, ,

Για ποιους λόγους αξίζει να στείλετε τα παιδιά σας κατασκήνωση

Το καλοκαίρι έφτασε και ένας δύσκολος χειμώνας με διάβασμα, άγχος και υποχρεώσεις έφτασε στο τέλος του! Είναι η αγαπημένη εποχή όλων και κυρίως των

Το καλοκαίρι έφτασε και ένας δύσκολος χειμώνας με διάβασμα, άγχος και υποχρεώσεις έφτασε στο τέλος του! Είναι η αγαπημένη εποχή όλων και κυρίως των παιδιών που έχουν ανάγκη να εκτονώσουν την συσσωρευμένη ενέργεια τους.

Ο κ. Στέλιος Μαντούδης, Αναπτυξιακός Εργοθεραπευτής, προτείνει την παιδική κατασκήνωση ως το ιδανικό σκηνικό για αυτή την εκτόνωση! Παιδιά από ηλικίας 6-16 ετών μπορούν να απολαύσουν την φύση και το παιχνίδι σε συνδυασμό με μαθήματα ομαδικότητας και ανεξαρτητοποίησης, με δεκάδες παιδιά της ηλικίας τους. Παρακάτω παραθέτουμε τα οφέλη της παιδικής κατασκήνωσης και τους λόγους για τους οποίους πρέπει ο κάθε γονέας να ενθαρρύνει το παιδί του.

Advertisment

Τα οφέλη της κατασκήνωσης

Τα παιδιά γίνονται ανεξάρτητα

Τα παιδιά κάνουν τις διακοπές τους μακριά από την επίβλεψη και ασφάλεια των γονέων τους. Μαθαίνουν να ικανοποιούν μόνα τις ανάγκες τους, χωρίς τις υποδείξεις και την καθοδήγηση από εκείνους. Έχουν την δυνατότητα να αναπτύξουν αλλά και να ανακαλύψουν πτυχές της προσωπικότητας τους, αξιοποιώντας έτσι τις ικανότητες τους.

Ενισχύεται το ομαδικό πνεύμα

Advertisment

Στις παιδικές κατασκηνώσεις το παιδί δεν θα νιώσει ποτέ μοναξιά! Αντίθετα είναι το ιδανικό μέρος για κοινωνικοποίηση, ομαδικό παιχνίδι και δημιουργία νέων φίλων. Ενισχύεται η υπομονή ενώ ταυτόχρονα το παιδί μαθαίνει να παίρνει πρωτοβουλίες, να σέβεται τις απόψεις των άλλων, όρια και κανόνες.

Αποκτά αυτοεκτίμηση

Το παιδί μέσα από την εμπειρία της κατασκήνωσης αντιμετωπίζει τους φόβους του και βιώνει το αίσθημα της επιτυχίας. Δίνει τον καλύτερο του εαυτό σε ένα μη ανταγωνιστικό περιβάλλον και ενισχύεται να προσπαθήσει ξανά και να απολαύσει τα κατορθώματα του.

Γνωρίζει καλύτερα τον εαυτό του

Μέσα από τις πολλαπλές δραστηριότητες και τα ερεθίσματα που προσφέρουν οι παιδικές κατασκηνώσεις, το παιδί ανακαλύπτει τις δεξιότητες αλλά και τα ταλέντα του. Αποκτά αυτογνωσία καθώς συνειδητοποιεί και διορθώνει μόνο του τα λάθη που κάνει.

Περνά δημιουργικό χρόνο

Το παιδί ξεφεύγει από τη ρουτίνα της καθημερινότητας, τα ηλεκτρονικά παιχνίδια και την τηλεόραση. Έρχεται σε επαφή με τη φύση και περνά δημιουργικό αλλά και ποιοτικό χρόνο ενεργοποιώντας τις αισθήσεις του.

Συμβουλή Ειδικού: Οι παιδικές κατασκηνώσεις είναι κατάλληλες για όλα τα παιδιά και ειδικά για εκείνα που έχουν ελλειμματική κοινωνική ανάπτυξη και χαμηλή αυτοεκτίμηση. Οι γονείς, είναι καλό να ενθαρρύνουν αυτού του είδους τις διακοπές στα παιδιά τους και να τους δώσουν την ευκαιρία για ανεξαρτητοποίηση, κοινωνικοποίηση και δημιουργικό χρόνο. Επιλέξτε την κατασκήνωση που ανταποκρίνεται τόσο στις δικές σας ανάγκες όσο και των παιδιών σας!

www.boro.gr

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Τι μπορούμε να κάνουμε όταν ένα παιδί λέει ψέματα
Ο έρωτας και οι σχέσεις που κρατάνε θέλουν δουλειά... θέλουν ανθρώπους που δεν τα παρατάνε
Πώς να διαχειρίζεστε σχέσεις με ανθρώπους που δεν πρόκειται να αλλάξουν
Γιατί ορισμένα ζευγάρια που είναι μαζί για πολλά χρόνια φαίνεται να «μισούν» ο ένας τον άλλον;

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση