,

Τα πιο ακριβά βινύλια στον κόσμο

Ηνωμένο Βασίλειο Με την αγορά δίσκων βινυλίου να βρίσκεται συνεχώς σε άνοδο και να διάγει αλκυονίδες ημέρες, το έγκριτο μουσικό περιοδικό Record Collector δημοσίευσε

Ηνωμένο Βασίλειο
Με την αγορά δίσκων βινυλίου να βρίσκεται συνεχώς σε άνοδο και να διάγει αλκυονίδες ημέρες, το έγκριτο μουσικό περιοδικό Record Collector δημοσίευσε μια δεκάδα με τα πιο σπάνια κι ακριβά βινύλια (33 ή 78 στροφών) που κυκλοφορούν στο εμπόριο ή στο Διαδίκτυο. Την πρωτοκαθεδρία έχουν οι Beatles κι ακολουθούν οι Sex Pistols. Ιδού η αναλυτική λίστα:

1. That’ll Be The Day/In Spite Of All The Danger – 278.900 ευρώ
Είναι ο πιο σπάνιος δίσκος 78 στροφών του κόσμου: η αυθεντική κόπια της διασκευής των Quarrymen (του πρώτου συγκροτήματος του Πολ Μακάρτνεϊ και του Τζον Λένον, προτού αλλάξουν το όνομα τους σε Beatles) σε αυτό το τραγούδι του Μπάντι Χόλι χρονολογείται από το μακρινό 1958. Το μοναδικό βινύλιο είναι στην κατοχή του ίδιου του Μακάρτνεϊ και κοστίζει περί τα 280.000 ευρώ.

Advertisment

2. Test – 41.800 ευρώ
Μια εξαιρετικής σπανιότητας διασκευή του 1965 στο That’ll Be The Day από έναν, τότε παντελώς άγνωστο, 13χρονο, τον Ντέιβιντ Στιούαρτ. Ο δίσκος 78 στροφών δεν έχει καν τον τίτλο του τραγουδιού, ονομάζεται απλώς Test και θα ήταν η πρώτη γεύση του νεαρού μουσικού με τη δισκογραφία. Ο Στιούαρτ το 1980 ίδρυσε τους, σήμερα πολύ γνωστούς, Eurythmics μαζί με την Ανι Λένοξ.

3. That’ll Be The Day/In Spite Of All The Danger – 14.000 ευρώ
Ξανά η διασκευή των Quarrymen, αλλά αυτή τη φορά όχι του 1958, αλλά λίγο μεταγενέστερη. Κυκλοφορεί σε μόλις 25 αντίτυπα, οπότε είναι ελαφρώς λιγότερο σπάνια απ’ ότι η αυθεντική κόπια του 1958.

Advertisment

4. That’ll Be The Day/In Spite Of All The Danger – 14.000 ευρώ
Πάλι η διασκευή των Quarrymen, αυτή τη φορά όμως είναι μια επανέκδοση από το 1981. Κι αυτός ο δίσκος 78 στροφών κυκλοφορεί σε μόλις 25 αντίτυπα.

5. God Save The Queen/No Feelings – 14.000 ευρώ
Το επτάιντσο σινγκλάκι του God Save the Queen με το τραγούδι No Feelings στη πίσω πλευρά του, σε μια έκδοση που κυκλοφόρησε ο ίδιος ο μάνατζερ της μπάντας, Μάλκομ Μακλάρεν, χωρίς να ρωτήσει κανέναν.

6. God Save The Queen/No Feelings –11.150 ευρώ
Μια άλλη ηχογραφημένη βερσιόν των δυο τραγουδιών που κυκλοφόρησε ως το επίσημο σινγκλ το 1977, μέσα σε μια καφέ χάρτινη συσκευασία. Περιέχει και το δελτίο τύπου που συνέταξε ο Μακλάρεν.

7. The Beatles (White Album) – 11.150 ευρώ
Η πρώτη κι αυθεντική έκδοση του άλμπουμ από τις 22 Νοεμβρίου του 1968. Αν το βινύλιο έχει serial number κάτω από το 0000010 (δηλαδή, 0000009, 0000008 κ.ο.κ.), ενδέχεται να κοστίζει ακόμη περισσότερο από 11.000 ευρώ.

8. God Save The Queen/No Feelings – 10.450 ευρώ
Το επτάιντσο σινγκλ του God Save the Queen με το τραγούδι No Feelings στη πίσω πλευρά του κυκλοφόρησε το καλοκαίρι του 1977, με αφορμή το Ιωβηλαίο της Βασίλισσας Ελισάβετ Β’. Μετά από λίγες ημέρες αποσύρθηκε από την κυκλοφορία λόγω της γενικότερης κατακραυγής –οι στίχοι του τραγουδιού έβριζαν την Ελισάβετ.

9. Anarchy in the UK/No Fun – 9.760 ευρώ
Κυκλοφορούν μόνο τρία αντίτυπα του σινγκλ του Anarchy in the UK με τη διασκευή των Sex Pistols στο τραγούδι No Fun των Stooges. Ο εύρων αμειφθήσεται -γενναιόδωρα.

10. Please Please Me – 8.370 ευρώ
Σπανιότατη έκδοση του πρώτου άλμπουμ των Beatles από το 1963. Η σπανιότητα του έγκειται στο ότι δεν κυκλοφόρησε υπό την ετικέτα Northern Songs, αλλά από εκείνη της Dick James Music Company.

Κωνσταντίνος Τσάβαλος – Newsroom ΔΟΛ

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Το φεστιβάλ Αθηνών-Επιδαύρου διοργανώνει συζητήσεις για την αμηχανία που προκαλεί το προαποφασισμένο μέλλον του κόσμου
Evia Film Project: Τον Ιούλιο η γιορτή του κινηματογράφου στη Βόρεια Εύβοια
"Φαινόμενο Μότσαρτ" | Ενισχύει πραγματικά την νοημοσύνη των παιδιών;
Φεστιβάλ Καννών | για «Το Χάος που Άφησε Πίσω της» του Νίκου Κολιούκου

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση