Το 1999, η Διεθνής Ομοσπονδία Καρδιάς, με την υποστήριξη της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας καθιέρωσαν την τελευταία Κυριακή του Σεπτεμβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς.
Στόχος είναι η ευαισθητοποίηση του κοινού για τα καρδιαγγειακά νοσήματα, που τις τελευταίες δεκαετίες παρουσιάζουν αυξανόμενα ποσοστά σύμφωνα με τις επίσημες έρευνες, ειδικά μάλιστα στις βιομηχανικά ανεπτυγμένες χώρες.
Advertisment
1. Η καρδιά του εμβρύου αρχίζει να σχηματίζεται μέσα σε 16 έως 19 ημέρες από την αρχή της κύησης και περνά μέσα από μερικές πολύ ενδιαφέρουσες αλλαγές, πριν να καταλήξει στο σχήμα που γνωρίζουμε.
Ξεκινάει σαν ένα μικρός σωλήνας, όπως είναι η καρδιά ενός χρυσόψαρου και στη συνέχεια διπλασιάζεται και παίρνει το σχήμα πετάλου. Σύντομα, εξελίσσεται σε μια καρδιά με δύο θαλάμους, όπως του βάτραχου και με τον καιρό, αναπτύσσεται άλλο ένα τμήμα και μοιάζει σαν την καρδιά ενός φιδιού. Τελικά, εξελίσσεται και ο τέταρτος θάλαμος και η καρδιά παίρνει την εμφάνιση μιας ενήλικης καρδιάς.
2. Η εμβρυϊκή καρδιά αρχίζει να χτυπά γύρω στην 22η ημέρα της κύησης. Σε περίπου τέσσερις εβδομάδες, είναι σε θέση να κυκλοφορεί το αίμα.
Δείτε: Η υγιεία είναι στο αίμα μας!
3. Όταν μας λένε να αγγίξουμε την καρδιά μας, οι περισσότεροι αγγίζουμε την αριστερή πλευρά του στήθους μας. Αυτό δεν είναι ακριβώς σωστό. Στην πραγματικότητα, η καρδιά βρίσκεται σχεδόν στο κέντρο, ελαφρώς προς την αριστερή πλευρά, πίσω από το στέρνο. Αλλά γιατί την αισθανόμαστε σα να βρίσκεται πολύ πιο αριστερά από το κέντρο;
Advertisment
4. Η αριστερή πλευρά της καρδιάς είναι υπεύθυνη για την ώθηση του αίματος στις πιο απομακρυσμένες γωνιές του σώματός. Η δεξιά πλευρά, από την άλλη, παρέχει το αίμα στους πνεύμονες, που είναι ακριβώς δίπλα.
Για τον λόγο αυτό, η καρδιά δε χρησιμοποιεί πολύ δύναμη για να στείλει το αίμα στους πνεύμονες. Σε αντίθετη περίπτωση, θα τους έβλαπτε. Ωστόσο, η καρδιά δίνει μια ισχυρή ώθηση για να στείλει το αίμα σε ολόκληρο το σώμα μέσω των αρτηριών, κάτι που κάνει η αριστερή πλευρά της.
5. Η σύνδεση μεταξύ καρδιάς και κυκλοφορίας του αίματος έγινε το 1615, έπειτα από μελέτη του δικαστή και γιατρού της βασιλικής οικογένειας της Αγγλίας, William Harvey.
6. Η καρδιά κάνει περίπου 72 σφυγμούς το λεπτό, 100.000 φορές την ημέρα και 3 δισεκατομμύρια φορές κατά τη διάρκεια της μέσης διάρκειας ζωής.
7. Έπειτα από μία 27ετή έρευνα, που διαπίστωσε την ραγδαία αύξηση των καρδιαγγειακών παθήσεων, η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας ονόμασε τις καρδιακές νόσους «η πιο σοβαρή επιδημία του κόσμου.» Οι καρδιακές παθήσεις είναι πλέον Νο 1 αιτία θανάτου και αυτό οφείλεται κυρίως στη διατροφή, την έλλειψη άσκησης, το αλκοόλ, το κάπνισμα και το άγχος.
8. Ενώ η χειρουργική επέμβαση μεταμόσχευσης καρδιάς δεν είναι εύκολο κατόρθωμα για το γιατρό ή τον ασθενή, είναι μια εκπληκτικά απλή λειτουργία με υψηλές πιθανότητες επιβίωσης και αποκατάστασης. Το 1946 οι γιατροί άλλαξαν τις καρδιές δύο σκύλων και με έκπληξη διαπίστωσαν ότι και οι δύο «ασθενείς» επιβίωσαν.
9. Η πρώτη ανθρώπινη επέμβαση μεταμόσχευσης καρδιάς ήταν μια επιτυχία (σχεδόν). Ενώ η νέα καρδιά του παραλήπτη λειτούργησε τέλεια, τα φάρμακα, που του χορηγήθηκαν για την πρόληψη της απόρριψης του οργάνου, οδήγησαν σε πνευμονία, σκοτώνοντάς τον μόλις 18 ημέρες αργότερα.
10. Το 1983, ένα νέο φάρμακο, η κυκλοσπορίνη, ήρθε στο προσκήνιο και αύξησε σημαντικά τις πιθανότητες επιτυχίας για τους ασθενείς με μεταμόσχευση. Χάρη σε αυτό και τις συνεχιζόμενες ιατρικές εξελίξεις, περίπου 4 στους 5 ανθρώπους, που υπόκεινται σε διαδικασία μεταμόσχευσης καρδιάς, παρατείνουν τη ζωή τους.
11. Το γέλιο είναι αντίδοτο στην καρδιά. Έρευνες έχουν δείξει, ότι ο καγχασμός μπορεί να προκαλέσει χαλάρωση στην επένδυση των τοιχωμάτων των αιμοφόρων αγγείων, το ενδοθήλιο, αυξάνοντας τη ροή του αίματος έως και 45 λεπτά μετά το γέλιο.
12. Κατά τη διάρκεια της ημέρας η καρδιά μεταφέρει 7,6 σχεδόν λίτρα αίμα πλούσιο σε οξυγόνο, το οποίο πολλές φορές περνά μέσα από περίπου 96.5 χιλιόμετρα διακλαδώσεων των αιμοφόρων αγγείων, που συνδέουν τα κύτταρα των οργάνων και τα διάφορα μέρη του σώματος.
13. Μερικοί άνθρωποι έχουν πραγματικά μεγαλύτερη καρδιά από άλλους. Ωστόσο, μια διευρυμένη καρδιά μπορεί να σημάνει υποκείμενη καρδιακή νόσο. Ο πιο κοινός τύπος ονομάζεται διατατική μυοκαρδιοπάθεια και αν αφεθεί χωρίς θεραπεία, μια μεγάλη καρδιά μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακή ανεπάρκεια.
14. Για δεκαετίες, οι καρδιακές προσβολές και παθήσεις ήταν ανδρική «υπόθεση». Αλλά αυτό απέχει πολύ από την αλήθεια. Η διαφορά μεταξύ των φύλων έγκειται κυρίως στα συμπτώματα, όπου οι γυναίκες δεν έχουν την τάση να βιώνουν πόνο στο στήθος αλλά μεταξύ άλλων ναυτία, πόνο στην πλάτη και το σαγόνι.
15. Μια μελέτη από 2.500 άνδρες ηλικίας 49 έως 54 διαπίστωσε, ότι όσοι έχουν οργασμό, τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα, μειώνουν στο μισό τον κίνδυνο θανάτου από στεφανιαία νόσο.
16. Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, μία έντονη ερωτική συνεύρεση μπορεί να διπλασιάσει τον καρδιακό ρυθμό του ατόμου και να κάψει περίπου 200 θερμίδες, δραστηριότητα ισοδύναμη δηλαδή με ένα γρήγορο 15λεπτο τρέξιμο.