, , ,

Απώλεια μνήμης: Μικρότερος κίνδυνος για όσους καταναλώνουν πολλά φρούτα και λαχανικά

Η κατανάλωση υψηλότερων ποσοστών συγκεκριμένων τροφών και ποτών συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο αποδυνάμωσης της μνήμης και των δεξιοτήτων σκέψης.

Απώλεια μνήμης: Μικρότερος κίνδυνος για όσους καταναλώνουν πολλά φρούτα και λαχανικά

Ερευνητές από το Τμήμα Δημόσιας Υγείας του Harvard T.H. Chan School στη Βοστώνη ανέλυσαν δεδομένα από μια μελέτη που παρακολούθησε 27,842 άνδρες για 26 χρόνια. Οι συμμετέχοντες έδωσαν πληροφορίες για την πρόσληψη τροφής και ποτών στην αρχή της έρευνας το 1986 – όταν ήταν κατά μέσο όρο 51 ετών – και μετά ανά 4 χρόνια μέχρι το 2002.

Η έρευνα έληξε το 2012, όταν οι συμμετέχοντες είχαν πια μπει στην 7η δεκαετία ζωής τους. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων χρόνων, χρειάστηκε επίσης να συμπληρώσουν σύντομα τεστ για να εντοπίσουν τυχόν αποδυνάμωση στην ικανότητά τους να σκεφτούν και να θυμούνται πράγματα. Η ανάλυση έδειξε ότι η κατανάλωση υψηλότερων ποσοστών συγκεκριμένων τροφών και ποτών συνδεόταν με μειωμένο κίνδυνο αποδυνάμωσης της μνήμης και των δεξιοτήτων σκέψης.

Advertisment

Οι τροφές που είχαν ισχυρότερη επίδραση ήταν τα φυλλώδη λαχανικά, τα κόκκινα και πορτοκαλί λαχανικά, τα κόκκινα φρούτα και ο χυμός πορτοκαλιού. Ο κύριος ερευνητής Dr. Changzheng Yuan, που εργάζεται στο τμήμα διαιτολογίας και επιδημιολογίας, αναφέρει πως η μεγάλη αυτή έρευνα παρέχει περαιτέρω αποδείξεις που δείχνουν πως οι διατροφικές επιλογές είναι σημαντικές για τη διατήρηση της υγείας του εγκεφάλου.

Τεστ υποκειμενικών γνωστικών λειτουργιών

Ο σκοπός των τεστ που συμπλήρωσαν οι συμμετέχοντες ήταν η διάκριση αλλαγών στη μνήμη και στην ικανότητα σκέψης που οι ίδιοι είχαν παρατηρήσει. Το τεστ SCF περιέχει έξι αντικείμενα και η εγκυρότητά του έχει υποστηριχθεί από ισχυρές συσχετίσεις με ένα γονίδιο που συνδέεται με τη νόσο Αλτσχάιμερ. Το υποκειμενικό τεστ μπορεί να αποκαλύψει αποδυνάμωση της μνήμης και των δεξιοτήτων σκέψης πριν αρχίσουν αυτές να εμφανίζονται σε αντικειμενικά τεστ.

Πρώτα στάδια προειδοποίησης ήπιας γνωστικής διαταραχής

Κάθε αποδυνάμωση της μνήμης που αποκαλύφθηκε στα αποτελέσματα θα μπορούσε να σηματοδοτεί την έναρξη ήπιας γνωστικής διαταραχής (MCI). Η διαταραχή αυτή συχνά προηγείται της νόσου Αλτσχάιμερ, της πιο συνηθισμένης δηλαδή μορφής άνοιας. Ωστόσο, δεν θα αναπτύξουν όλοι τη νόσο. Στην πρόσφατη έρευνα, το 55% των ανδρών είχαν καλά αποτελέσματα στο τεστ, το 38% μέτρια και το 7% είχε ανεπαρκή.

Advertisment

Κατανάλωση φρούτων και λαχανικών

Τα αποτελέσματα αποκάλυψαν ότι όσοι έπιναν καθημερινά χυμό πορτοκαλιού είχαν 47% λιγότερες πιθανότητες να παρατηρήσουν αλλαγές στις γνωστικές τους λειτουργίες σε σύγκριση με όσους έπιναν μόνο μία φορά το μήνα. Η σύνδεση ήταν ισχυρότερη για τους μεγαλύτερους σε ηλικία άνδρες.

Επιπροσθέτως, οι άνδρες που έτρωγαν περισσότερα φρούτα κάθε μέρα είχαν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν γνωστική εξασθένιση, αλλά αυτή η σύνδεση έχανε τη σημασία της αφού η ομάδα αξιολόγησε την επίδραση άλλων τροφών. Η ομάδα επίσης βρήκε ότι τα υψηλά επίπεδα κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών κοντά στην έναρξη της έρευνα συνδέθηκε με χαμηλότερες πιθανότητες εμφάνισης γνωστικής αποδυνάμωσης 20 χρόνια αργότερα.

Λόγω του ερευνητικού σχεδιασμού, τα αποτελέσματα δεν δηλώνουν άμεση ύπαρξη σχέσης αιτίας- αποτελέσματος. Ωστόσο, ενισχύεται η γενικότερη ιδέα ότι η κατανάλωση πολλών φρούτων και λαχανικών βοηθά στην πρόληψη της απώλειας μνήμης. Επίσης, ο κύριος περιορισμός της έρευνας ήταν πως όλοι οι συμμετέχοντες ήταν άνδρες.

Πηγή: n.neurology.org/content/early/2018/11/21/WNL.0000000000006684

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Το αντιφλεγμονώδες ελληνικό βότανο που καταπολεμά διαβήτη και κατάθλιψη
Στη λίστα με τα 10 καλύτερα τυριά του κόσμου ένα ελληνικό | Ποιο βρέθηκε στην κορυφή
Τροφική δηλητηρίαση: Μικροβιολόγος εξηγεί τι πρέπει να προσέχουμε
Λυκοπένιο: Ποια είναι τα οφέλη που λαμβάνουμε από την κατανάλωσή του

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση