Έρευνα δείχνει πως μια πενθήμερη νηστεία τονώνει τον οργανισμό και το ανοσοποιητικό

Δίαιτα 5 ημερών που μιμείται τη νηστεία, μπορεί ενδεχομένως να επιβραδύνει τη γήρανση, να προσθέσει χρόνια στη ζωή, να μειώσει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας και

Δίαιτα 5 ημερών που μιμείται τη νηστεία, μπορεί ενδεχομένως να επιβραδύνει τη γήρανση, να προσθέσει χρόνια στη ζωή, να μειώσει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας και καρκίνου και να ενισχύσει το ανοσοποιητικό.

Νέα έρευνα, με επικεφαλής τον Valter Longo, του USC, δείχνει ότι η υιοθέτηση, περιοδικά, μιας διατροφής που μιμείται τη νηστεία (FMD) περιορίζει το κοιλιακό λίπος και αυξάνει τον αριθμό των προγονικών και βλαστικών κυττάρων σε αρκετά όργανα ποντικών μεγάλης ηλικίας. Στον εγκέφαλό τους ενίσχυσε την αναγέννηση των νευρώνων και βελτίωσε τη μάθηση και τη μνήμη.

Σε πιλοτική δοκιμή σε ανθρώπους, 3 κύκλοι παρόμοιας διατροφής που δόθηκε σε 19 εθελοντές μια φορά το μήνα για 5 ημέρες, μείωσε παράγοντες κινδύνου και βιοδείκτες που συνδέονται με τη γήρανση, το διαβήτη, την καρδιαγγειακή νόσο και τον καρκίνο, χωρίς σημαντικές παρενέργειες, σύμφωνα με τον Longo.

Η διατροφή μείωσε τη θερμιδική πρόσληψη σε 34-54% της φυσιολογικής, με συγκεκριμένη σύνθεση πρωτεϊνών, λιπαρών και μικροθρεπτικών.

Μείωσε ποσότητες της ορμόνης IGF-I, που χρειάζεται κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης, αλλά προάγει τη γήρανση και έχει συνδεθεί με την ευαισθησία στον καρκίνο.

Αύξησε επίσης την ποσότητα της ορμόνης IGFBP και μείωσε τους βιοδείκτες / παράγοντες κινδύνου που συνδέονται με τον διαβήτη και την καρδιαγγειακή νόσο περιλαμβανομένης της γλυκόζης και της C-αντιδρώσας πρωτεΐνης χωρίς να επηρεάζεται αρνητικά η μυϊκή και η οστική μάζα.

Για 25 μέρες το μήνα, οι συμμετέχοντες στην έρευνα επέστρεψαν στις τακτικές διατροφικές τους συνήθειες όταν τελείωσαν την αγωγή. Δεν τους ζητήθηκε να αλλάξουν τη διατροφή τους και παρόλα αυτά διαπιστώθηκαν θετικές αλλαγές.

Παρά τα θετικά αποτελέσματα της δίαιτας ο Longo προειδοποίησε έναντι της νηστείας μόνο με νερό και προειδοποίησε ακόμα και για την υιοθέτηση της διατροφής που μιμείται τη νηστεία χωρίς να ερωτηθεί πρώτα γιατρός και χωρίς να υπάρχει επίβλεψη κατά τη διάρκειά της.

Πρόσθεσε ότι άνθρωποι με διαβήτη δεν θα πρέπει να ακολουθούν είτε νηστεία είτε διατροφή που μιμείται τη νηστεία ενώ λαμβάνουν ινσουλίνη, μετφορμίνη ή παρόμοια φάρμακα. Δήλωσε επίσης ότι άνθρωποι με Δείκτης Μάζας Σώματος μικρότερο του 18 δεν θα πρέπει να ακολουθούν τη συγκεκριμένη διατροφή.

Διαβάστε επίσης:
Πως η ολική νηστεία επαναφέρει το ανοσοποιητικό σύστημα και βοηθά τους καρκινοπαθείς

iatros4u.gr

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πρόσφατα Άρθρα

Έχω κάνει ήδη LIKE. Μην μου το ξαναδείξετε