Ημερολόγιο άγχους: Τι είναι και γιατί πρέπει να το κρατάτε

Της Δρ. Λίζας Βάρβογλη, Ph.D. Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια, Νευροψυχολόγος Θυμάστε που όταν ήσασταν μικροί ξεκινούσατε «Αγαπητό ημερολόγιο…» και γράφατε τις σκέψεις και τα συναισθήματά

Της Δρ. Λίζας Βάρβογλη, Ph.D. Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια, Νευροψυχολόγος

Θυμάστε που όταν ήσασταν μικροί ξεκινούσατε «Αγαπητό ημερολόγιο…» και γράφατε τις σκέψεις και τα συναισθήματά σας; Και τώρα που είστε μεγάλοι μπορείτε να κάνετε ακριβώς το ίδιο, επειδή με αυτό τον τρόπο μπορείτε να διαχειριστείτε το άγχος σας και να ανακουφιστείτε.

Ξεκινήστε λοιπόν από σήμερα να καταγράφετε σε ένα ημερολόγιο σκέψεις και συναισθήματα που προκύπτουν μέσα στη μέρα σας, με αφορμή κάποιο γεγονός της ζωής σας. Σαν εργαλείο διαχείρισης του άγχους και εξερεύνησης του εαυτού, δεν είναι το ίδιο με το να καταγράφουμε τα γεγονότα, για παράδειγμα σε ένα αρχείο. Για να είναι ακόμα πιο χρήσιμο, καλό είναι να καταγράφετε με λεπτομέρεια τα συναισθήματα και τις σκέψεις που συνδέονται με στρεσογόνα γεγονότα, όπως ακριβώς θα το κάνατε κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίας.

Συμβουλή: οι έρευνες δείχνουν ότι το κλειδί στην τήρηση ημερολογίου είναι να γράφει κανείς με το χέρι (αντί σε Η/Υ) γιατί έτσι κινητοποιούνται περισσότερες περιοχές του εγκεφάλου.

Ποια Είναι τα Οφέλη του Ημερολογίου: Βοηθάει τους ανθρώπους να ξεκαθαρίσουν τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους, ανοίγοντας έτσι το μονοπάτι της αυτογνωσίας. Είναι επίσης ένα πολύ καλό εργαλείο επίλυσης προβλημάτων: συχνά κάποιος μπορεί να ξεδιαλύνει ένα πρόβλημα και να βρει λύσεις πιο εύκολα γράφοντας. Συγκεκριμένα, γράφοντας διάφορα τραυματικά γεγονότα μπορεί κάποιος να τα επεξεργαστεί με το να εξερευνήσει και να απελευθερώσει σε μέγιστο βαθμό τα συναισθήματα που έχει βιώσει, και εμπλέκοντας και τα δύο ημισφαίρια του εγκεφάλου στη διαδικασία, μορφοποιείται η εμπειρία πιο συγκροτημένα στο μυαλό του.

Τα Οφέλη του Ημερολογίου για την Υγεία

Έρευνες έχουν δείξει τα ακόλουθα:

· Μειώνει τα συμπτώματα του στρες και βελτιώνει την ποιότητα ζωής καρκινοπαθών

· Μειώνει τα συμπτώματα του άσθματος, της αρθρίτιδας κ.ά.

· Βελτιώνει τη γνωστική λειτουργία

· Θωρακίζει το ανοσοποιητικό σύστημα, προλαμβάνοντας πλήθος ασθενειών.

· Εξουδετερώνει πολλές από τις αρνητικές συνέπειες του άγχους.

Ποια είναι τα μειονεκτήματα;

Άτομα με μαθησιακές δυσκολίες ίσως αντιμετωπίσουν δυσκολίες με τη διαδικασία της γραφής.

Οι τελειομανείς ενδέχεται να εμμείνουν στη συγγραφική δεινότητα ή άλλους περιφερειακούς παράγοντες, και ως εκ τούτου να μη μπορούν να εστιάσουν στις σκέψεις και τα συναισθήματα που προσπαθούν να ξεδιαλύνουν.

Άλλοι μπορεί να νιώσουν κούραση από τη γραπτή καταγραφή ή να διστάσουν να απελευθερώσουν αρνητικές εμπειρίες.

Άλλοι μπορεί να ενοχλούνται στην ιδέα ότι κάποιο τρίτο άτομο μπορεί να βρει το ημερολόγιο και να το διαβάσει κρυφά.

Τέλος, η τήρηση ημερολογίου μόνο σχετικά με αρνητικά συναισθήματα, χωρίς την ενσωμάτωση σκέψεων ή πλάνων μπορεί στην ουσία να δημιουργήσει περισσότερο άγχος.

www.boro.gr

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πρόσφατα Άρθρα

Έχω κάνει ήδη LIKE. Μην μου το ξαναδείξετε