, ,

Στοματικές πλύσεις με έλαιο καρύδας για καταπολέμηση πλάκας και ουλίτιδας

Άρθρο του Sayer Ji Σύμφωνα με νέες μελέτες η χρήση καρυδέλαιου είναι πιο αποτελεσματική και ασφαλής εναλλακτική λύση από τη χρήση στοματικών διαλυμάτων. Μια νέα έρευνα

Άρθρο του Sayer Ji

Σύμφωνα με νέες μελέτες η χρήση καρυδέλαιου είναι πιο αποτελεσματική και ασφαλής εναλλακτική λύση από τη χρήση στοματικών διαλυμάτων. Μια νέα έρευνα έδειξε για πρώτη φορά ότι η στοματική χρήση καρυδέλαιου είναι αποτελεσματική για τη μείωση της πλάκας και της ουλίτιδας, μια συχνά εμφανιζόμενη μορφή φλεγμονής των ιστών των ούλων η οποία προκαλείται ως αντίδραση σε μια ομάδα βακτηρίων-βιοφίλμ (γνωστή και ως πλάκα) που κολλάει στην επιφάνεια των δοντιών και μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές στοματικές παθήσεις γνωστές και ως περιοδοντικές νόσοι.

Advertisment

Διαβάστε Λάδι καρύδας: 80 καταπληκτικές χρήσεις

Στο άρθρο «οι επιδράσεις του καρυδέλαιου κατά της πλάκας και της ουλίτιδας – μια προκαταρτική αναφορά», το οποίο δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nigerian Medical Journal, οι ερευνητές ήλεγξαν την υπόθεση ότι η συνήθης και συχνή πρακτική της «στοματικής πλύσης με καρυδέλαιο» είναι αποτελεσματική και δύναται να συμβάλει στη διατήρηση της στοματικής υγιεινής, όπως άλλωστε πίστευαν για πολλούς αιώνες.

Η τεχνική της στοματικής πλύσης με λάδι αποτελεί μια παραδοσιακή θεραπεία η οποία χρονολογείται 1500 χρόνια, με πρώτη αναφορά σε αγιουρβέδικα κείμενα, στα Charaka Samhita. Ωστόσο, αυτή η τεχνική εφαρμοζόταν κατά βάση με σουσαμέλαιο ενώ και οι υπάρχουσες έρευνες επίσης αναφέρονται στο σουσαμέλαιο και όχι στο καρυδέλαιο.

Advertisment

Η νέα μελέτη με στόχο τον εμπλουτισμό γνώσεων σχετικά με το καρυδέλαιο:

«Δεν έχουν διεξαχθεί μελέτες για τα οφέλη της τεχνικής της στοματικής πλύσης με καρυδέλαιο μέχρι τώρα. Γι’αυτό και σχεδιάστηκε μια πιλοτική έρευνα για να αξιολογήσει τις επιδράσεις του καρυδέλαιου κατά της πλάκας και της ουλίτιδας».  Στη μελέτη συμμετείχαν 60 άτομα ηλικίας 16-18 ετών, ηλικίες κατά τις οποίες είναι έντονη η πλάκα και η ουλίτιδα. Δεν υπήρχε ομάδα ελέγχου καθώς «η μελέτη σχεδιάστηκε για να συγκρίνει την αρχική κατάσταση με τις ενδεχόμενες επιδράσεις μετά την παρέμβαση σε μια ομάδα που αξιοποίησε την τεχνική στοματικής πλύσης με καρυδέλαιο ως επιπρόσθετη πρακτική της στοματικής υγιεινής. Μετρήθηκε το επίπεδο της πλάκας και της ουλίτιδας την πρώτη μέρα και στη συνέχεια την 1η, 7η, 15η και 30η μέρα μετά τη χρήση καρυδέλαιου.

Τα ερευνητικά αποτελέσματα ήταν τα εξής:

«Ο μέσος όρος της επιφάνειας της πλάκας ήταν 0.91 και της ουλίτιδας 1.19 την πρώτη μέρα. Συγκριτικά με τις μετρήσεις της πρώτης μέρας και η πλάκα και η τερηδόνα τις επόμενες μέρες κατά τη διάρκεια της εφαρμογής ήταν εμφανής μειωμένες. Μια σημαντική μείωση και των δυο εμφανίζεται από την 7η μέρα. Την 30η μέρα οι μετρήσεις για την πλάκα μειώθηκαν στο 0.401 (από 0.91) και για την τερηδόνα στο 0.385 (από 1.19)».  Τα ευρήματα είναι στατιστικώς σημαντικά υποδεικνύοντας ότι το καρυδέλαιο αποτελεί μια αποτελεσματική θεραπεία για τη μείωση των συμπτωμάτων της πλάκας και της ουλίτιδας που εμφανίζονται στα δόντια.

Πως λειτουργεί;

Καταρχήν, το καρυδέλαιο είναι γνωστό αντιμικροβιακό με άμεσες αντιβακτηριδιακές ιδιότητες χάρις στο λαυρικό οξύ που περιέχει.

Δεύτερον, σύμφωνα με τη μελέτη, η τεχνική στοματικής πλύσης επιδρά στη γαλακτωματοποίηση του καρυδέλαιου, το οποίο ενσωματώνεται στην επιφάνεια των δοντιών, με αποτέλεσμα την καταπολέμηση της προσκόλλησης της πλάκας και της βακτηριδιακής συγκέντρωσης.

Τρίτον, το καρυδέλαιο παράγει μια ουσία που μοιάζει με σαπούνι όταν αναμειγνύεται με το σάλιο (μια διαδικασία γνωστή και ως σαπωνοποίηση), γι’αυτό και αξιοποιείται στην παραγωγή σαπουνιών. Σύμφωνα με την έρευνα, «τα σαπούνια με καρυδέλαιο δημιουργούν καλύτερη σαπουνάδα και έχουν αυξημένη καθαριστική δράση. Το λαυρικό οξύ που περιέχεται στο καρυδέλαιο αντιδρά με το λάδι κατά την στοματική πλύση δημιουργώντας ανθρακικό νάτριο, βασικό συστατικό του σαπουνιού το οποίο φαίνεται να ευθύνεται για την καθαριστική δράση και τη μειωμένη συγκέντρωση της πλάκας».

Γιατί το καρυδέλαιο είναι καλύτερο από τα χημικά στοματικά διαλύματα

Τα πιο συνήθη ενεργά συστατικά που χρησιμοποιούνται στα στοματικά διαλύματα είναι χλωρεξιδίνη, φαινόλη (Listerine), αμίνη και φθοριούχος κασσίτερος (Meridol), με την χλωρεξιδίνη να είναι η πιο αποτελεσματική στον έλεγχο της πλάκας και στη μείωση της ουλίτιδας και των βακτηρίων. Ωστόσο, το πρόβλημα με τα χημικά στοματικά διαλύματα είναι ότι έχουν σημαντικές και πολλές φορές μη αναστρέψιμες παρενέργειες όπως: «Η μακροχρόνια χρήση της χλωρεξιδίνης εξασθενεί την αίσθηση της γεύσης και δημιουργεί λεκέδες στα δόντια οι οποίοι δύσκολα αφαιρούνται. Οι βλεννώδεις μεμβράνες και η γλώσσα επίσης επηρεάζονται και πιθανόν να σχετίζονται με την ανάδυση χρωμογενικών παραγόντων των δοντιών και των μεμβράνων.

Αντίθετα, όπως υποστηρίζουν και οι ερευνητές, το καρυδέλαιο δεν εμφανίζει αυτές τις παρενέργειες: «Στην παρούσα μελέτη δεν σημειώθηκαν αλλαγές στη γεύση ούτε εμφανίστηκαν λεκέδες στο τέλος της 4ης εβδομάδας».

Από τη μελέτη συμπεραίνεται ότι «η στοματική πλύση με λάδι αποδεικνύεται αποτελεσματική μέθοδος για τη μείωση της πλάκας και της ουλίτιδας. Τα προκαταρτικά αυτά ευρήματα δείχνουν ότι το καρυδέλαιο είναι ένα ασφαλές, αποτελεσματικό, εύκολο στη χρήση και οικονομικό προϊόν με μηδαμινές παρενέργειες το οποίο ενισχύει τη στοματική υγιεινή».

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Το φαινόμενο του «Ιπτάμενου Ολλανδού» καταγράφηκε στην Κέρκυρα - Ο διευθυντής της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς, εξηγεί
Τσιμπήματα από μέλισσες και σφήκες: Οι πρώτες βοήθειες και τι να προσέξετε
9η Διεθνής Διάσκεψη για τους Ωκεανούς: Οι φάλαινες στην Ελλάδα προστατεύονται μετά από 25 χρόνια αγώνων
Μήπως γινόμαστε λιγότερο έξυπνοι; Το μυστήριο των εγκεφάλων που συρρικνώνονται

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση