Τεστ: Αξιολογείστε τις 6 βασικές διαστάσεις της προσωπικότητάς σας

Πρόκειται για το μόνο τεστ προσωπικότητας που αξιολογεί τις 6 βασικές διαστάσεις της προσωπικότητας. Ονομάζεται Hexaco Personality Inventory και δημιουργήθηκε από τους ψυχολόγους Kibeom Lee

Πρόκειται για το μόνο τεστ προσωπικότητας που αξιολογεί τις 6 βασικές διαστάσεις της προσωπικότητας. Ονομάζεται Hexaco Personality Inventory και δημιουργήθηκε από τους ψυχολόγους Kibeom Lee και Michael C. Ashton. Το τεστ περιλαμβάνει 100 απλές ερωτήσεις-δηλώσεις και θα σας ζητηθεί να απαντήσετε αν συμφωνείτε με αυτές, βάσει μιας κλίμακας από το Διαφωνώ απόλυτα έως το Συμφωνώ απόλυτα.

Το τεστ δεν έχει προσαρμοστεί ακόμη στην ελληνική γλώσσα, όμως οι ερωτήσεις είναι εξαιρετικά απλές ως προς τη διατύπωσή τους. Θα χρειαστούν περίπου 15 λεπτά για να ολοκληρώσετε το τεστ.

Advertisment

Τα περισσότερα τεστ προσωπικότητας βασίζονται στις 5 κυριότερες διαστάσεις της προσωπικότητας (Big Five):

1) εξωστρέφεια

2) συμπόνια

Advertisment

3) συνειδητότητα

4) συναισθηματική ισορροπία

5) καινοτομία/εφευρετικότητα.

Το Hexaco Personality Inventory εξετάσει μία ακόμη παράμετρο που οι δύο ψυχολόγοι εκτιμούν πως παίζει εξίσου σημαντικό ρόλο: η ειλικρίνεια και η ταπεινοφροσύνη (honesty/humility). Τα δύο αυτά γνωρίσματα, εκτιμούν οι ειδικοί, ανταποκρίνονται στις τάσεις του ατόμου να φέρεται ηθικά ή ανήθικα και να δρα με βάση το συμφέρον του ή το κοινό καλό.

Τα άτομα που λαμβάνουν υψηλή βαθμολογία στην παράμετρο αυτή θεωρείται πως αποφεύγουν να χειραγωγούν τους άλλους με σκοπό το προσωπικό όφελος, δεν παραβαίνουν τους κανόνες και δεν νοιάζονται για τα πλούτη και την πολυτέλεια. Αντιθέτως, όσοι λαμβάνουν χαμηλή βαθμολογία, δεν θα διστάσουν να κολακέψουν όποιον θεωρούν ότι πρέπει για να πάρουν αυτό που θέλουν, έχουν ως κίνητρο για τις πράξεις τους το υλικό κέρδος και θεωρούν πως είναι ανώτεροι από τους περισσότερους ανθρώπους.

Πατήστε εδώ για να κάνετε το τεστ

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Τεστ: Μήπως ζεις ανάμεσα σε ηλίθιους;
5 κορυφαία Πανεπιστημιακά Τεστ που αξίζει να κάνετε
Κουίζ: Πόσο καλά γνωρίζετε τα 7 Θαύματα της Αρχαιότητας;
6 κορυφαία τεστ προσωπικότητας που αξίζει να κάνετε

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση