, ,

Έρπης ζωστήρ: Φυσική αντιμετώπιση με διατροφή, συμπληρώματα και αιθέρια έλαια

Έρπης Ζωστήρ Η φυσική θεραπεία του έρπητα ζωστήρα συνιστά ένα σοβαρό θέμα συζήτησης, ειδικά αν σκεφτούμε ότι ένας στους τρεις ανθρώπους θα εκφράσει έστω

Έρπης ζωστήρ: Φυσική αντιμετώπιση με διατροφή, συμπληρώματα και αιθέρια Έλαια

Έρπης Ζωστήρ

Η φυσική θεραπεία του έρπητα ζωστήρα συνιστά ένα σοβαρό θέμα συζήτησης, ειδικά αν σκεφτούμε ότι ένας στους τρεις ανθρώπους θα εκφράσει έστω και μια φορά στη ζωή του έρπη. Στο παρακάτω άρθρο θα εστιαστούμε στον έρπητα ζωστήρα και όχι στον επιχείλιο έρπητα. Για τον επιχείλιο έρπητα, διαβάστε το άρθρο  Έρπης, αντιμετώπιση με φυσικές μεθόδους Ο έρπης ζωστήρ προκαλεί νευραλγία, φαγούρα, πυρετό και φουσκάλες με πύον. Ένα αποδυναμωμένο ανοσοποιητικό σύστημα σημαίνει περισσότερες πιθανότητες εμφάνισης έρπη και μπορεί επίσης να κάνει τα συμπτώματα εντονότερα.

Ο έρπης προκαλείται από τον ίδιο ιό με εκείνον της ανεμοβλογιάς. Για την ακρίβεια, ο έρπης εμφανίζεται στο σχεδόν 10% των ανθρώπων που έχουν περάσει στο παρελθόν ανεμοβλογιά. Υπάρχει επίσης και ο παράγοντας της ηλικίας που επηρεάζει. Δυστυχώς, όσο μεγαλύτερη η ηλικία, τόσο υψηλότερος και ο κίνδυνος εμφάνισης του. Περίπου οι μισές περιπτώσεις έρπητα ζωστήρα αφορούν σε άτομα ηλικίας 50 και άνω.

Advertisment

Ευτυχώς όμως, υπάρχει και η λύση της φυσικής θεραπείας, που περιλαμβάνει τροφές που μπορείτε να προτιμήσετε για να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα, όπως και τροφές που καλύτερα θα είναι να τις αποφύγετε. Επιπλέον, υπάρχουν συγκεκριμένα αιθέρια έλαια για τον έρπη και μια ποικιλία επιλογών όσο αφορά στα φυσικά συμπληρώματα. Σε γενικές γραμμές, οτιδήποτε κάνετε για να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σας, θα αποδειχτεί σωστός χειρισμός πρόληψης και αντιμετώπισης της καθόλου ευχάριστης κατάστασης του έρπη.

Τι ακριβώς είναι ο έρπης ζωστήρ;

Ο έρπης αποτελεί μια ιατρική πάθηση, κατά την οποία ο ασθενής εμφανίζει εξανθήματα ή φουσκάλες στο δέρμα. Προκαλείται από έναν ιό, τον ίδιο που προκαλεί και την ανεμοβλογιά. Ο έρπης ζωστήρας παραμένει σε μια περιοχή του σώματος ή μπορεί να επεκταθεί. Πολλοί άνθρωποι αναρωτιούνται γιατί ενώ πέρασαν ανεμοβλογιά, δεν εμφανίζουν ανοσία και στον έρπη. Σύμφωνα με τους ειδικούς, αφού περάσουμε ανεμοβλογιά, ο ιός παραμένει στον οργανισμό μας. Για τους περισσότερους, παραμένει ανενεργός όμως, χωρίς να προκαλεί μπελάδες. Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις ο ιός επανενεργοποιείται, ειδικά σε περιπτώσεις αδύναμου ανοσοποιητικού.

Ο έρπης ζωστήρας συνήθως επηρεάζει μια μικρή περιοχή της μίας μόνο πλευράς του σώματος και ο πόνος είναι το πιο κοινό πρώτο σύμπτωμα του. Λίγες μέρες αργότερα, μπορεί να δείτε μια κοκκινίλα, αλλά αυτό δεν συμβαίνει πάντα. Ο έρπης περιλαμβάνει και φαγούρα; Ναι. Μαζί με τον πόνο και τη φαγούρα, μπορεί να νιώσετε κάψιμο, μούδιασμα, ευαισθησία στο άγγιγμα και μυρμήγκιασμα στη μολυσμένη περιοχή. Οι φουσκάλες με πύον είναι επίσης ένα κοινό σύμπτωμα. Όσοι εμφανίζουν αυτά τα συμπτώματα, μπορεί να έχουν και πυρετό, πονοκέφαλο, κόπωση και ελαφριά ευαισθησία.

Advertisment

Η διάρκειά του είναι συνήθως ανάμεσα σε τρεις έως πέντε εβδομάδες. Η πλειονότητα των ανθρώπων θα εμφανίσει έρπη μια φορά, αλλά είναι πιθανό να ξαναεμφανίσει σε διάφορες συγκυρίες. Άνθρωποι με μεγαλύτερη πιθανότητα ανάπτυξης έρπη περιλαμβάνουν εκείνους:

• Με αποδυναμωμένο ανοσοποιητικό σύστημα (όπως κάποιος με καρκίνο)

• Άνω των 50 ετών

• Που ήταν πρόσφατα άρρωστοι

• Με υπερβολικό στρες

• Που είχαν βιώσει κάποιο μεγάλο τραύμα.

Φυσική θεραπεία του έρπητα ζωστήρα

Επομένως, σίγουρα ο έρπης ζωστήρ δεν είναι καθόλου μια αστεία υπόθεση, αλλά τα καλά νέα είναι ότι η φυσική του θεραπεία δεν είναι καθόλου δύσκολη, ούτε ακριβή και μπορείτε να τα καταφέρετε μέσω οδηγιών και στο σπίτι σας. Το μεγαλύτερο μέρος αφορά στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Τροφές που πρέπει να βάλετε στην διατροφή σας για την αντιμετώπιση του έρπητα

Πλούσιες σε βιταμίνη B

Έρπης ζωστήρ: Φυσική αντιμετώπιση με διατροφή, συμπληρώματα και αιθέρια Έλαια

Το νευρικό σύστημα γίνεται ο στόχος του ιού του έρπη· Γι’ αυτό, είναι σημαντικό να περιλαμβάνουμε τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Β όπως το μοσχαράκι ελευθέρας βοσκής, τα γαλακτοκομικά, τα αυγά, το βιολογικό κοτόπουλο και τα ψάρια εκτός ιχθυοτροφείου.

Νερό

Αρκετή ενυδάτωση είναι το κλειδί για απομάκρυνση του ιού από το σύστημα μας. Προσπαθήστε να πίνετε τουλάχιστον 230 ml ανά 2 ώρες.

Σκόρδο και κρεμμύδια

Τόσο το ωμό σκόρδο, όσο και το κρεμμύδια περιέχουν αλισίνη, που βελτιώνει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C

Προσθέστε στη δίαιτα σας πορτοκάλια, λεμόνια και λαχανικά που αυξάνουν την πρόσληψη της βιταμίνης C και βοηθούν τόσο το ανοσοποιητικό, όσο και την ταχύτερη ανάρρωση.

Πράσινα φυλλώδη λαχανικά

Είναι πλούσια σε β καροτίνη και ασβέστιο, επίσης σημαντικά για το ανοσοποιητικό σύστημα.

Τροφές που πρέπει να αποφύγετε για συντομότερη ανάρρωση

Ζάχαρη

Μειώνει τα λευκοκύτταρα που μάχονται κατά της μόλυνσης

Χυμούς φρούτων

Αν και ο χυμός πορτοκαλιού περιέχει βιταμίνη C,ο χυμός του δεν είναι τόσο υψηλός σε περιεκτικότητα όσο τα ολόκληρα φρούτα και λαχανικά.

Καφεΐνη

Βοηθά στην αφυδάτωση, οπότε αποφύγετέ τη.

Αναψυκτικά

Που προωθούν, ενισχύουν ένα πιο όξινο σύστημα, οπότε προσπαθήστε να τα περιορίσετε κατά την περίοδο που εμφανίζετε τα συμπτώματα.

Τηγανητά

Λειτουργούν το ίδιο με τα αναψυκτικά.

Συμπληρώματα διατροφής για τον έρπητα ζωστήρα

Έρπης ζωστήρ: και συμπληρώματα διατροφής

1. Βιταμίνη C (1,000mg 3-4 φορές ημερησίως)

Ενισχύει την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού και των λευκοκυττάρων.

2. Εχινάκιεα (500 mg 3 φορές ημερησίως)

Η Echinacea αποτελεί ένα βότανο-όπλο κατά των μολύνσεων και των ιών, βοηθώντας τον οργανισμό μας να τους πολεμήσει.

3. Έλαιο ρίγανης (500mg 2 φορές ημερησίως)

Η ρίγανη έχει μια ισχυρή αντιική δράση.

4. Βιταμίνη B12 (1000-5000 mcg ημερησίως)

Η συγκεκριμένη βιταμίνη προωθεί την συντομότερη ανάρρωση και μειώνει την αίσθηση του πόνου.

5. Ψευδάργυρος (50 mg ημερησίως)

Ο ψευδάργυρος στηρίζει την λειτουργία του ανοσοποιητικού και έχει αντιική δράση. Δρα καλύτερα κατά τα πρώτα σημάδια ασθένειας.

Αιθέρια Έλαια

https://enallaktikidrasi.com/2017/05/erpis-zostir/

Γεράνι

Το γεράνι έχει μελετηθεί αρκετά και έχει δείξει ότι μειώνει την αίσθηση πόνου λόγω μεθερπητικής νευραλγίας που ακολουθεί την εμφάνιση έρπη. Με τοπική εφαρμογή του ελαίου του, έχει αποδειχτεί ότι μπορεί να ανακουφίσει μέσα σε λίγα μόλις λεπτά. Μπορεί ακόμα και να ξεπεράσει την τοπική καψαϊκίνη, που συνήθως συστήνεται για τον πόνο του έρπη, αλλά χρειάζεται μέρες για να δράσει.

Άλλες επιλογές αιθέριων ελαίων για τη φυσική θεραπεία του έρπητα περιλαμβάνουν:

• Τεϊόδεντρο

• Μελισσόχορτο

• Λεβάντα

Μέντα

• Μαύρο σουσάμι

Μπορείτε να πάρετε 2 σταγόνες αιθέριου ελαίου και να τις αναμίξετε σε 1/4 κουταλιάς της σούπας από έλαιο καρύδας και να το τρίψετε απαλά στις περιοχές στις οποίες πονάτε. Είναι καλή ιδέα όμως πρώτα να δοκιμάσετε πώς αντιδρά το δέρμα σας σε αυτό πριν την εφαρμογή σε ένα άλλο μικρό μέρος του σώματος σας, ώστε να βεβαιωθείτε για τυχόν αρνητικές αντιδράσεις. Το ίδιο διάλυμα μπορείτε επίσης να το χρησιμοποιήσετε και για τα γενικότερα αντιικά οφέλη, για τα οποία είναι γνωστά τα αιθέρια έλαια.

Έρπης Ζωστήρ: Άλλες φυσικές θεραπείες

Μέλι

Η εφαρμογή μελιού τοπικά στα εξανθήματα του έρπη επίσης έχει αποδειχτεί επιστημονικά ως μια αποτελεσματική φυσική θεραπεία. Μια έρευνα εργαστηρίου του 2012 έδειξε ότι το μέλι έχει αντιική δραστηριότητα ενάντια στον ιό του έρπη ζωστήρα. Απλά εφαρμόστε απευθείας πάνω στις περιοχές του προβλήματος λίγες φορές την ημέρα.

Δροσερές κομπρέσες

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κρύες, βρεγμένες κομπρέσες στα εξανθήματα του έρπη για να μειώσετε την αίσθηση καψίματος. Μπορούν επίσης να βοηθήσουν στη μείωση της αίσθησης του πόνου, στην ευαισθησία και στη φαγούρα. Είναι η πιο εύκολη φυσική θεραπεία, αφού το μόνο που απαιτείται είναι ένα καθαρό ύφασμα και λίγο τρεχούμενο νερό. Απλά βεβαιωθείτε ότι ανά κάποια ώρα θα αλλάζετε το ύφασμα.

Μείωση του στρες

Σύμφωνα με την Mayo Clinic, η μείωση του στρες στη ζωή σας, όσο είναι βέβαια δυνατό, αποτελεί πραγματικά το κλειδί για τη φυσική θεραπεία κατά του έρπη. Αυτή η αλλαγή του τρόπου ζωής μπορεί να εμποδίσει την εμφάνιση αλλά και την αντιμετώπιση του έρπη, αφού το στρες εξάλλου είναι από τους πρώτους παράγοντες αποδυνάμωσης του ανοσοποιητικού συστήματος και της υγείας μας.

Προφυλάξεις και πιθανές επιπλοκές

Ο έρπης μπορεί να είναι μεταδοτικός για ορισμένους ανθρώπους. Όσοι έχουν, μπορούν να περάσουν τον ιό σε κάποιον ο οποίος δεν έχει ακόμα αποκτήσει ανοσία στην ανεμοβλογιά. Ο έρπης μπορεί να μεταδοθεί μέσω άμεσης επαφής με τις ανοιχτές φουσκάλες. Αλλά το ενδιαφέρον εδώ είναι ότι το άτομο που έρχεται σε επαφή με τα εξανθήματα δεν θα αναπτύξει συμπτώματα έρπη, αλλά ανεμοβλογιάς.

Αν εμφανίσετε λοιπόν έρπη, συστήνεται άμεση επίσκεψη σε γιατρό, όπως επίσης αν ανήκετε σε κάποια από τις παρακάτω κατηγορίες:

• Είστε 70 ή άνω των 70 ετών.

• Εμφανίζετε εξανθήματα και πόνο κοντά στα μάτια, καθώς η έλλειψη θεραπείας θα μπορούσε να οδηγήσει σε μόνιμη βλάβη στα μάτια σας.

• Έχετε αποδυναμωμένο ανοσοποιητικό σύστημα εξαιτίας μιας χρόνιας ασθένειας ή φαρμακευτικής αγωγής.

• Τα εξανθήματα έχουν επεκταθεί κατά πολύ και είναι πιο επώδυνα.

Η μεθερπητική νευραλγία είναι η πιο συνηθισμένη επιπλοκή του έρπη. Συμβαίνει όταν κάποιος με έρπη βιώνει έντονο και σοβαρό πόνο, ακόμα και αφού φύγουν τα εξανθήματα και τα υπόλοιπα συμπτώματα του έρπη. Συνήθως βέβαια αυτό φεύγει μετά από λίγες εβδομάδες ή μήνες, αλλά κάποιοι άνθρωποι το έχουν για χρόνια. Όσο πιο μεγάλος σε ηλικία είναι ο ασθενής, τόσο πιθανή η ανάπτυξη και σοβαρότητα εμφάνισης μεθερπητικής νευραλγίας. Σε εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις, μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε πνευμονία, τύφλωση (αν ο έρπης βρίσκεται γύρω από τα μάτια), ακουστικά προβλήματα, εγκεφαλική φλεγμονή ή θάνατο.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Rescue Remedy: Το ανθοΐαμα που αξίζει να έχετε πάντα στο σπίτι σας
5 τρόποι να τονώσετε την ενέργειά σας το πρωί (χωρίς καφέ)
Οι θαυμαστοί μηχανισμοί αυτοθεραπείας του ανθρώπινου σώματος και πώς να τους ενισχύσουμε
«Silent walking»: Τα οφέλη της νέας τάσης για τη σωματική και ψυχική υγεία

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση