, ,

Το ελαιόλαδο ενισχύει τη μνήμη και προλαμβάνει κατά της άνοιας, σύμφωνα με έρευνα

Έρευνα συμπέρανε ότι η προσθήκη του στη διατροφή μας μπορεί να βελτιώσει τη μνήμη και να προλάβει την εμφάνιση της άνοιας.

Το παρθένο ελαιόλαδο ενισχύει τη μνήμη και προλαμβάνει κατά της άνοιας, σύμφωνα με έρευνα

Αν ψήνετε ή βράζετε τα λαχανικά με έλαιο αβοκάντο και ψήνετε τα μάφινς με έλαιο καρύδας, ίσως ήρθε η στιγμή να τα αντικαταστήσετε με έξτρα παρθένο ελαιόλαδο. Έρευνα συμπέρανε ότι η προσθήκη του στη διατροφή μας μπορεί να βελτιώσει τη μνήμη και να προλάβει την εμφάνιση της άνοιας.

Οι επιστήμονες ακόμα δεν έχουν βρει μια ξεκάθαρη και άμεση αιτία της νόσου του Αλτσχάιμερ και της άνοιας, αλλά μία πιθανή εξήγηση είναι η συσσώρευση της tau – μια μη φυσιολογική πρωτεΐνη στον εγκέφαλο. Μία πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Aging Cell απέδειξε ότι η διατροφή που είναι πλούσια σε παρθένο ελαιόλαδο μπορεί ακόμα και να μειώσει την παρουσία της tau, επιβραδύνοντας την εμφάνιση και ανάπτυξη νευροεκφυλιστικών ασθενειών.

Advertisment

Όταν η tau δημιουργεί συσσωματώματα που ονομάζονται ταυπάθειες (tauopathies), διακόπτει την επικοινωνία στον εγκέφαλο, επιφέροντας την απώλεια μνήμης και τη μειωμένη λειτουργία του. Στην έρευνα, 16 ποντίκια επιρρεπή στην ανάπτυξη τέτοιων συσσωματωμάτων έκαναν διατροφή πλούσια σε έξτρα παρθένο ελαιόλαδο για 6 μήνες. Μετά τους 6 μήνες, εξετάστηκε η μνήμη και οι ικανότητες μάθησής τους. Τα αποτελέσματα συγκρίθηκαν με 15 ποντίκια από ομάδα ελέγχου.

Τα ζώα των οποίων η διατροφή περιελάμβανε γενναίες ποσότητες ελαιόλαδου εμφάνισαν μια βελτίωση σε διάφορα επίπεδα, όπως στην εργασιακή μνήμη, στη χωρική μνήμη και στη μνήμη μάθησης, όπως επίσης και στην επικοινωνία στο εσωτερικό του ιππόκαμπου, το μέρος του εγκεφάλου που ασχολείται με τη μνήμη. Όλες αυτές οι επιδράσεις συσχετίστηκαν με μείωση της tau στον εγκέφαλο.

Αυτές οι πληροφορίες στηρίζουν και πρότερες άλλες έρευνες που υποδείκνυαν τις ευεργετικές ιδιότητες του ελαιόλαδου στην πρόληψη ασθενειών. Τα λιπαρά του που είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά είναι γνωστό ότι μειώνουν την φλεγμονή, στηρίζουν την καρδιαγγειακή υγεία, μπορούν ακόμα και να χρησιμοποιηθούν τοπικά για την πρόληψη της βλάβης από ηλιακή ακτινοβολία. Για να προσθέσετε περισσότερο ελαιόλαδο στη ζωή σας, επιλέξτε τη Μεσογειακή διατροφή.

Advertisment

Πηγή: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/acel.13076

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

5 τρόφιμα που μας κάνουν να ιδρώνουμε πιο εύκολα – Ποια μας ξεδιψούν
4 είδη ουσιών στα τρόφιμα που «ξεγελούν» τον εγκέφαλό μας
Οι ιδανικοί χυμοί φρούτων για να δροσιστείτε τις ημέρες του καύσωνα
Χρήσιμα διατροφικά tips για να επιβιώσουμε στον καύσωνα

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση