,

20 επιστημονικά τεκμηριωμένοι λόγοι για να ξεκινήσετε διαλογισμό

Άρθρο της ψυχολόγου Emma Seppälä, Ph.D, αναπληρωματικής διευθύντριας του Center for Compassion and Altruism Research and Education του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ Προσωπικά ξεκίνησα να

Άρθρο της ψυχολόγου Emma Seppälä, Ph.D, αναπληρωματικής διευθύντριας του Center for Compassion and Altruism Research and Education του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ

Προσωπικά ξεκίνησα να κάνω διαλογισμό αμέσως μετά τα γεγονότα των Δίδυμων Πύργων. Ζούσα στο Μανχάταν, μια ήδη υπερβολικά χαοτική πόλη και σε ένα εξαιρετικά χαοτικό χρονικό διάστημα. Συνειδητοποίησα ότι δεν είχα κανέναν έλεγχο στο εξωτερικό μου περιβάλλον. Ένα μέρος όμως στο οποίο ο λόγος μου μετρούσε ήταν ο νους μου μέσω του διαλογισμού.

Advertisment

Όταν ξεκίνησα την πρακτική, δεν είχα συνειδητοποιήσει ότι θα γινόμουν επίσης πιο υγιής, πιο ευτυχισμένη και πιο επιτυχημένη. Βλέποντας τα οφέλη, αφιέρωσα τη διδακτορική έρευνα που έκανα στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ στη μελέτη της επίδρασης του διαλογισμού. Είδα ανθρώπους από διαφορετικά υπόβαθρα – από φοιτητές μέχρι βετεράνους πολέμου – να επωφελούνται. Τα τελευταία 10 χρόνια έχουν γίνει εκατοντάδες μελέτες.

Παρακάτω σας παραθέτω 20 επιστημονικά τεκμηριωμένους λόγους που ίσως σας κάνουν να θέλετε να κάνετε κι εσείς διαλογισμό:

Βελτιώνει την υγεία

Advertisment

1. Ενισχύει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος

2. Μειώνει τον πόνο

3. Μειώνει τη φλεγμονή σε κυτταρικό επίπεδο

Σας κάνει πιο ευτυχισμένους

4. Αυξάνει τα θετικά συναισθήματα

5. Μειώνει την κατάθλιψη

6. Μειώνει το άγχος

7. Μειώνει το στρες

Βελτιώνει την κοινωνική σας ζωή

Νομίζετε ότι ο διαλογισμός είναι μοναχική δραστηριότητα; Μπορεί και να είναι (εκτός κι αν κάνετε πρακτική σε μια ομάδα όπως πολλοί άνθρωποι!), αλλά στην πραγματικότητα αυξάνει την αίσθηση της επικοινωνίας σας με τους άλλους:

8. Αυξάνει τους κοινωνικούς δεσμούς και τη συναισθηματική νοημοσύνη

9. Σας κάνει πιο συμπονετικούς

10. Σας κάνει να νιώθετε λιγότερο μόνοι

Αυξάνει τον αυτοέλεγχό σας

11. Βελτιώνει την ικανότητά σας να ελέγχετε τα συναισθήματά σας

12. Βελτιώνει την ικανότητά σας για ενδοσκόπηση του εαυτού σας

Βελτιώνει τις νοητικές σας ικανότητες

13. Αυξάνει τη φαιά ουσία

14. Ενισχύει τις περιοχές που σχετίζονται με τον έλεγχο των συναισθημάτων, των θετικών συναισθημάτων και του αυτοελέγχου

15. Αυξάνει το πάχος του εγκεφαλικού φλοιού σε περιοχές που σχετίζονται με την εστίαση της προσοχής

Σας κάνει πιο παραγωγικούς

16. Αυξάνει τη συγκέντρωση και την προσοχή σας

17. Βελτιώνει την ικανότητά σας για πολλαπλές εργασίες

18. Βελτιώνει τη μνήμη σας

19. Βελτιώνει τη δημιουργικότητα καθώς και τη πρωτότυπη σκέψη

20. Σας κάνει πιο έξυπνους.

Σας προσφέρει καινούρια προοπτική: παρατηρώντας τις σκέψεις σας, θα διαπιστώσετε ότι δεν χρειάζεται να υποδουλώνεστε σε αυτές. Αντιλαμβάνεστε ότι έχετε ξεσπάσματα, γκρινιάζετε, ζηλεύετε, χαίρεστε και λυπάστε αλλά κι ότι δεν χρειάζεται αυτό να σας καταβάλλει. Ο διαλογισμός είναι μια πολύ απλή και υγιεινή ψυχική δραστηριότητα: διώχνει από μέσα σας τα άχρηστα πράγματα, ρυθμίζει τις ικανότητές σας και σας φέρνει σε επαφή με τον εαυτό σας.

Για σκεφτείτε, κάνετε ντους κάθε μέρα για να καθαρίσετε το σώμα σας, κάνετε όμως το ίδιο με το μυαλό σας; Ως αποτέλεσμα, θα νιώθετε πιο καθαροί και θα βλέπετε τα πράγματα με διαφορετική προοπτική. Ο πνευματικός ηγέτης Σρι Σρι Ραβί Σανκάρ γράφει τα εξής: «Η ποιότητα της ζωής μας εξαρτάται από την ποιότητα του νου μας». Δεν μπορούμε να ελέγξουμε τι συμβαίνει στο εξωτερικό μας περιβάλλον, αλλά μπορούμε να έχουμε τον έλεγχο του νου μας. Ασχέτως από το τι συμβαίνει, αν ο νους σας είναι σε καλή κατάσταση, αυτομάτως όλα είναι επίσης καλά.

Σας κάνει πιο ρεαλιστές

Μόλις γνωρίσετε τον εαυτό σας, θα αρχίσετε να έχετε τον έλεγχο και θα γίνετε πιο αυθεντικοί, ίσως ακόμη και πιο ταπεινοί. Θα αντιλαμβάνεστε τις ανούσιες ιστορίες που μερικές φορές κατασκευάζει το μυαλό σας και θα αποκτάτε διαφορετικές προοπτικές. Θα αντιλαμβάνεστε ότι οι περισσότεροι άνθρωποι είναι παγιδευμένοι και θα δείχνετε περισσότερη κατανόηση απέναντί τους. Οι μελέτες δείχνουν ότι όσο πιο πολύ διαλογίζεστε, τόσο περισσότερο ωφελείστε.

Μύθοι που αφορούν τον διαλογισμό

Πρέπει να αδειάσετε το μυαλό σας. Στην πραγματικότητα, όταν ξεκινήσετε να κάνετε διαλογισμό, θα διαπιστώσετε ότι συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο.

Πρέπει να κάθεστε σε στάση λωτού. Μπορείτε να καθίσετε στον καναπέ (μην ξαπλώσετε όμως, θα σας πάρει ο ύπνος).

Πρέπει να αφιερώνετε 1 ώρα την ημέρα. Αυτό δεν ισχύει, ακόμα και μικρές δόσεις αρκούν.

Πρέπει να προσεύχεστε σε μια γλώσσα που δεν καταλαβαίνετε. Αυτό δεν είναι απαραίτητο, εκτός κι αν για σας έχει αποτελέσματα.

Πρέπει να είστε Βουδιστές, Ινδουιστές ή θρησκευόμενοι. Ούτε αυτό είναι απαραίτητο, εκτός κι αν το θελήσετε.

Είναι παράξενη διαδικασία. Γιατί θεωρείτε ότι είναι παράξενο το να κάθεστε και να αναπνέετε; Εκτός αυτού, αφού οι Αμερικανοί γερουσιαστές, οι αθλητές της Εθνικής Ομάδας Ποδοσφαίρου και το Σώμα Πεζοναυτών των ΗΠΑ κάνουν διαλογισμό, πόσο παράξενο μπορεί να είναι;

Πρέπει να φοράτε ρόμπα. Ποιος σας είπε κάτι τέτοιο;

«Δεν μπορώ να κάνω διαλογισμό» διότι:

Δεν μπορώ να αδειάσω το μυαλό μου. Μην ανησυχείτε, ενώ κάθεστε θα βιώνετε το θορυβώδες χάος ενός μπερδεμένου μυαλού που σιγά σιγά χαλαρώνει: θα έχετε ένα σωρό σκέψεις, συναισθήματα και συγκινήσεις. Μην ανησυχείτε για το πώς αισθάνεστε κατά τη διάρκεια της ημέρας, παρατηρήστε πώς θα αισθάνεστε μετά αλλά και όλη την υπόλοιπη ημέρα.

Δεν μπορώ να καθίσω ακίνητος/η. Δεν πειράζει, απλώς καθίστε αναπαυτικά, κι αν θέλετε μπορείτε να κινήστε.

Νιώθω άγχος. Αυτό είναι επίσης φυσιολογικό. Αν σας κατακλύζουν άσχημες σκέψεις, μάθετε ορισμένες πρακτικές αναπνοής για να ηρεμήσετε και κάνετε ασκήσεις ή γιόγκα πριν πάτε για διαλογισμό.

Δεν μπορώ να στέκομαι ακίνητος/η. Δεν πειράζει, πηγαίνετε μια βόλτα χωρίς να φοράτε ακουστικά και χωρίς το κινητό σας. Μπορείτε επίσης να ξεκινήσετε γιόγκα ή να κάνετε ασκήσεις αναπνοής. Δώστε στον εαυτό σας χρόνο απλώς να υπάρχει χωρίς να πρέπει συνεχώς να ασχολείται με κάτι.

Δοκίμασα και δεν μου άρεσε. Δεν υπάρχει μόνο ένα είδος διαλογισμού, υπάρχουν πάρα πολλά, γι’ αυτό αναζητήστε αυτό που σας ταιριάζει: επίγνωση, υπέρβαση, συμπόνια, μάντρα, διαλογισμός της Βιπάσσανα, πρακτικές αναπνοής, γιόγκα Νίντρα, γιόγκα, διορατικότητα, στοργή και καλοσύνη, Τάι Τσι, κλπ.

Δεν έχω χρόνο. Αν έχετε χρόνο για να διαβάσετε ένα άρθρο σχετικά με τον διαλογισμό, τότε έχετε τον χρόνο και να διαλογιστείτε. Σκεφτείτε όλα αυτά τα λεπτά που χάνετε κάθε μέρα σερφάροντας στο διαδίκτυο ή με άλλους τρόπους. Σίγουρα μπορείτε να διαθέσετε 20 λεπτά για κάτι που θα ενισχύσει την υγεία σας! Ο Gandhi έλεγε το εξής: «Σήμερα είμαι τόσο απασχολημένος που…θα κάνω διαλογισμό δύο ώρες αντί για μία».

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Εσύ είσαι ταξίδι, χωρίς προορισμό...
Ο χρόνος κυλάει πιο αργά όταν κάποιος κοιτάζει κάτι που αξίζει να θυμάται!
Κάποιες φορές η ζωή σε πάει μόνη της…
Η Ιστορία του Λεωνίδα και της Μαρίας: Ένα Μάθημα Προσφοράς και Αποτυχημένου Μάρκετινγκ

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση