Γράφει η Βάσω Μιχοπούλου
H ιδέα “γεννήθηκε” τον Οκτώβριο του 2013 για να ενσαρκώσει την επιθυμία τεσσάρων νέων παιδιών, όχι μόνο να αναβαθμίσουν την ποιότητα ζωής των συνανθρώπων τους με κινητικές δυσκολίες, αλλά και να κάνουν συνειδητό το ότι η προσβασιμότητα, πάντα και παντού, είναι δικαίωμα όλων και όχι προνόμιο των λίγων.
Advertisment
Το Prosvasis.co, το δημιούργημα της Έλενας Καζία Μπατμά,, της Έφης Δασκαλοπούλου, του Βασίλη Καπογιαννόπουλου και του Νίκου Φαζάκη (όλοι μεταπτυχιακοί φοιτητές τμημάτων του Πανεπιστημίου Πατρών) είναι μια πρωτοποριακή διαδικτυακή πλατφόρμα οργανωμένου δικτύου προσβασιμότητας για ΑμεΑ, το πρώτο online σύστημα υποστήριξης τους, που περιλαμβάνει διάφορα σημεία ενδιαφέροντος, όπως εστιατόρια, θέατρα, μουσεία, καφετέριες, θέσεις παρκαρίσματος ΑμεΑ, ξενοδοχεία και άλλα σημεία ψυχαγωγίας και πολιτισμού, προσβάσιμους συνεδριακούς χώρους, ειδικά διαμορφωμένα campings, πεζόδρομους «περιπάτου» για ΑμεΑ, καθώς και σημεία πρόσβασης σε θάλασσες μέσω του συστήματος SEATRAC.
“Η ιδέα προέκυψε το 2012 με αφορμή την απόφαση μας να λάβουμε μέρος σε ένα φοιτητικό διαγωνισμό Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας. Ο σκοπός ήταν, ως φοιτητές του τμήματος Μηχανικών Η/Υ & Πληροφορικής Παν. Πατρών, να εφαρμόσουμε τη γνώση μας και παράλληλα να λύσουμε και ένα κοινωνικό πρόβλημα. Πιαστήκαμε από μια ιδέα που μας έδωσε ένας φίλος που επισκέφτηκε την Ολλανδία και το δημιουργήσαμε”, εξηγεί ο Βασίλης Καπογιαννόπουλος, ένας από τους εμπνευστές της σελίδας.
Με δεδομένη την εν γένει, αδράνεια του κράτους στο ευαίσθητο θέμα των ατόμων με κινητικά προβλήματα, καθώς και την έλλειψη οργανωμένης έτοιμης και αξιόπιστης βάσης δεδομένων, (π.χ. λίστα με υποδομές, σημεία πρόσβασης κλπ), εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων, τα παιδιά έπρεπε να δουλέψουν πολύ για να ελέγξουν αν τα δεδομένα που έβρισκαν και ήθελαν να αποτυπώσουν στον Prosvasis χάρτη τους, ανταποκρίνονται πλήρως στην πραγματικότητα.
Advertisment
“Ήταν μια επίπονη διαδικασία αν σκεφτεί κάποιος ότι έπρεπε να πηγαίνουμε οι ίδιοι να επιβεβαιώνουμε την ύπαρξη των υποδομών για ΑμεΑ. Ήμασταν δύσπιστοι στα στοιχεία που έδιναν, για παράδειγμα κάποιοι ιδιοκτήτες ξενοδοχείων, οι οποίοι μπορεί να ισχυρίζονταν ότι η επιχείρησή τους διαθέτει προσβασιμότητα, αλλά στην ουσία να μην ήταν λειτουργικό το σύστημα. Ξεκινήσαμε να ψάχνουμε τα ήδη καταχωρημένα στοιχεία (π.χ. οι δήμοι έχουν λίστες με τις θέσεις πάρκινγκ των ΑμεΑ) και σιγά – σιγά συμπληρώναμε.
Υπάρχουν ξενοδοχειακές μονάδες που διαθέτουν πιστοποιητικά προσβασιμότητας, αυτά τα καταγράψαμε. Άλλωστε η πλατφόρμα είναι ανοικτή και έτσι μπορεί ο καθένας που βλέπει κάτι σχετικό, όχι μόνο να το συμπληρώνει, αλλά και να το αξιολογεί”, συμπληρώνει ο Βασίλης Καπογιαννόπουλος.
Αυτοσκοπός του Prosvasis.co ήταν πάντα να έρθουν σε επαφή και να αλληλεπιδράσουν με αυτό οι ίδιοι οι χρήστες, δίνοντας το απαραίτητο feedback, που χρειάζονται οι διαχειριστές για τη περαιτέρω βελτίωσή του.
Τα παιδιά παρατηρούν ότι τα άτομα ΑμεΑ στην Ελλάδα δεν είναι τόσο δραστήρια όσο θα έπρεπε. Επιφυλάσσονται να κυκλοφορούν και παρακινούνται δύσκολα και αυτό οφείλεται στην έλλειψη εμπιστοσύνης απέναντι στο κράτος και στους θεσμούς, καθώς και στην παγιωμένη νοοτροπία του ότι στην “Ελλάδα δεν αλλάζει τίποτε”. Δεν είναι αλήθεια. Το prosvasis έχει καταφέρει να κινητοποιήσει αρκετούς κρατικούς και κοινωνικούς φορείς. Για παράδειγμα, η συνεργασία του με το δήμο και τα ξενοδοχεία της Κω, έχει προκαλέσει μια γόνιμη αλληλεπίδραση.
Οι επιχειρηματίες, οι όχι μόνο δημιουργούν υποδομές για ΑμεΑ, αλλά προβάλλουν και προβάλλονται μέσω της ιστοσελίδας. “Είναι μια ιδέα που κερδίζουν όλοι. Και οι επιχειρηματίες που προσελκύουν ΑμεΑ και τα ίδια τα ΑμεΑ. Σκεφτείτε ότι αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα λειτουργούν τρείς ξενοδοχειακές μονάδες (δύο στα Χανιά και μια στο Λουτράκι) που είναι αποκλειστικά σχεδιασμένες για ΑμεΑ. Στην παρούσα φάση παρατηρούμε έντονο ενδιαφέρον από το εξωτερικό και για αυτό θα κάνουμε μια στροφή για να ενισχύσουμε το ελληνικό στοιχείο απευθυνόμενοι σε ξένους επισκέπτες.
Θα εστιάσουμε στην ολοκλήρωση παροχής πληροφοριών για συγκεκριμένους προσβάσιμους προορισμούς, που θα δίνονται στο χρήστη με όσο πιο πρακτικό αλλά συνάμα ελκυστικό τρόπο. Θα τσεκάρουμε και προωθήσουμε την νέα υπηρεσία μας Accesible Booking και θα ολοκληρώσουμε και το application μας για smarthones και tablets”, εξηγούν οι διαχειριστές του συστήματος.
Το www. Prosvasis. Co ξεκίνησε ως μια επιχειρηματική ιδέα, εξάλλου “γεννήθηκε” για να συμμετάσχει σε διαγωνισμό επιχειρηματικότητας. Ουσιαστικά είναι μια start-up επιχείρηση για βοήθεια στα ΑμεΑ, με προοπτική. Οι επαγγελματίες που απευθύνονται σε άτομα με κινητικά προβλήματα και θέλουν να προωθήσουν τις επιχειρήσεις τους πληρώνουν μια μικρή συνδρομή στους δημιουργούς του συστήματος, ενώ η πρόσβαση των ΑμεΑ στην πληροφορία είναι εντελώς δωρεάν. Βέβαια, οι διαχειριστές είναι όλοι εργαζόμενοι και δεν περιμένουν, τουλάχιστον στην παρούσα φάση, να εξασφαλίσουν εισόδημα από το online σύστημα.
“Ζούμε στην εποχή της γνώσης και της πληροφορίας και είναι απαράδεκτο να υπάρχουν σήμερα άτομα κλεισμένα μέσα στα σπίτια τους, γιατί δεν ξέρουν πώς να κάνουν την έξοδό τους από αυτά εύκολη και ευχάριστη. Δεν σκεφτήκαμε ποτέ ότι μπορούμε να αλλάξουμε τον κόσμο.
Μπορούμε όμως να διευκολύνουμε την καθημερινότητα των συνανθρώπων μας και μαζί τους να “χτίσουμε” ένα ισχυρό δίκτυο ανθρώπων, που θα λειτουργήσει ως μοχλός πίεσης για να αυξήσουμε τα προσβάσιμα σημεία και να δώσουμε στα ΑμεΑ το ίδιο δικαίωμα έχουμε και εμείς.Το δικαίωμα για πλήρη πρόσβαση στη ζωή”.
Δείτε την ιστοσελίδα εδώ: https://www.prosvasis.co/?lang=el
imerisia.gr