Ένας μύθος καταρρέει: Τα κουκούτσια από το καρπούζι κάνουν καλό

Τι καλύτερο από μία φέτα καρπούζι το καλοκαίρι; Ίσως αυτό που χαλάει την κατανάλωση του αγαπημένου σε όλους καλοκαιρινού φρούτου είναι αυτά τα μικρά

Τι καλύτερο από μία φέτα καρπούζι το καλοκαίρι; Ίσως αυτό που χαλάει την κατανάλωση του αγαπημένου σε όλους καλοκαιρινού φρούτου είναι αυτά τα μικρά μαύρα κουκούτσια που με μανία προσπαθείτε να αφαιρέσετε, με αποτέλεσμα να καταλήγετε είτε να τα φτύνετε, είτε να τρώτε μόνο την καρδιά από το καρπούζι, αφήνοντας το υπόλοιπο για τους πιο υπομονετικούς.

Πώς θα σας φαινόταν, λοιπόν, εάν σας λέγαμε ότι τα κουκούτσια είναι ωφέλιμα για τον οργανισμό σας και θα έπρεπε να τα καταναλώνετε, αντί να τα φτύνετε διακριτικά μέσα σε μία χαρτοπετσέτα;

Advertisment

Ο μόνος περιορισμός είναι ότι δεν πρέπει να τα καταναλώνετε κατευθείαν μέσα από το φρούτο, αλλά αφού τα έχετε μουλιάσει πρώτα καλά, τα έχετε στραγγίξει και τα έχετε αφήσει να ξεραθούν ώστε να αφαιρέσετε το κέλυφος. Μόλις κάνετε αυτή τη διαδικασία, τα κουκούτσια από το καρπούζι είναι έτοιμα για κατανάλωση και γεμάτα πρωτεΐνη, αφού μόλις 1/8 της κούπας κουκούτσια σας εφοδιάζουν με 10 γραμμάρια πρωτεΐνη, αντίστοιχη με αυτή που υπάρχει σε ένα γιαούρτι.

Τα σπόρια που έχουν πρώτα μουλιάσει και στραγγιστεί έχουν, συχνά, μεγαλύτερη διατροφική αξία από τους ίδιους σπόρους που δεν έχουν υποστεί αυτή τη διαδικασία. Αυτή η διαδικασία βοηθά τις τροφές να αποβάλλουν τα συστατικά αυτά που δυσκολεύουν την πέψη και το φαγητό απορροφάται καλύτερα. Στην περίπτωση του καρπουζιού, το κέλυφος αφαιρείται και παραμένει μόνο το λευκό εσωτερικό μέρος των κουκουτσιών.

Τα κουκούτσια του καρπουζιού είναι γεμάτα πρωτεΐνη, βιταμίνη Β, μαγνήσιο, μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά, που μειώνουν τη χοληστερόλη, δρουν κατά των φλεγμονών και μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικών επεισοδίων. Εάν έχει τύχει να μασήσετε ένα κουκούτσι, θα ξέρετε ότι η γεύση του δεν μοιάζει καθόλου με αυτή του καρπουζιού. Μπορείτε να τα βάλετε στη σαλάτα σας, στο μείγμα του πρωινού σας ή να τα φάτε σκέτα ως σνακ.

Advertisment

www.huffingtonpost.gr

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Τελικά, είναι καλό το ανθόμελο; Η διατροφική αξία και τα οφέλη του στην υγεία
Τρία Αμερικανικά πανεπιστήμια ερευνούν ελαιόλαδο των ελαιώνων Σακελλαρόπουλου για το Αλτσχάιμερ
Έντερο: Τα συντηρητικά που το απειλούν | Τα αγαπημένα τρόφιμα που τα περιέχουν
Το κορεάτικο μυστικό που ρίχνει την κοιλιά και μειώνει τον κίνδυνο παχυσαρκίας και διαβήτη

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση