι σε τοξική σχέση

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση