Μια αξιοσημείωτη κλινική μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε ανθρώπους και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό της Αμερικανικής Διαβητολογικής Εταιρείας «Diabetes Care» αποκάλυψε ότι το εκχύλισμα κουρκούμης είναι 100% αποτελεσματικό στην αποτροπή των προδιαβητικών ασθενών να εμφανίσουν διαβήτη κατά τη διάρκεια μιας παρέμβασης 9 μηνών. [1]
Διενεργήθηκε από ερευνητές στην Ταϋλάνδη και κύριο αντικείμενο της μελέτης ήταν η αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας της κουρκουμίνης, της βασικής πολυφαινόλης στην κουρκούμη που δίνει στο μπαχαρικό τη χρυσή απόχρωσή του, στην καθυστέρηση της εμφάνισης σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2 σε προδιαβητικούς ασθενείς.
Advertisment
Ο σχεδιασμός της μελέτης ήταν μια τυχαιοποιημένη, διπλά τυφλή κι ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο δοκιμή που περιελάμβανε 240 άτομα που πληρούσαν τα κριτήρια της Αμερικανικής Διαβητολογικής Εταιρείας για τον προδιαβήτη. Όλα τα άτομα έλαβαν τυχαία είτε 250 mg κουρκουμινοειδών είτε κάψουλες με εικονικό φάρμακο για 9 μήνες.
Η εξέλιξη του διαβήτη τύπου 2 αξιολογήθηκε με τη μέτρηση ενός ευρέος φάσματος παραμέτρων συμπεριλαμβανομένων των αλλαγών στα κύτταρα που παράγουν ινσουλίνη στο πάγκρεας και είναι γνωστά ως β-κύτταρα, της αντίστασης στην ινσουλίνη και της αντιφλεγμονώδους κυτοκίνης που είναι γνωστή ως αδιπονεκτίνη σε 4 διαφορετικές χρονικές στιγμές: σε ελέγχους που έγιναν στην έναρξη, 3, 6 και 9 μήνες κατά τη διάρκεια της παρέμβασης.
Τα αποτελέσματα ήταν τα εξής
Advertisment
«Μετά από 9 μήνες θεραπείας, το 16,4% των ατόμων από την ομάδα του εικονικού φαρμάκου διαγνώστηκε με διαβήτη τύπου 2, ενώ κανένας δεν διαγνώστηκε από την ομάδα που ακολούθησε αγωγή με κουρκουμίνη. Επιπλέον, η ομάδα με την αγωγή κουρκουμίνης παρουσίασε συνολικά καλύτερη λειτουργία των β-κυττάρων με υψηλότερες τιμές των κυττάρων HOMA-β (61,58 έναντι 48,72, Ρ <0,01) και χαμηλότερες τιμές του C-πεπτιδίου (1,7 έναντι 2,17, Ρ <0,05). Η ομάδα που έλαβε κουρκουμίνη εμφάνισε χαμηλότερο επίπεδο HOMA-IR (3,22 έναντι 4,04, Ρ <0,001) και υψηλότερο επίπεδο αδιπονεκτίνης (22,46 έναντι 18,45, Ρ <0.05) σε σύγκριση με την ομάδα που έλαβε εικονικό φάρμακο».
Οι ερευνητές κατέληξαν στο εξής συμπέρασμα
«Η 9μηνη παρέμβαση με κουρκουμίνη σε προδιαβητικούς ασθενείς μείωσε σημαντικά τον αριθμό των προδιαβητικών ατόμων που τελικά εμφάνισαν διαβήτη τύπου 2. Επιπλέον, η θεραπεία με κουρκουμίνη φάνηκε ότι βελτίωσε τη συνολική λειτουργία των β-κυττάρων με πολύ λίγες ανεπιθύμητες ενέργειες. Συνεπώς, η παρούσα μελέτη έδειξε ότι η παρέμβαση με κουρκουμίνη σε προδιαβητικούς ασθενείς είναι ευεργετική».
Μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρη τη μελέτη δωρεάν στην ιστοσελίδα της Αμερικανικής Διαβητολογικής Εταιρείας: https://care.diabetesjournals.org/content/35/11/2121.full