Φύκια, κινόα και όσπρια στην κορυφή της λίστας των εναλλακτικών πηγών πρωτεΐνης

Σύμφωνα με την παρουσίαση που πραγματοποιήθηκε στο Σικάγο στις 12 Ιουλίου από το Τεχνολογικό Ινστιτούτο Τροφίμων (IFT) με τίτλο «Επιστήμη και Καινοτομία», τα φύκια

Σύμφωνα με την παρουσίαση που πραγματοποιήθηκε στο Σικάγο στις 12 Ιουλίου από το Τεχνολογικό Ινστιτούτο Τροφίμων (IFT) με τίτλο «Επιστήμη και Καινοτομία», τα φύκια έχουν αρχίσει να αποτελούν την επόμενη καινούρια εναλλακτική πηγή πρωτεΐνης, την οποία οι καταναλωτές μπορούν να απολαύσουν ως συστατικό σε κρακεράκια, σνακ, δημητριακά και ψωμί.

Τα φύκια, η κινόα και τα όσπρια θεωρούνται από ορισμένους τεχνολόγους τροφίμων ως οι καλύτερες πηγές πρωτεΐνης καθώς και αποτελεσματικές εναλλακτικές λύσεις προκειμένου να μειωθεί η κατανάλωση κρέατος, τα απόβλητα τροφίμων και ζωοτροφών και να τραφεί ο ολοένα αυξανόμενος πληθυσμός του πλανήτη.

Advertisment

Τα φύκια είναι μια καινούρια χορτοφαγική πηγή πρωτεΐνης συγκρίσιμη με τις υπάρχουσες, όπως το ρύζι και η σόγια, σύμφωνα με τη Beata Klamczynska η οποία ηγείται της εφαρμογής τεχνολογιών τροφίμων στην εταιρεία Solazyme. Περιέχουν 63% πρωτεΐνες, 15% φυτικές ίνες, 11% λιπίδια, 4% υδατάνθρακες, 4% ιχνοστοιχεία και 3% υγρασία, είναι εύπεπτα και θεωρούνται ωφέλιμα για την καρδιά. Βρίσκονται στη λίστα συστατικών ορισμένων ροφημάτων πρωτεΐνης, στα κρακεράκια ή τις μπάρες, τα δημητριακά, τις σάλτσες και τα ψωμιά.

Η Beata Klamczynska αναφέρει τα εξής: «Είναι άραγε οι καταναλωτές έτοιμοι να δεχτούν τα φύκια ως συστατικό στα τρόφιμα; Βεβαίως, και μάλιστα είναι ενθουσιασμένοι. Όσο περισσότερες πληροφορίες μαθαίνουν γι’ αυτά, τόσο πιο πολύ ενθουσιάζονται. Λίγες μόνο γνώσεις εξαλείφουν κάθε αμφιβολία. Υπάρχουν χιλιάδες ποικιλίες φυκιών και μπορείτε να επιλέξετε από μια μεγάλη σειρά προϊόντων».

Μια άλλη εναλλακτική λύση είναι η κινόα, ο «καρπός των φτωχών» που καλλιεργείται εδώ και αιώνες στις Άνδεις της Βολιβίας και του Περού και που συνεχίζει να αυξάνεται σε δημοτικότητα. «Η κινόα ήρθε για να μείνει», δηλώνει η Laurie Scanlin, αναγνωρίζοντας ότι υπάρχουν περισσότερα από 1.400 προϊόντα κινόα που κυκλοφορούν σήμερα στην αγορά. Η Scanlin κατέχει δίπλωμα ευρεσιτεχνίας των ΗΠΑ για την «Περιεκτικότητα της κινόα σε πρωτεΐνες, παραγωγή και λειτουργικότητα» και είναι συνεκδότρια ενός βιβλίου με τίτλο «Βιώσιμες πηγές πρωτεϊνών» (Sustainable Protein Sources) που θα δημοσιευτεί το επόμενο έτος. «Είναι μια πολύ θρεπτική, βιώσιμη πηγή τροφής και πρωτεΐνης», τονίζει.

Advertisment

Τα όσπρια, όπως τα φασόλια, τα ρεβίθια και οι φακές, διαθέτουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, είναι κατάλληλα για χορτοφάγους, δεν περιέχουν γλουτένη, είναι υποαλλεργικά, μη γενετικά τροποποιημένα και βιώσιμα, σύμφωνα με τον Anusha Samaranayaka, επιστήμονα στην Εταιρεία Βιολογικών Επιστημών POS στο Σασκατούν του Καναδά.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Οι top 16 πιο υγιεινοί σπόροι ή κόκκοι δημητριακών
Berliner Wine Trophy | Το καλύτερο κρασί στον κόσμο είναι ελληνικό και είναι από τη Σάμο!
Νηστεία: Αποφύγετε 6 παγίδες που παχαίνουν και μειώστε χοληστερόλη και τριγλυκερίδια
Σιμιγδαλένιος χαλβάς: 3 συχνά λάθη στο μαγείρεμά του και πώς να τα αποφύγετε

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση