Γιατί μερικοί άνθρωποι παραμένουν κολλημένοι ενώ άλλοι κάνουν αλλαγές στη ζωή τους

Άρθρο της συγγραφέως και προπονήτριας ζωής Amita Patel Κάποια χρονική περίοδο στη ζωή μας όλοι έχουμε νιώσει κολλημένοι: βρισκόμαστε σε μια κατάσταση ενώ θα

Άρθρο της συγγραφέως και προπονήτριας ζωής Amita Patel

Κάποια χρονική περίοδο στη ζωή μας όλοι έχουμε νιώσει κολλημένοι: βρισκόμαστε σε μια κατάσταση ενώ θα θέλαμε να βρισκόμαστε σε κάποια άλλη – είτε θα θέλαμε μια άλλη καριέρα, είτε έναν διαφορετικό σύντροφο είτε να ζούμε σε μια χώρα με πιο ζεστό κλίμα – όλοι πάντως σκεφτόμαστε πώς θα μπορούσε να είναι η ζωή μας αν τα πράγματα ήταν διαφορετικά.

Advertisment

Για τους περισσότερους ανθρώπους το όνειρο ξεκινά εκεί που τελειώνει η πραγματικότητα. Για άλλους, το όνειρο τους κάνει να νιώθουν πιο δυστυχισμένοι με την τρέχουσα κατάσταση των πραγμάτων, καθώς παγιδεύονται αντί να κάνουν κινήσεις αλλαγής. Τέλος, για μια ακόμη μικρότερη ομάδα, το όνειρο αποτελεί το καύσιμο για την επίτευξη της αλλαγής.

Τι είναι λοιπόν εκείνο που κάνει κάποιους περισσότερο επιρρεπείς στο να παραμένουν στάσιμοι, ενώ άλλοι φαίνεται ότι αναλαμβάνουν δράση με περισσότερα κίνητρα και ευκολία; Όσοι λαμβάνουν μέτρα για αλλαγές είναι σε θέση να επανεξετάσουν την κατάσταση. Αναζητούν τον τρόπο κι όχι την αιτία. Θα σας εξηγήσω παρακάτω τι εννοώ.

Μερικές φορές, όταν είμαστε θυμωμένοι επειδή τα πράγματα δεν προχωρούν με τον τρόπο που θέλουμε, επικεντρωνόμαστε στο «γιατί».

Advertisment

• Γιατί δεν κερδίζω περισσότερα χρήματα;

• Γιατί ο σύντροφός μου δεν με βοηθά στις δουλειές του σπιτιού;

• Γιατί ο σκύλος μου δεν μπορεί να κάνει όλα εκείνα που κάνουν τα άλλα σκυλιά που βλέπω στο YouTube;

Είναι λογικό. Θεωρούμε πως αν γνωρίζουμε το «γιατί» θα μάθουμε και την κύρια αιτία που συμβαίνει κάτι και στη συνέχεια θα το διορθώσουμε. Αλλά όταν κάποιος περιστρέφεται μέσα στη δίνη του «γιατί» παραμένει κολλημένος, επικεντρώνεται σε κατηγορίες και σπανίως αλλάζει κάτι. Θα ήθελα λοιπόν να σας παρουσιάσω μια καινούρια εναλλακτική λύση, πιο πρακτική και πιο δυναμική. Είναι το «πώς».

• Πώς μπορώ να δημιουργήσω νέες ευκαιρίες για να κερδίσω περισσότερα χρήματα;

• Πώς μπορώ να πείσω τον σύντροφό μου να με βοηθά περισσότερο με τις δουλειές του σπιτιού;

• Πώς μπορώ να εκπαιδεύσω τον σκύλο μου για να κάνει περισσότερα πράγματα από το να τρώει τα παπούτσια μου και να γλείφεται;

Η εύρεση του «πώς» μας δίνει τη δυνατότητα να εξετάσουμε τον ρόλο που παίζουμε εμείς οι ίδιοι στη δημιουργία μας κατάστασης. Σίγουρα θα ήταν πιο εύκολο να ρίξουμε το φταίξιμο σε όλους τους άλλους, αλλά μέχρι στιγμής αυτό είναι κάτι που απλώς με στενοχωρεί. Μέχρι να αναρωτηθείτε πώς δημιουργήσατε μια συγκεκριμένη κατάσταση, το πιθανότερο είναι να παραμείνετε κολλημένοι στην ίδια θέση.

Τρόπος λειτουργίας

Τελικά, οτιδήποτε συμβαίνει στη ζωή σας, εσωτερικά και εξωτερικά, είναι επειδή εσείς το προκαλείτε. Δεν συμβαίνει από μόνο του. Και ενώ υπάρχουν και εξαιρέσεις, όταν καταλάβετε πώς δημιουργείτε τη ζωή σας μπορείτε να την αλλάξετε.

Για παράδειγμα, αντί να αναλύετε τις αιτίες που βρίσκεστε σε μια σχέση που δεν σας γεμίζει, αναρωτηθείτε με ποιό τρόπο κι εσείς συμβάλλετε σε αυτό. Παρ’ όλο που πιθανότατα συμβαίνει χωρίς να το συνειδητοποιείτε, η συνειδητοποίηση αυτής της κατάστασης αποτελεί το κλειδί για την αλλαγή της. Μόλις δείτε πραγματικά το πώς μπορείτε να επηρεάσετε μια κατάσταση (όχι μόνο νοητικά, αλλά έχοντας πλήρη συναίσθηση) θα είστε σε θέση να επιλέξετε τις ενέργειες που θα φέρουν τα αποτελέσματα που επιθυμείτε.

Ποιο είναι λοιπόν το αποτέλεσμα;

Αλλάξτε τη συμπεριφορά σας και δοκιμάστε κάτι καινούριο. Απομακρυνθείτε από ανθρώπους, χώρους και πράγματα που δεν ευθυγραμμίζονται πλέον με αυτό που πραγματικά επιθυμείτε και δημιουργήστε τη ζωή που ονειρεύεστε. Ποια είναι η πρόκληση: Δείτε τώρα πώς έχετε συμβάλει στη δημιουργία της νέας κατάστασης. Στη συνέχεια, αλλάξτε ό,τι δεν σας αρέσει. Κι όμως, είναι τόσο απλό.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Αν φροντίζεις το νου σου όπως ένας καλός κηπουρός φροντίζει τον κήπο του, τότε θα γίνει πολύ πιο γόνιμος από όσο φαντάστηκες ποτέ
H ζωή δεν είναι σύντομη όταν την αποκτούμε, αλλά την κάνουμε εμείς σύντομη σπαταλώντας την
«Η ευτυχία βρίσκεται μέσα σου ανεξαρτήτως των εξωτερικών συνθηκών» | Επίκτητος
Η θετική πλευρά της απόρριψης, σύμφωνα με τους επιστήμονες

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση